ראש בראש: נאבקים על הנהגת הערים הגדולות

בתל אביב ניטש מאבק עיקש בין חולדאי לחנין; בירושלים מתמודדים פרוש וברקת על קולות התושבים. ומה קורה בערים האחרות? סקירה

כתבי nrg מעריב | 11/11/2008 7:51 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הקלפיות ב-159 יישובים ברחבי הארץ נפתחו הבוקר (ג') והבחירות לרשויות המקומיות יצאו לדרך ובשתי הערים הגדולות במדינה, ירושלים ותל אביב הבחירות השנה יוצרות מתח רב והתרגשות עצומה. בבירה נלחם הציבור החילוני על כל קול כדי להושיב את ניר ברקת על כס ראש העיר אחרי 5 שנות לופוליאנסקי. בעיר העברית הראשונה צפוי להיות אחוז הצבעה גבוה במיוחד. ראש העיר רון חולדאי אמנם מוביל בסקרים, אך ליריבו דב חנין צבא פעילים שחורש את הרחובות ועובד באינטרנט.
מהפכה חילונית?

הציבור הירושלמי יכריע היום: המשך שליטת החרדים בעיר או מהפך חילוני. הבחירות הנוכחיות נחשבות בעיני רבים, גם מחוץ לבירה, לחשובות ביותר. הציבור החילוני, שנחשב במשך שנים רבות לציבור בוחרים אדיש ומתוסכל, נעמד כעת לצדו של איש העסקים ניר ברקת, שהפסיד בבחירות הקודמות לראשות העירייה, אך מעודד מהסקרים הנוכחיים, המנבאים את ניצחונו.

הפער מצטמצם- ברקת ופרוש
הפער מצטמצם- ברקת ופרוש צילום: שימי נכטיילר

אמנם בשבועות האחרונים הותקף ברקת על אמירותיו הימניות, אך הוא עדיין נחשב בעיני רבים לתקווה החילונית בעיר. האפשרות ששיעור ההצבעה הנמוך יחזור על עצמו מדירה שינה מעיני החילונים.

בעוד שבבחירות הקודמות הצביעו רק 42% מהם, כעת צופים הסקרים אחוזי הצבעה גבוהים במיוחד, העומדים על למעלה מ-70%.

מנגד עומד המגזר החרדי, בהנהגתו של פרוש, השואף לשמור על השליטה החרדית בעירייה, לאחר שבחמש השנים האחרונות עמד בראשות העירייה אורי לופוליאנסקי. פרוש מתעקש כי מועמדותו לא תפגע בציבור החילוני וכי ישמור על הסטאטוס קוו. בנאום שנשא אמש במרכז גשר בעיר אמר: "אני אמנם חרדי, אבל אין לי קרניים ולא באתי לנגח. סיסמתי, 'ירושלים תאהב את פרוש',‭ ‬תוכיח עצמה כנכונה‭."‬ למרות שורה של מאבקים פנימיים בתוך המגזר
החרדי, גורמים במחנה פרוש סבורים כי בסופו של יום יתייצבו מרביתם של החרדים לימינו של פרוש.

בתווך עומד המגזר הדתי לאומי, שככל הנראה עתיד להכריע את הכף. שני המועמדים עמלו קשות על מנת לגייס ציבור זה לטובתם, וגם עד הדקה האחרונה לא נרשמה התגייסות מוחלטת של המגזר הזה למי מהמועמדים.

הרחק מאחור משתרכים איש הטלוויזיה דן בירון והאוליגרך ארקדי גאידמק, שהצהיר לא פעם כי הניצחון בכיסו, וכעת עשוי, על פי הסקרים, לגרוף אחוזים בודדים בלבד. עם זאת, בימים האחרונים מרכז גאידמק מאמץ אינטסיבי לגייס לצידו את תושבי מזרח העיר, הידועים בסירובם לקחת חלק בבחירות לעירייה. במזרח העיר ידעו לספר כי בימים האחרונים פקד גאידמק שכונות ערביות רבות והוא זוכה לתמיכה מפתיעה, אך ספק אם גם הוא מאמין שקולם יספיק לניצחון או הפסד מכובד.

מלחמת הצעירים

תוצאות הבחירות בתל־אביב עדיין לא ידועות, אבל כבר עכשיו אפשר לקבוע שיש מנצחת אחת ברורה במאבק על ראשות העירייה: הדמוקרטיה. לעומת שתי מערכות הבחירות הקודמות בעיר, היום יגיעו תושבי תל אביב אל הקלפיות וצפויים להגדיל משמעותית את אחוז ההצבעה.

