צה"ל פותח עוד חזית: המלחמה בעודפי השומן
בצבא הולכים בעקבות טרנד הבריאות העולמי ואל"מ אבי מויאל – "הגורו של הכושר", מלמד את מפקדי צה"ל אורח חיים בריא מהו. שטח צבאי

רק בישיבה של מספר דקות עימו ניתן ללמוד על כמות האנרגיה היומית שבוקעת מהאיש: מספינינג על גגות המגדלים בקריה בתל אביב, דרך קבוצות ריצה לקצינים בשבתות, הרצאות בבסיסים נידחים, הקפדה על סרגל מאמצים בבסיסי האימונים, ועד השתתפות במרוצים שונים בארץ ובעולם - ד"ר מויאל לא נח ממאמציו הבלתי פוסקים לשפר את הכושר בצה"ל.
אבל למרות הכל, צה"ל עדיין נמצא בפערים אל מול צבאות זרים. די להזכיר מקרה שקרה לאחרונה: קצין בדרגת אלוף טס לביקור אצל הכוחות המיוחדים של צבא ארצות הברית כדי לחזק את הקשר בין הצבאות.
את פניו קיבל קצין בדרגת גנרל בעל ארבעה כוכבים, דרגה המקבילה לרמטכ"ל צה"ל. במסגרת התדרוך, הבהיר הקצין האמריקני
הכושר הגופני נמצא בסדר העדיפויות של המפקד האמריקני במקום מאוד ברור. הקצין אף לא להתבייש לספר למשלחת כי הוא השתתף במרתון ניו יורק הנחשב למרתון יוקרתי בעל מסלול ארוך בו משתתפים כ-30 אלף רצים.
אז לא כל מפקדי צה"ל משתתפים במרוץ ניו יורק, אבל בעקבות המודעות הגוברת של השנים האחרונות חלקם לוקחים מאוד ברצינות את אליפות צה"ל. דוגמה אחת היא ראש אגף המודיעין, האלוף עמוס ידלין, שהקים נבחרות צבאיות שישתתפו בתחרויות שנערכות בצה"ל.
דוגמה נוספת היא מפקד חיל האוויר, האלוף עידו נחושתן, שקיים יום צוות אוויר לפני כשלושה שבועות. בנוסף, חיל האוויר אף חילק בר-קודים לכל מפקד על מנת לבצע רישום קפדני שיציג מי מגיע לאליפות צה"ל שתתקיים ביום שני.
אלוף פיקוד העורף, יאיר גולן, החל להחדיר אף הוא את המודעות לכושר הגופני והודיע למפקדים כי ביום האליפות עליהם להשאיר את רכביהם בביתם. זאת, על מנת לוודא שכולם מגיעים, לחסוך בכסף ולתרום לגיבוש הצוות.
גם אלוף פיקוד צפון, גדי איזנקוט, שהוריד ממשקלו לאחרונה באופן משמעותי, החליט לבצע לראשונה בפיקוד צפון הכנה לאליפות צה"ל. הוא החזיר את התקן לקצין כושר גופני לפיקוד בדרגת סרן, עיבה את מסלולי הריצה במוצבים לאורך הגבול והוסיף חדרי כושר. בזרוע היבשה מגדירים את המהלך כ"מהפך בחשיבה של פיקוד צפון".
אבל הגורו של הכושר הצבאי, אל"מ ד"ר אבי מויאל, לא מסתפק באליפות צה"ל והוא החל להטמיע בשנה האחרונה את פרויקט "אורח חיים בריא בצה"ל". במהלך הפרויקט נבחרו 25 יחידות שונות בהן חויבו המפקדים לעבור בדיקות הבוחנות את רמת השומנים בדם.
התוצאות מציגות מי מהמפקדים נמצא קרוב לקו האדום או מעליו. מי שנמצא בסכנה ייכנס לתוכנית החדשה של מויאל.
לאחרונה קבע דוח מבקר המדינה כי 62.2% מהמבוגרים בישראל סובלים מהשמנה. בזרוע היבשה טוענים כי הנתונים משקפים את המצב גם בצה"ל ומוסיפים נתונים עגומים נוספים: בקרב מתגייסים לצה"ל נרשמה קפיצה של 286% בעלייה ממוצעת במשקל.
על פי דוח מבקר המדינה לשנת 2008, מחובת מדינת ישראל לדאוג לבריאות תושביה וליצור תנאים לאורח חיים בריא. לשם כך התגייסו אל"מ מויאל יחד עם קצין רפואה ראשי, תא"ל נחמן אש.
לאחר הבדיקות שעוברים החיילים, נבחרת קבוצת הסיכון. קבוצה זו מקבלת תפריט מזון אישי, תוכנית אימונים, הנחייה על הקמת פינת אוכל בריא בבסיס, סדנאות למניעת עישון, סדנה של שף ממכללת תדמור לטבח הבסיס, מאמני כושר אישיים ותוכניות מעקב.
מרגע תחילת התוכנית מחויבים מפקדי היחידות להוביל את המהלך בקבוצות הסיכון. לתוכנית כבר נרתמו אל"מ אהרון חליוה, מפקד בה"ד 1, מפקד חטיבת הצנחנים, אל"מ הרצי הלוי, מפקד בסיס תל-נוף, תא"ל דן רונן, מפקד כנף 1 בחיל האוויר, אל"מ בודינגר ומפקד בסיס שבטה של חיל התותחנים, אל"מ שלומי פייער.
את הכל מנחה באופן נחרץ אל"מ מויאל ומבטיח שהפעילות לא תבוא על חשבון ההפסקה בשעות המאוחרות של הלילה, אלא על חשבון זמן העבודה במהלך היום. ככה למשל היה אתמול כשנבחרת המטכ"ל התאמנה לקראת המשחק המתוכנן ליום שני נגד מכבי תל אביב בכדורגל.
ללא ספק מויאל מחולל מהפכה. די להביט בחיטובים של קצינים בכירים בצה"ל כדי להבין מה מתחולל בצבא. אך כדי להגיע להתקדמות אמיתית, השלב הבא הוא להיפרד מהחלק העיקרי של הישיבות הצבאיות: הבורקסים והפיצוחים.
נגמר העידן שרק שמנים נמצאים בחיל השריון. היום ניתן לראות את המפה משתנה. ומה עם אלו שלא מגיעים לתחרויות ומבחני כושר בטענה כי היו עסוקים בפעילות מבצעית? הסלחנות לגבי מפקדים שלא מקפידים על נראות ולא על כושר גופני היא החולה הרעה של צה"ל. תרבות, רבותיי, תרבות.