גורם ביטחוני: לא נרכוש את האף-35 בכל מחיר

לפני שבועיים אישר הפנטגון למכור לישראל 25 מטוסי אף 35, אך כעת בריטניה ואיטליה שוקלות לוותר על רכישתו, ומזניקות את מחיר המטוס

אמיר בוחבוט | 17/10/2008 11:07 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
האם מתגלים סדקים ראשונים בפרויקט האף-35, שאמור היה להיות מטוס הקרב העתידי של חיל האוויר הישראלי?
מטוס חמקן F-35 בטיסת ניסוי.
מטוס חמקן F-35 בטיסת ניסוי. צילום ארכיון: אי-פי

רק בסוף ספטמבר אישר הפנטגון את בקשתה של ישראל לרכוש 25 מטוסי קרב מתקדמים, עם אופציה לרכישת 50 נוספים, תמורת מחיר משוער של 80 מיליון דולר למטוס.

אולם כעת מגיעות בשורות רעות מכיוון ארץ המגף ומהאי הבריטי. על פי פרסומים באיטליה, המדינה, שהיא אחת משמונה השותפות של ארצות הברית בפרויקט הג'י-אס-אף, החליטה שלא לרכוש שני מטוסים למטרות ניסוי.
בריטניה שוקלת לרכוש מטוס זול יותר

רכישת מטוסי הניסוי היתה אמורה להיות שלב מקדים להזמנת מטוסי הקרב. לפי התוכנית המקורית של משרד ההגנה האיטלקי, חיל האוויר היה אמור לקבל את אחד ממטוסי הניסוי ב-2009 ומטוס ניסוי נוסף ב-2010.

במקביל פרסם "הטיימס" הבריטי כי משרד ההגנה של הוד מלכותה שוקל להשעות את עצמו מפרויקט הג'י-אס-אף אליו נכנס

במטרה לרכוש מטוסי חמקן לשימוש הצי, עקב גירעון בתקציב הביטחון.

עתה שוקלים בצבא הבריטי אפשרות לרכוש מטוסי קרב מסוג "יורופייטר" במקום מטוסי אף-35 היקרים יותר. פרט לאיטליה ובריטניה, שותפות בפרויקט מטוס החמקן הולנד, קנדה, טורקיה, אוסטרליה, דנמרק ונורבגיה. לישראל מעמד של משקיפה בפרויקט.

שום דבר לא ברור ולא סגור

גורם ביטחוני בכיר בישראל אמר אתמול כי "ישראל לא התחייבה לרכוש שום מטוס חמקן. לאור ההחלטה של הפנטגון לאשר לנו באופן עקרוני רכישה של המטוסים, תגברנו את הצוות שבוחן את המטוס ודן מול האמריקנים בשיפורים שאנו רוצים להטמיע בו.

"שום דבר לא ברור ולא סגור", אמר הגורם. "אנחנו בהחלט ערים לפרסומים, ובישראל מושפעים כמו כולם מהמיתון. כמובן שהמצב הכלכלי ישפיע על אופן קבלת ההחלטה אם לרכוש את המטוס, וכמה מטוסים יירכשו. ככל שיימכרו פחות מטוסים כך המחיר שלו יהיה יותר גבוה, ואנחנו לא יכולים להתעלם מזה.

"חשוב להדגיש שישראל היא מקדם מכירות מעולה לחברה המייצרת לוקהיד-מרטין. אם לא נרכוש את המטוס, הדבר ישפיע על המכירות לשאר המדינות. צריך לזכור מה קרה כשלא רצינו לרכוש את מטוס האף-18: היה להם קשה מאוד למכור אותו בעולם".

מלוקהיד-מרטין נמסר: "איטליה נותרה שותפה חזקה בתוכנית האף-35. איטליה בדקה את האפשרויות הגלומות בהצטרפות לניסוי המבצעי הראשוני, אך בחרה שלא להשתתף בו בשלב זה. ההחלטה לא תשפיע על התוכניות השנתיות להגדיל את ייצור האף-35 יחד עם אומות שותפות נוספות. גם בריטניה היא שותפה חזקה ומרכזית בתוכנית, ומעורבת בעיצוב, בבדיקות ובמימון".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים