מגוון ביולוגי: מינים נמצאים בסכנת הכחדה

כשליש מאוכלוסיית החוליתנים, ובהם העופות הגדולים נמצאים בסכנת הכחדה, ומינים רבים, כמו ברדלסים, איילי כרמל, דובים ופרסים הוכחדו כליל. הגורמים להכחדה כוללים הרס וקיטוע בתי גידול, ניצול יתר, זיהום ומינים פולשים. פרופ' תמר דיין קוראת להגנה על המגוון הביולוגי יוצא הדופן של ישראל. כדור הארץ, דוח מצב

נשיונל גאוגרפיק
נטע דגני | 16/9/2008 14:03 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המודעות לאיכות הסביבה הביאה להצפה תקשורתית בנושא. מגזין "נשיונל ג'יאוגרפיק" יצא בגיליון מיוחד על מצב כדור הארץ. הגיליון בוחן נתונים מכל תחומי החיים ובודק מגמות מקומיות המשפיעות על הסביבה הטבעית והחברתית שלנו. הפעם פרופ' תמר דיין מהמחלקה לזואולוגיה, מנהלת אוספי הטבע הלאומיים באוניברסיטת תל אביב, יושב ראש ועדת האדם והביוספירה של אונסק"ו בישראל ויושב ראש מועצת מכון דש"א.

- כדור הארץ, דוח מצב: פסולת
- כדור הארץ, דוח מצב: שמורות הטבע

מהו מגוון ביולוגי ומדוע הוא כה חיוני?
דיין: "מגוון ביולוגי הוא מונח קליט שנקבע בשנות השמונים כדי להסב את תשומת הלב הציבורית ואת זו של קובעי המדיניות, והוא כולל את כל הטבע החי ברמות הארגון השונות. למגוון הביולוגי השפעה על כל התהליכים הביולוגיים על פני כדור הארץ, בהם הרכב האטמוספירה, מניעת סחף קרקע, עיצוב הסביבה, טיהור מים והאבקת גידולים חקלאיים, והוא מעניק לאדם שירותים שערכם הכלכלי עצום ושאין להם תחליף".

במה מיוחד המצב בישראל לעומת זה השורר בחלקים אחרים של העולם?
"התופעות שמתרחשות בעולם קורות בישראל בעוצמה גדולה במיוחד, משום שישראל היא ארץ צפופה שיש בה רמת חיים גבוהה. זו מדינה ספר–מדברית עם חקלאות מפותחת, גינון וצריכת מים. בשל מיקומה הגיאוגרפי הזה והגיוון האקלימי העצום, סביר שגם שינויי אקלים עתידיים ישפיעו משמעותית על המגוון הביולוגי בישראל. חשוב שאנו כחברה נלמד כיצד לקיים רמת חיים נאותה בלי להשאיר אדמה חרוכה לדורות הבאים".

כמה מינים נמצאים בסכנת הכחדה? האם יש כאלה שנכחדו כליל?
"מינים רבים בישראל מצויים בסכנת הכחדה, אך אין מידע מדויק לגבי מספרם. מעריכים שכשליש מאוכלוסיית החוליתנים, ובהם העופות הגדולים נמצאים בסכנת הכחדה, ומינים רבים, כמו ברדלסים, איילי כרמל, דובים ופרסים הוכחדו כליל. הגורמים להכחדה מגוונים וכוללים הרס וקיטוע בתי גידול, ניצול יתר, זיהום ומינים פולשים".

האם מתגלים מינים חדשים?
"בעולם יש כיום כ–1,700,000 מינים מוכרים למדע, וההערכה היא שישנם עד מאה מיליוני מינים שאינם מוכרים לנו עדיין. ישראל עשירה ומגוונת מאוד במינים, שכן היא ממוקמת בצומת שלוש יבשות ובצומת של אזורים ביו–גיאוגרפיים ויש בה בתי גידול מגוונים. ההערכה היא שקיימים כ- 50 אלף מינים בארץ, אולם רב הנסתר על הגלוי. המידע הרב ביותר קיים לגבי חוליתנים וצמחים עילאיים, אך ישנן קבוצות מינים רבות (בעיקר חסרי חוליות) שעדיין לא זוהו, בין השאר בשל מחסור חמור באנשי מקצוע - טקסונומים, שיגדירו מינים ויכשירו את הדורות הבאים".

האם מינים פולשים וחיות בית מסכנים מיני בר?
"חלק גדול מהמינים הפולשים בים מקורם בהגירה מים סוף לים התיכון דרך תעלת סואץ. גם ביבשה ישנם מינים זרים רבים, בהם פולשים המוכרים בעולם כבעייתיים, כמו שיטות מכחילות, ינבוטים, נמלת האש הקטנה, דררות ודגי פורל וגמבוזיה. סוגיית בעלי החיים המבויתים קשה, שכן בעת ביותם נשברו

מנגנונים פיזיולוגיים והתנהגותיים שביקרו את קצב הרבייה שלהם. אין סיבה מוסרית להעדיף חתולים על פני ציפורי השיר שהם טורפים ועל כן נחוצה אחריות בהתייחסות לחיות בית. קיימת גם בעיה שנובעת  מציד לא חוקי (שמבצעים מקומיים וגם פועלים תאילנדים), והרעלות הן טרגדיה בפני עצמה".

אילו מאמצים נעשים על מנת לשמר את המגוון?
"ישראל חתומה על אמנה לשימור המגוון הביולוגי, ובימים אלה מסתיימת הכנת תוכנית לאומית להגנה על המגוון הביולוגי בהובלת המשרד להגנת הסביבה. רשות הטבע והגנים היא הגוף האחראי לשימור המגוון, אבל גם לגופים אחרים בארץ, כמו רשות המים, מנהל מקרקעי ישראל, קק"ל ואחרים ישנה השפעה על המגוון. גם מדענים רבים לוקחים חלק במאמצי השימור, הניטור, הסקר ותיעוד המגוון, וארגוני סביבה תורמים להיבט הציבורי של הפעילות".

האם טמון ערך במבצעי ההשבה לטבע מבחינת שימור המגוון הביולוגי?
"מבצעי השבה אפשר לעשות עם מספר קטן של מינים, בעיקר מינים גדולים וכריזמטיים. ערכם, מעבר להצלת מין, המשפיע על בית גידולו, הוא בהגברת מודעות הציבור לשמירה על הטבע".

כיצד ניתן להעלות מודעות זו?
"בדרכים רבות. האם יש מאמץ בכולם? כן. האם הוא מספיק? לא. כדי לצמצם את התופעה חשוב שהציבור יבין את התהליכים, לא רק רגשית אלא גם שכלתנית, ועל כן יש להשקיע בחינוך, החל בילדי הגן וכלה בהטמעת ידע בקרב מעצבי המדיניות - מורים, מערכת המשפט, תקשורת והציבור הישראלי בכלל".

להזמנת הגיליון המיוחד של נשיונל ג'יאוגרפיק "כדור הארץ-דוח מצב" התקשרו
03-7642122

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''סביבה''

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים