בג"ץ: לא ימונו שופטים בזמן ממשלת מעבר

עתירתו של הפורום המשפטי למען ארץ ישראל נדחה ע"י בג"ץ. "המערכת מסוגלת למלא את תפקידה בתקופת הביניים הזו", טענו השופטים

שמואל מיטלמן | 8/1/2009 20:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בג"ץ דחה היום (ה') את העתירה של הפורום המשפטי למען ארץ ישראל אשר ביקש לחייב את הוועדה לבחירת שופטים, בראשות שר המשפטים פרופ' דניאל פרידמן, להתכנס כדי לבחור שופטים חדשים. הבקשה למנות שופטים חדשים הגיעה למרות התנגדותם של נשיאת בית המשפט העליון, ושופטי בית המשפט בנימוק שמדובר בתקופה של ממשלת מעבר ויש להמתין עד לאחר הבחירות.
שר המשפטים דניאל פרידמן
שר המשפטים דניאל פרידמן צילום ארכיון: מקס ילינסון

השופטים, אליעזר ריבלין, אשר גרוניס ומרים נאור קבעו, כי ההחלטה להימנע מכינוס הוועדה היא סבירה בנסיבות המקרה. הם הצביעו על כך שגם היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, סבור שיש מניעה לכנס את הוועדה.

לטענתם, עמדתו של מזוז המנוגדת לעמדת השר פרידמן, אך זהה לעמדת השופטים חברי הוועדה, דורית בייניש, איילה פרוקצ'ה ואדמונד לוי, מהווה "שיקול נוסף בעל חשיבות רבה בבחינת סבירות ההחלטה".

על רקע היחסים העכורים בין שר המשפטים לשופטי בית המשפט העליון, בצעד חריג משבחים דווקא השופטים את עמדת השר פרידמן, על שנמנע מלכנס את הוועדה בשל התנגדות שופטי בית המשפט העליון.

"עמדת שר המשפטים מבליטה את רצונו לכבד את עמדת חברי הוועדה השונים המתנגדים לכינוסה והיא מבטאת גישה ראויה של כבוד הדדי בין חברי הוועדה", אמרו.
במרכז מחלוקת ציבורית-פוליטית

השופט ריבלין מוסיף כי סוגיית מינוי השופטים החדשים מצויה במרכז מחלוקת ציבורית-פוליטית, המקבלת משנה תוקף בתקופת ממשלת מעבר, ולכן ספק אם היא מתאימה להכרעה בזירה המשפטית.

לטענתו, מידת ההצדקה להתערבות בג"ץ באי ביצוע מינויים תהיה קטנה יותר מאשר במקרים שבהם אכן בוצעו מינויים לתפקידים ציבוריים, למרות שמדובר בממשלת מעבר.

בתשובה לטענה שיש צורך במינוי שופטים כדי להקל על העומס בבתי המשפט הבהיר ריבלין: "אכן מינוי שופטים חדשים הוא חשוב ונדרש לפעילות התקינה של המערכת אך אין בכך כדי לומר שזו אינה מסוגלת למלא

את תפקידיה במשך תקופת הביניים וכי קיים הכרח במינוי שופטים חדשים במינוי של קבע דווקא עתה".

הסערה הציבורית האחרונה התחוללה בישיבתה האחרונה של הוועדה בחודש ספטמבר, כאשר נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש ושני השופטים אילה פרוקצ'ה ואדמונד לוי, טענו כי אין למנות שופטים בעת הזו, לאור התפטרות ראש הממשלה ומאחר שמדובר בתקופת כהונתה של ממשלת מעבר.

עם זאת, השר פרידמן וחברים נוספים בוועדה סברו אחרת, וכך גם היועץ המשפטי לממשלה. בסופו של דבר החליטה הוועדה להתפזר מבלי לקבל החלטה ובלא שמונו שופטים חדשים.

"פגיעה באמון הציבור"

בינתיים הוחלט לקיים את הבחירות לכנסת, ועמדת שופטי בית המשפט העליון נותרה שאין לקיים ישיבות של הוועדה לבחירת שופטים חדשים, עד לכינון ממשלה חדשה. 

על רקע זה פנה הפורום המשפטי למען ארץ ישראל, באמצעות עו"ד יצחק בם, לבג"ץ בבקשה להורות ליו"ר הוועדה, שר המשפטים ולחבריה, להתכנס כדי למנות שופטים חדשים.

העותרים טענו כי על הוועדה להתכנס אפילו אם שלושת שופטי בית המשפט העליון דבקים בסירובם לעשות זאת. "יש צורך דחוף במינוי שופטים בכל הערכאות וסירוב שופטי העליון לעשות כן פוגע באמון הציבור במערכת המשפט", נכתב בעתירה.

המדינה השיבה לבג"ץ בשני קולות: הפרקליטות טענה כי ההחלטה שלא לכנס הוועדה היא סבירה ואל לבג"ץ להתערב בה. אולם בה בעת היא הוסיפה כי עמדת השר פרידמן עצמו היא שיש צורך דחוף במינוי שופטים חדשים ואין מניעה משפטית לכנס את הוועדה. עם זאת, השר פרידמן הודיע כי לא יפעל לכינוס הוועדה לאור עמדת שופטי בית המשפט העליון.

הפרקליטות הסבירה, כי היועץ המשפטי לממשלה, שתמך בעמדת פרידמן בשלב הראשון, שינה בינתיים את עמדתו לאחר שהוחלט על הבחירות והממשלה הפכה לממשלת מעבר. וכיום הוא סבור, כמו הנשיאה בייניש וחבריה בבית המשפט העליון, שאין לכנס את הוועדה לבחור שופטים חדשים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים