יוון: הקהילה היהודית נגד השגריר הישראלי
פעילים בקהילה טוענים כי עלי יחיא לא קידם את עמדת ישראל במהלך הלחימה בעזה. "הסיבה להתקפות – המוצא שלי", טוען השגריר
פעילים מרכזיים בקהילה היהודית של יוון תוקפים בחריפות את השגריר הישראלי באתונה עלי יחיא. הפעילים מותחים ביקורת על תפקודו, וטוענים כי הוא לא פועל לקידום מאמצי ההסברה של ישראל, ומחליש את עמידתה של הקהילה היהודית במדינה הנמצאת תחת התקפה אנטי-ישראלית.
עלי יחיא, ערבי מוסלמי בן 61, הוא השגריר הערבי היחיד של ישראל. קודם לכן כיהן כשגריר ישראל בפינלנד, ובעבר עמד בראש אולפן עקיבא לשפות והיה מנחה לשפה ולתרבות הערבית באוניברסיטאות שונות, וכן במשטרה, בפו"מ ובקורס הצוערים של משרד החוץ. יחיא הוא חתן פרס ישראל וחתן פרס יו"ר הכנסת, ואף קיבל פרס מהסנט האמריקאי על הסיוע שלו לקידום השלום באמצעות השפה והתרבות.
אך למרות ניסיונו המרשים, חברי הקהילה היהודית ביוון לא מרוצים מתפקודו של יחיא. "השגריר לא מנסה באמת לקדם את העמדות של ישראל ביוון", אמר למעריב אחד הפעילים בקהילה. "הוא לא עומד לצד ישראל כפי שהיה צריך, הן בזמן המבצע בעזה והן לפניו, והקהילה היהודית לא מרגישה שיש לה תמיכה ונחמה".
גורם נוסף בקהילה אמר כי הקהילה היהודית ביוון נמצאת תחת התקפות אנטישמיות מהקשות באירופה, וכי השגריר אינו מופיע מספיק בכלי התקשורת, אינו נפגש עם עורכים בכלי התקשורת ופוליטיקאים, ואינו נוקט עמדה ברורה נגד ההתקפות האלה ונגד ההתקפות נגד ישראל.
"כיוון שהוא ערבי הוא יכול היה לנצל זאת הרבה יותר, והוא כמעט שאינו פעיל", אמר הגורם. "הוא לא נראה כאדם שרוצה לעבוד, אלא כאדם שנמצא בחופשה. משרד החוץ פישל כשהוא שלח אותו ליוון".
גורמים אחרים ציינו שיחיא נאלץ להתמודד עם דעת קהל אנטי-ישראלית מובהקת בזמן המבצע בעזה, כשמפגינים שרפו את דגל ישראל כמעט מדי יום מול בניין השגרירות, וכי הוא השתדל בכל כוחו להביע את עמדתה של ישראל.
לדבריהם, יחיא נפגש עם חברי פרלמנט וניסה לשכנע אותם בצדקת העמדה הישראלית ובשימוש שעושה חמאס באוכלוסייה האזרחית, וגם הופיע בכלי התקשורת, אך לדברי אחד מהם "זה לא היה מספיק כדי לנהל מערכת הסברה קשה ביותר במדינה שדעת הקהל בה כל כך עוינת את ישראל".
"במצב הנוכחי אני חושב שישראל והקהילה היהודית ביוון זקוקות לשגריר אנרגטי שיהיה מוכן להיות יותר יעיל בטיפול בעניינים המורכבים, למען ישראל ונגד האנטישמיות", אמר סאבי מיוניס, מראשי הקהילה ותורם גדול לישראל שעלה לאחרונה לארץ.
יו"ר הקהילה היהודית של אתונה, ד"ר בנימין אלבלה, אמר כי הוא דוחה על הסף את ההאשמות נגד השגריר יחיא והדגיש שהקהילה שמרה ושומרת על קשר הדוק - הן בנוגע לאנטישמיות והן בנוגע
למשבר בעזה". ד"ר אלבלה הוסיף עוד שהשגריר יחיא, חרף היותו מוסלמי, היה נוכח בבית הכנסת בכל החגים, ולא פעם קרא ליהודי אתונה לעלות
יו"ר הוועד המרכזי של הקהילות היהודיות של יוון, משה קונסטנטיני, הדגיש שהיחסים בינו לבין השגריר מצוינים, ושיבח אותו פעמים רבות על אומץ הלב שהפגין בעת המבצע בעזה. גם יו"ר הקהילה היהודית של סלוניקי, דיוויד סלטיאל, הגדיר את השגריר יחיא כאחד השגרירים הטובים שהיו ביוון ואשר ייצג את האינטרסים הישראליים בצרה מצוינת בתקופה קשה ביותר - הן בקשר לישראל והן בקשר ליהודים.
עם זאת, גורמים בירושלים רמזו כי הטענות נגד יחיא מקורן בהתערבות של גורמים בעלי אינטרס בקהילה היהודית, שמעלים טענות בעלות ניחוח גזעני. "יחיא הוא כן דומיננטי, כן אייקון תקשורתי, כי הוא ערבי שתומך בישראל", אמר אחד הגורמים.
עלי יחיא מסר בתגובה: "הסיבה להתקפה היא המוצא שלי. אני ממלא את תפקידי על הצד הכי מפואר. אני מבין את צרכי ההסברה ביוון יותר מכל המבקרים, ועושה את המקסימום למען ישראל, אם בפגישות עם פוליטיקאים ואם בהופעה בכלי התקשורת". ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "אנחנו מרוצים מאוד מפעילות השגריר עלי יחיא. מדובר בזירה מאוד לא קלה. אנו מגבים אותו ואת צוות השגרירות".