הולכים לווטרינר: כמה זה עולה לכם?
גידול חיית מחמד הוא עסק יקר ללא ספק, בייחוד בתחום הבריאותי. הפערים של מחירי הטיפולים בין ים המרפאות הווטרינריות הם לעיתים משמעותיים ביותר. אז איפה כדאי לעקר, לסרס או לחסן? ומה עדיף - מרפאה פרטית או כלבייה עירונית? ניסינו לעשות קצת סדר בבלגן

הסיבה לכך היא שבישראל של היום אין עדיין גוף המפקח באפקטיביות על המרפאות הוטרינריות, רמת הטיפול בהן או מחיר הטיפולים. איגוד הרופאים הווטרינרים אמנם מפרסם מחירון מינימום לטיפולים, אך זה מתקבל כהמלצה בלבד, בעיקר לאור התחרות הגבוהה בין המרפאות הפרטיות. מקובל להניח שבפריפריה זול יותר לגדל חיית מחמד, אך המציאות מלמדת שלעיתים ההפך הוא הנכון.
סיבה אפשרית לפערי המחירים היא ריכוז המרפאות הגבוה באזור המרכז, מה שמביא לתחרות עזה ולעיתים גם להורדה במחירים. כך למשל מציעות שתי מרפאות פרטיות, האחת בקריות והשנייה באזור הדרום, את המחירים הגבוהים ביותר עבור עיקור וסירוס לכלבים וחתולים. לעומת זאת מחירי חיסונים שגרתיים כגון כלבת דווקא נמצאו שם זולים יותר.
מי שלא לוקח חלק בתחרות, כמו בית החולים הווטרינרי של האוניברסיטה העברית בבית דגן, גובה אף מחירים גבוהים יותר. ייתכן שזאת משום שהוא מיועד בעיקר עבור טיפולים מורכבים, ואילו את הטיפולים השוטפים מעדיפים להשאיר למרפאות האחרות.
מעבר לתעודות, מוניטין והציוד של הרופא, אין ספק שגם המחירים מהווים פקטור נכבד בבחירת המרפאה שתזכה לקבל ממיטב כספנו. רובנו בוחרים רופא ווטרינרי מסוים שעליו אנו סומכים ואליו אנו חוזרים במשך שנים. למרות שזהו תחום פרטי, חשוב לזכור שמדובר ברפואה ועל כן יש חשיבות לשמירה על רופא אחד שמכיר את ההיסטוריה של החיה. יחד עם זאת אפשר וכדאי להפעיל שיקול דעת ולברור אפשריות, בייחוד כשנדרש טיפול חד פעמי כמו בניתוחי עיקור או סירוס.

בימים אלה מקיים משרד החקלאות מבצע ארצי לעידוד עיקור וסירוס של כלבים. המרפאות המשתתפות במבצע מציעות את הניתוח במחיר של 450 שקל לעיקור כלבה שגילה מעל שנה וחצי ומחיר זהה עבור סירוס כלב זכר. מחירי המבצע אינם זולים בהרבה מהממוצע המקובל, אך מאפשרים אחידות לעומת הפערים במחירים ללא המבצע שמגיעים לעיתים עד למאות שקלים.
לעומת זאת, עמותת SPAY הישראלית חרטה על דגלה מטרה אחת ויחידה: שינוי הגישה הכללית בכל הנוגע לעיקור וסירוס, הן בקרב הבעלים והן בקרב הרופאים. יש שיכנו את גישתה נוקשה משהו, אך המחירים שהיא מציעה בהחלט מתחרים עם כל מרפאה וטרינרית אחרת: 200 - 300 שקל לסירוס או עיקור של חתולים ו-300 - 350שקל לכלבים. שירותי המרפאה ניתנים כרגע ברחובות וירושלים אך בעתיד גם בבאר שבע ובאזורים נוספים.
כלביית איגוד ערים דן בצומת מסובים, כמו גם הכלביות העירוניות
כחלק מטיפול שגרתי בחיות המחמד יש להקפיד גם על חיסון משושה לכלבים ומשולשת לחתולים (165 שקל בממוצע) וטיפול מונע נגד תולעת הפארק (85 שקל בממוצע לטיפול). מחירם של אלה כמעט זהה בכל המרפאות שנסקרו והפערים ביניהן זניחים.

אלה שמעדיפים לעשות את כל הטיפולים תחת קורת גג אחת יספקו את רצונם במרפאות המציעות סל שירותים כולל הנקרא מנוי. בשירות הצובר פופולאריות זה מוצע סכום אחיד הכולל את תשלומי הביקורים במרפאה, ותמורתו תקבל החיה שלכם את כל החיסונים והטיפולים המונעים ההכרחיים, בנוסף לכ-15% הנחה על פרוצדורות נוספות. בבית החולים לחיות "ווטרינר תורן" בצומת גהה מציעים לדוגמא מנוי במחיר של 420 שקל לכלב בוגר ו-210 שקל לחתול בוגר.
גידול חיית מחמד הוא ללא ספק עניין יקר. בימים של משבר כלכלי רבים מתקשים למצוא את הדרך לממן את הטיפול בחית האהובה שלהם. צמצום והקטנת עלויות אמנם ניכרים בימים אלה בכל תחומי החיים, אך אל לנו לזנוח את חברינו ההולכים על ארבע. במקום לכרוע תחת הנטל אפשר לתור אחר הדרכים הנכונות לצמצום, ללא הפקרת בריאות חיית המחמד.