מפקדי עבר: כשלי לבנון יחזרו ללא שינוי תפיסתי
בצה"ל מפיקים לקחים כבר שנתיים אך אלופים במילואים מתריעים: הסדר שהיה צריך להיעשות במערך היבשה טרם נעשה. שטח צבאי

מפקד זרוע היבשה, האלוף אבי מזרחי, שהצהיר כי כלל אין בכוונתו להתייחס למלחמת לבנון השנייה, הודה במהלך דבריו כי העצמאות הלוגיסטית של צה"ל תלויה גם היום בגורמים שמפוזרים עדיין בין אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה לבין זרוע היבשה.
גם האלוף (מיל') עברי סוקניק, שנקרא לצה"ל אחרי המלחמה על מנת לתחקר ולהפיק לקחים, הבהיר כי יש עוד עבודה רבה שחייבת להיעשות. סוקניק, בעל עיטור העוז ממלחמת יום הכיפורים, זכה לכבוד רב בקרב באי הכנס, שייחסו משמעות רבה לדבריו. "צה"ל חייב כושר תמרון כדי להכריע מלחמות", אמר האלוף במילואים למאזיניו. לטענתו, גם היום, "עדיין יש בצה"ל מי שחושב אחרת".
סוקניק, שהיה מפקד הגיס הצפוני, מפקד זרוע היבשה ונספח צבאי בוושינגטון, מחזיק בבקיאות רבה בנבכי צה"ל גם ב-2008. מיד לאחר המלחמה הוא נבחר לתחקר את אוגדה 162 כדי לחשוף את כל הרעות שיש לתקן. מאוחר יותר הוא נבחר לפקד שוב על הגיס הצפוני כדי ליישם את הלקחים ולאמן את הגיס מחדש.
לטענתו, התמרון היבשתי של צה"ל צריך להיות בעל עצמת אש כזו כך שיוכל להגיע להישג הנדרש באופן
"אני וסוקניק מדברים על אותו הדבר", טען האלוף במילואים אייל בן-ראובן במהלך הכנס. "אנחנו צריכים ליצור מצב בו למח"ט ולמג"ד תהיה אש אפקטיבית כדי שיוכלו לפעול כרצונם. מלחמות העתיד יוכרעו על ידי תמרון יבשתי".
בן-ראובן דיבר על התיאום המלחמתי בין היבשה לאוויר, והזהיר כי שילוב בין מטוסי קרב לכוחות היבשה יביא למיצוי רע של מטוסי הקרב. "זו טעות חמורה להתעסק בתיאום של הטנק עם מטוס הקרב", אמר. "אם במלחמה הבאה ייווצר מצב שבו אוגדה זקוקה למטוסי קרב כדי לבצע את משימותיה, זה יהיה מצב רע מאד. אסור להגיע לשם".
לדבריו, זרוע היבשה צריכה להיות מסוגלת לפעול בעצמה. "כוחות היבשה צריכים שתהיה להם האפשרות לתת מענה לתמרון בטווח של שלושה קילומטרים עד 40 קילומטר", הבהיר בן-ראובן. "היבשה צריכה אש משלה ולא לחכות עד שחיל האוויר יגיע. שיתוף פעולה בין היבשה למסוקי קרב, מסוקי סער ומטוסים ללא טייסים, הוא נכון. אבל מטוסי קרב? זו טעות".
סוקניק הוסיף על דבריו של בן-ראובן, כי בצה"ל ישנה בעיה באחידות בין "המתכנן" ל"מבצע", וכי אחת הבעיות הקשות במלחמת לבנון השנייה הייתה חוסר אחידות בהבנת הפקודות שיצאו מהמטכ"ל. לדברי סוקניק, "הקשיים שהתגלו במלחמת לבנון השנייה שרירים וקיימים. מישהו צריך לעשות סדר בכתיבת הפקודות כך שיהיו בהירות לכולם".