דב חנין נואם בכנס פורבס
דב חנין נואם בכנס פורבס עופר עמרם, באדיבות פורבס ישראל

חמישה אנשים מתמודדים על התפקיד היוקרתי: ראש העירייה המכהן רון חולדאי, חבר הכנסת דב חנין, האלוף במיל' אורן שחור, יו"ר מפלגת הירוקים פאר ויסנר והמועמדת העצמאית אסמא אגבארייה זחאלקה.

הקרב המעניין ביותר הוא כמובן בין חולדאי, טייס קרב בעברו וראש העירייה בעשר השנים האחרונות, לבין חנין, הפרלמנטר הפעיל מהשמאל.

חולדאי אמנם מוביל בסקרים בפער גדול על פני שאר יריביו, אבל חנין זוכה לתמיכה חסרת תקדים בקרב צעירי העיר. בנוסף, אם שלושת המועמדים האחרים - שחור, ויסנר וזחאלקה - ישיגו יחדיו 20% מהקולות, הרי שיש סיכוי גבוה מאד שתלאביב תלך לסיבוב שני.

המרוץ בתל־אביב יצר קמפיין בחירות מרתק, שבמידה מסוימת מזכיר את הבחירות לנשיאות ארצות הברית, ובוודאי עוד ייחקר בעתיד בחוגים לתקשורת. בהעדר תקציב, רוב הקמפיין של תנועת עיר לכו־לנו בראשות חנין התבסס על למעלה מאלף מתנדבים, שפשטו כמעט על כל מקום בעיר.

שני המחנות גם סיפקו עניין בזירת האינטרנט. הפעילים העלו סרטונים שונים באינטרנט וגייסו אליהם קשת רחבה של סלבריטאים מקומיים. אמנם נוכחותו של חנין בולטת יותר בשטח, אבל מקורבי חולדאי טוענים שבסך הכל מדובר בקבוצה צעירה ו"רעשנית".

ראש עיר חדש בשדרות

בבחירות בבירת הנגב באר שבע קיימת אפשרות להפתעה, שם התמודד רוביק דנילוביץ', בן 36 בלבד, מול ראש העירייה הוותיק יעקב טרנר. ההתמודדות של דנילוביץ' עוררה תמיהה, שכן את דרכו הציבורית הוא החל כבן טיפוחיו של טרנר.

גם באשדוד קיים סיכוי למהפך, שם צופים הצלחה יחסית לד"ר יחיאל לסרי, מי שהיה ממלא מקומו של ראש העירייה המכהן כבר 32 שנים, עם הפסקה של קדנציה אחת, צבי צילקר, שעדיין מתמודד לקדנציה נוספת.

בחיפה מתמודד ראש העירייה המכהן, יונה יהב, שאמנם צפוי לזכות בקדנציה נוספת, אולם מתחריו - ניצב בדימוס יעקב בורובסקי ונציג מפלגת העבודה ישראל סביון - עשויים לגרור אותו לסיבוב שני.

אשקלון משכה את תשומת הלב בזכות 14 מועמדים שהתמודדו לראשות העירייה, אולם עם הזמן פרשו רובם וכעת נותרו שבעה.

בשדרות מוכת הקסאמים פורש ראש העירייה המכהן, אלי מויאל, לאחר עשור בתפקיד. אחת משני המתמודדים היא לא אחרת מאשר אחלמה פרץ, רעייתו של שר הביטחון לשעבר עמיר פרץ. אפרופו פרץ, אחותו, פלורה ששון, מתמודדת אף היא, על ראשות מועצת מצפה רמון.

גם קרית שמונה צפויה לזכות בראש עירייה חדש לאחר שהקודם, חיים ברביבאי,  הורשע בפלילים ונאלץ לפרוש. לעומתו ראש עיריית רחובות המכהן, שוקי פורר, מתמודד לקדנציה נוספת אף על פי שרק לפני שבוע חתם עם הפרקליטות על עסקת טיעון במסגרתה הודה בעבירה של הפרת אמונים. נושא הקלון הושאר להכרעת בית המשפט.

בהכנת הידיעה השתתפו רוני מלול, מיכל שפירא, אריק בנדר, אלי לוי, יונתן הללי, ירון ששון ושמעון איפרגן

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים