מודי פרידמן על מצב ערוץ 10: "שאלוהים יעזור לנו"
אחרי 3 שנים כמנכ"ל ערוץ 10, כמה חודשים כסגן היו"ר והחלטה אחת של ועדת הכלכלה - מודי פרידמן יורה לכל הכיוונים. על הבוסים שלו מימן, לאודר ומילצ'ן: "הערוץ לא נסגר רק בגלל שלושה בעלי מניות מופרעים". על ההחלטה לצאת למכרז חדש: "זה פשוט ברח לגלעד ארדן;" ולמה החליט לעזוב את הניהול? "גם אני נשברתי בסוף"
ביום שלישי החליטה ועדת הכלכלה להפסיק את זיכיון הערוץ כבר בינואר - 2010 חודש בלבד לפני שמועצת הרשות השנייה היתה אמורה לדון שוב בעניין, לפי החלטת שר התקשורת. כוכבי ומנהלי הערוץ מיהרו לצאת בבליץ תקשורתי על העיתונים ואתרי האינטרנט, בתקווה שהמוטיבציה להצלת הערוץ תדבק גם בציבור ובנבחריו.

פרידמן, שדילג ביממה החולפת בין ראיונות לרדיו ולטלוויזיה ובין פגישות עם חברי כנסת, רגולטורים ושאר מקבלי החלטות, נהנה מכל רגע. "אני רץ כדי לעצור את התקלה הזו," הוא אומר בראיון לעסקים שישי.
ביום שבו ח"כ גלעד ארדן זימן את ועדת הכלכלה לדיון מחודש בסוגיה, הוא שוחח עם פרידמן. השניים משוחחים הרבה בשנים האחרונות. "ארדן שותף לגמרי לדעה שהעולם הטלוויזיוני חייב שינוי, שמשטר הזיכיונות כשל ושיש צורך לבחון אותו מחדש. אבל למרות כל זאת הוא רצה להביא אמירה, שאין סיבה לדחות את ההחלטה וצריך לחתוך ולהחזיר ולעמוד על קוצו של יוד," הוא אומר, "התחושה שלי היא שזה ברח לו. הוא לא התכוון לזה."
אבל מה הפרשנות שלך למהלך?
"אני נשבע לך שאינני יודע. מדובר באדם מבין, אבל לדברים יש זמן משלהם. הערוץ הזה ובעלי המניות שלו עושים מאמצים גדולים לשאת את זה. כולם מבינים שחובות ערוץ 2 גדולים מהחובות של חדשות .10 אז מה השלב הבא - לסגור את ערוץ ?2 יש פה מודל שכשל, וכולם מבינים את זה. עכשיו הולכת ועדת הרישיונות לתת את הכרזתה. אני מקווה שהם בדרך לרישיון, אז מה רוצים מאיתנו עכשיו."?
אבל מה יכול להשתנות עד מרס, נקודת הבדיקה שקבעה מועצת הרשות השנייה ובעקבותיה שר התקשורת?
"אני לא יודע אם זה יקרה כבר בחודש הקרוב, אבל אני מצפה משר התקשורת הבא לעשות בדיקה מהירה ולהבין את מצב השוק, את עלויות דמי הזיכיון ואת התמלוגים. פשוט צריך להחליט. אנחנו רואים מדינות שמשתלטות על בנקים כדי להציל את הכלכלות שלהן, ופה."?
למה אתה מצפה?
"שהממשלה תפנים את מה שהיא יודעת כבר תקופה ארוכה - שיש פה משבר. בקדנציה השנייה שלי פה, זה מה ששמתי לעצמי כמטרה: להסביר את גודל הבעיה. אבל אז היינו הערוץ היחיד שהפסיד, ואם אתה מפסיד זה כי 'אתה לא יודע לנהל את עסקיך.' בחודשים האחרונים גם ערוץ 2 החל להפסיד. הרגולציה במשבר! ערוץ 2 דפק את השיטה. זה סימן שיש פה בעיה, והם מבינים את זה."
הבעיה הבסיסית, לשיטתם של פרידמן ושל אנשי ערוץ ,10 היא שהשוק בארץ קטן מדי לשני גופים - שנדרשים ע"י הרגולציה לעשות כה הרבה בהשקעה כה גדולה. "צריך לייצר רגולציה שתדרוש את ההשקעה המינימלית להבטחת ערוצים מכובדים: שיהיו חדשות וז'אנרים עיליים, אבל בפרופורציה, בהבנה. הערוצים המסחריים
אז אתם לא רוצים דרמה או תעודה.
"רוצים, אבל במידה. ב-2008 עמדנו בכל מחויבויותינו. המסקנה הכלכלית החד-משמעית היא שטעינו. אמנם עשינו את זה כי הגענו להבנה עם היוצרים, אבל זה כשל כי הרגולציה לא רוצה פתרון - מטרתה לקיים את עצמה."
האם האמירה שלכם שההחלטה על מכרז תביא לסגירת הערוץ אינה ספין?
"אני שומע שאומרים 'יבוא מפעיל חדש.' אני רוצה להגיד לך ש-3 הבעלים האלה החליטו לפני חודשיים להחזיר את המחויבויות. הם הלכו לבנק וביקשו כסף. בדיוק אז החל המשבר, והבנקים עצרו הכל ואמרו שאין על מה לדבר. אז אתה אומר לי שאם שלושתם - יוסי מימן, רון לאודר וארנון מילצ'ן - לא מצליחים להשיג מימון, מחר יבוא מישהו אחר שיקבל את הכסף."?

אבל מדובר בחוב של 103 מיליון שקל, שנמצא באחריות בעלי המניות הנוכחיים.
"החוב לא קשור. הבעיה של הערוץ הזה היא לא החוב - אלא המחויבויות השוטפות, שאינן כלכליות. לשלם 24 מיליון שקל דמי זיכיון בשנה? נחזיר את המחויבויות ונמשיך כך עוד שנים! מישהו רוצה לעשות שינוי פה באמת!? מי!? ובכל פעם הם אומרים: 'אם אתם לא רוצים לשלם, נביא אחרים."'
הרי זה לא בא בהפתעה. ניגשתם למכרז, הצעתם, זכיתם - ומדי שנה ראיתם שאתם נופלים. למה בשום שלב לא אמרתם "העסק הזה לא כלכלי, אנחנו לא רוצים להישאר?"
"אגיד לך למה: בגלל 3 בעלי מניות מופרעים. לאנשים האלה יש כמיהה ורצון לדבר הזה."
אבל הם גם אנשי עסקים עם רציונל עסקי.
"יש מקומות שבהם לא הכל עסקים. אני מרגיש שהכמיהה שלהם היא לפלורליזם. האנשים האלה פשוט אופטימיים בצורה בלתי רגילה."
כמה פעמים אתה כמנהל באת אליהם ואמרת: תפסיקו, תסגרו את הבאסטה?
"הרבה פעמים. כשקמה ועדת תורג'מן והתחילו למצוא לנו חובות מ-,2002 אמרתי: 'חבר'ה, די, מספיק; זה לא ריאלי, בואו נעצור את זה'. אבל הם חשבו שיהיה מעבר לשיטת רישיונות ותהיה רפורמה. לפי תחושתי, כיוון שמדובר ב-3 אנשים עשירים מאוד, לאיש לא אכפת. כולם מחפשים מה יוצא להם מזה, 'זה בטח משרת אותם."'
מודי פרידמן חזר לערוץ 10 ב-.2005 הוא היה שם כבר בסיבוב אחד בשנת 2003 וניהל אותו תחת הקפאת הליכים - כשהכותרות שליוו אותו אז, על קיצוץ ואיומים, מזכירות מאוד את התקופה הנוכחית. ב-2004 נכנסו בעלים חדשים, רון לאודר ושלמה בן-צבי, ופרידמן פוטר. לפני חצי שנה, אחרי ההצלחה הפנומנלית של "הישרדות" ותחושה של סימני יציבות, הוא החליט שהגיע סוף הקדנציה השנייה שלו ופינה את המקום ליוסי ורשבסקי, לשעבר מנכ"ל הארץ.
למה להמשיך לנהל עסק בלי עתיד?
"גם אני נשברתי בסוף. אתה לא יכול לנצח את השיטה. אתה יכול לעשות מצגות עם בכירי הכלכלנים. מקבלי ההחלטות מסתכלים על זה, אבל זה לא מעניין אותם."
בגלל זה החלטת לעזוב?
"בהחלט, יש לכך חלק גדול. כישלוני הגדול ביותר היה שלא הצלחתי לגרום לגופים שעבדתי מולם להבין שיש פה בעיה. אין בעולם ערוץ שמחזיק נתח כזה ומפסיד כך. אנחנו לא צריכים לנצח את ,2 אנחנו צריכים לעשות כסף."
אולי צורת הניהול שלך, שצריך לשפוך עוד ועוד כסף - היא שהביאה למצב של ?10
"זו שאלה לגיטימית. בשוק הטלוויזיה בישראל אתה לא יכול לייצר ערוץ שעלותו נמוכה תחת רגולציה שקובעת לך מינימום הוצאה. אתה גם צריך לעשות טלוויזיה שצופים בה, אלה המחירים. ההוצאה פה נמוכה יחסית לערוץ .2 לכאורה כדי להתחרות אתה צריך לשים את אותם סכומים, אבל אנחנו אפילו לא במשחק. מקניטים אותנו על שכר הטאלנטים ואומרים שאנחנו מבזבזים כסף. אם נכמת את הסכום הזה מול כל ההוצאות, זה זניח."
אבל זו הוצאה דרמטית לשלם לאנשים יותר מ-100 אלף שקל בחודש.
"ממש לא, יחסית להוצאות של הערוץ הזה. אנחנו המצאנו את התשלום? אתה חושב שבערוץ 2 אנשים עובדים ברבע מהשכר, בשליש."?
אבל זה ערוץ שנאבק על קיומו. הוא לא יכול להרשות לעצמו את מה שערוץ 2 יכול.
"אין מודל שלפיו אתה מתחיל מלמטה וגדל להיות טאלנט בטלוויזיה הישראלית! מאיפה הסיפורים הרומנטיים האלה? באיזה מקום זה קורה? אתה צריך לשים על המסך דמויות סמכותיות, מוכשרות ומנוסות - וזה עולה כסף. המספרים שמדברים עליהם הם כלום לעומת מה שמרוויחים בערוץ ,2 רק ששם הטאלנטים הם בעולם הבידור - חלק שאנחנו לא חזקים בו."
למה?
"כי אין לנו הכסף והמשאבים. כולם אומרים 'הישרדות.' אז עשינו מוצר כלכלי - אבל אין בו טאלנטים. אתה צריך להביא קהל, אתה לא עושה מוצר כדי לקבל ציון לשבח מהמבקרים."
יש הטוענים שנכשלתם כי לא הצלחתם לייצר אלטרנטיבה לערוץ .2
"אני לא מבין את השטות הזו. 35% מנתח הצפייה זו לא אלטרנטיבה? הבעיה היא שב-35% אי אפשר להרוויח - וגם ב-65% אי אפשר."
אז נאמר שהממשלה כשלה, שהרגולציה כשלה. על מה אתם לוקחים אחריות?
"אנחנו לוקחים אחריות אחת - לכך שהמשכנו. זו היתה טעות קשה. אבל מי הרוויח על גבנו? המדינה! היוצרים! האזרחים! למי זה עלה? לבעלי המניות."
הטמפרמנט של פרידמן מוכר בתעשייה. רגע הוא כמעט צורח עליך, וכעבור שנייה הוא מחייך וממתיק סוד.
נראה שלא נהנית בתקופתך האחרונה כמנהל.
"אני לא תמיד נהנה, אני נהנה בעיקר לסבול. זה משהו באישיות שלי. אם תעקוב אחרי הקרירה שלי, תראה שמקומות שנכנסים ליציבות - אני לא נשאר בהם. לכאורה יכולתי לבחור בקריירה מצליחה יותר ולעבוד במקומות שהצליחו, אבל בחרתי ללכת למקומות מעניינים יותר."
אז פה לא הצלחת?
"במבחן הסוף? בהחלט לא הצלחתי. אם לא הצלחתי לגרום למדינה להבין שאי אפשר לעשות את זה, אז בהחלט לא הצלחתי. נהניתי לעבוד עם האנשים המדהימים בערוץ הזה, שסופגים ביקורת על כל דבר שהם עושים. ידעתי שאני בא למקום לא רווחי כשבאתי לפה."
אבל לא חשבת שכך יהיה כשתצא.
"נכון. האמנתי שאפשר לעשות שינוי."
יוסי ורשבסקי הוא ההפך המוחלט של פרידמן מבחינת אופן הניהול: הוא ידוע בקנאותו לארגון מובנה ולסדר קפדני, לחיוב או לשלילה. פרידמן מנסה לשכנע את ורשבסקי להצטרף לשיחה איתנו בלשכתו, אך זה מסרב. גם לו הימים האחרונים זימנו פגישות ללא הרף. "מי הביא אותך להיות מנכ"ל, תגיד לי," מתלוצץ איתו פרידמן - אך הוא לא נשאר חייב: "עוד כישלון אחד שלך בשרשרת הכישלונות הארוכה."
סגנונות הניהול שלכם שונים לגמרי.
"ב-.100% הוא לא 'קופיפייסט' שלי."
זו לא הבעת אי שביעות רצון ממך?
"אני כמובן חושב שלא. אני חושב שנורא מתבקש לחשוב כך כשקוראים שהוא מקצץ חוזים שנחתמו בתקופתי. הוא עושה את זה בתקופה של הקטנה משמעותית מאוד בהזרמת הכסף מצד בעלי המניות, בשל אי הוודאות."
שלושתם עדיין מזרימים כסף?
"בהחלט, כל השלושה. אבל פחות."
אם הוא מוריד 35% מחוזה שאתה חתמת, אולי עד עתה משהו לא התנהל נכון.
"אתה צודק, אבל אם לא היה משבר כלכלי, אני לא חושב שמישהו היה מסכים לוותר על .35% הם הסכימו להורדה מרצונם, הם לא היו חייבים להסכים. אני חושב שהקיצוץ נבע ממשבר אמיתי."
כשנודע לך על הקיצוץ, ניסית לבלום אותו?
"אל תשכח שניהלתי את הערוץ תחת הקפאת הליכים, וקיצצתי לא מעט. זו המציאות שצריך להתנהל בה. הוא עשה את הדברים בצורה רגישה וחזקה, ואני חושב שהוא זכה פה להערכה."
עכשיו ייתכן שהטאלנטים יעזבו.
"זו הנקודה הכי משמעותית במשחק: האנשים הם מקור הפרנסה שלנו. האחריות הראשונה שלהם היא לעצמם. זו זכותם. מעולם לא עצרתי אדם שקיבל הצעה טובה יותר במקום אחר. לא מזמן עזב אותנו העיתונאי המוכשר בן שני. אני רוצה לגלות לך: הוא לא עזב כי קיבל הצעה לסכום דומה לזה שהרוויח פה. הוא לא עשה את זה כי הוא אמר אני עובר ל'טובים' ומוותר על שכרי."
עם אנשים כאלה אפשר לצאת למלחמה על הבית?
"הם נלחמים על מקום העבודה שלהם, כי ברור להם שבלי זה אין עוד ערוץ. אין עוד שלושה משוגעים כאלה."
אחד הדברים הראשונים שעשה ורשבסקי כשמונה לתפקיד היה להכריז על הפסקת קניית מפעלי הספורט. הערוץ משדר את משחקי ליגת העל ואת משחקי הכדורסל של מכבי תל אביב. זה עולה לו מיליונים - אבל הרייטינג רק הולך ומידרדר. "משדרי הספורט האלה הם עוגני שידורים, שבמשך השנים איבדו את זוהרם," אומר פרידמן, "וגם על העוגן הזה התמחרנו עם ערוץ 2 בצורה מטורפת, שהביאה למחירים המטורפים האלה. בעלי המניות החליטו שזה עוגן שלא רוצים לאבד אותו כדי לא לאבד את הציבוריות של הערוץ. מי הפסיד מזה כסף? אף אחד - רק הם".
האם הבעלים מחליטים החלטות ברמה הזו - של מה משודר?
"כשמדובר בסכום כזה? בוודאי." ורשבסקי עצמו אומר עכשיו שזו היתה טעות להביא את המשחקים.
"זו לא היתה טעות להביא אותם, אלא לשלם את הסכומים האלה. ברור שהיתה טעות. אף אחד לא רוצה לשלם כל כך הרבה כסף, אבל מה היו החלופות אז? אילו טאלנטים היה אפשר לקחת? קשת מחזיקה על הספסל את השורה הראשונה, השנייה והשלישית של כל הטאלנטים בישראל."
יוסי מקבל היום יותר חופש מכפי שאתה קיבלת כמנהל?
"ממש לא. הוא נכנס בתקופה הכי קשה, כי המשבר הכלכלי תפס את כולנו. הטיימינג שלו היה קשה מהבחינה הזו, ואני מעריץ אותו על יכולתו להתמודד עם זה. חופש לא היה פה מעולם, בוא נבין את זה; אין עסק שמפסיד כסף ונותן חופש למנהל. חופש יש בעסקים שמרוויחים."
עד כמה אתה מעורב כיום?
"בניהול השוטף אני כלל לא מעורב, אך המקום הזה הוא אהבת חיי - ואני מגויס לחלוטין עבורו."
אתה ודאי מעורב בנושא המיזוג. מה ההחלטה של ארדן תעשה למיזוג?
"היא תהפוך את התרחיש של מעבר הבעלים שלנו לרשת (במסגרת מיזוג עם זכיינית ערוץ 2 - ל.א) לריאלי יותר."
זה מוריד אתכם במשא ומתן.
"לא רק זה. לא יהיה ערוץ, אז מבחינה כלכלית זה פיתוי גדול מאוד לעבור לשם. כרגע מחכים לניתוח כלכלי של דוח סוארי."
מה מחכה לך להבא?
"אין לי מושג."
מה עוד חשוב לך להגיד?
"שאלוהים יעזור לנו".