הצצה אל החוזים הדרקוניים של מנחי ערוץ הילדים
רוצה להיות כוכב בערוץ הילדים? קודם כל תחתום: שאתה מוכן לעבוד עשרות שעות עבור שכר זעום; שלא תקבל שקל על שעות של קידום התוכנית וראיונות; ושלא תוכל להשתחרר מהחוזה או לעבוד במקום אחר. ערוץ הילדים: "אנחנו פועלים לפי החוק"
- סעיפי החוזה השנוי במחלוקת
מהחוזה, שהגיע לידי מעריב ונמסר למתמודדים ימים ספורים קודם למסיבת העיתונאים, עולה כי התנאים שמספק הערוץ ל-12 הצעירים קשוחים ביותר. גורמים בכירים בתעשיית הבידור שהעברנו אותו לידיהם, העריכו פה אחד כי מדובר במסמך שמנצל את הרצון של הצעירים להתפרסם, ולא מותיר להם ברירות: תחתמו או שלא תהיו.

אז מה היה בו במסמך הזה שהקפיץ אפילו את ותיקי תעשיית הבידור? בסעיף "שירותים בסיסיים" מתבקשים המנחים להתחייב להשתתף ב-12 ימי צילום בחודש בממוצע שנתי, סך כולל של 144 ימי צילום בשנה קלנדרית. נוסף על כך מתח חייבים המגישים להגיע לחזרות, למדידת תלבושות, להקלטות, לפגישות עבודה, וכו' לפי צרכיה של מפעילת ערוץ הילדים חברת "נגה תקשורת" ושיקול דעתה. כל "יום צילומים" כזה נמשך עד 12 שעות וכולל שעה אחת של הפסקת צהריים.
מלבד מה שמכונה "השירותים הבסיסיים", המנחים גם מתחייבים לספק "שירותים נוספים", כמו פעילויות קידום, פרסום ויחסי ציבור שהם יידרשו לבצע על פי פניית החברה, בפעילות שטח ובפעילות חוץ מסכית, בהופעות ובמופעי במה, בראיונות בכלי תקשורת, בפעילויות קידום במסגרת אתרי האינטרנט, בצילומים לצורך של קדימונים, קליפים ופעילויות במדיות אחרות, במשדרים או במשחקים אינטראקטיביים. את כל הפעילויות האלה, שיכולות להסתכם בעשרות שעות שבועיות של עבודה, מתחייב המנחה לבצע "ללא תמורה נוספת".
כדי להמחיש כמה זמן שואבות הפעילויות האלה נכמת אותן בזמן לפי החוזה: המנחה הנולד מתחייב לצ'טים ולצילומים לאתרי אינטרנט פעמיים בחודש, להשתתף בפעילות שבועית במסגרת דף האינטרנט שיוקדש לאמן (כגון: לענות לשאלות הגולשים, ניהול בלוג וכד' וכן בפעילויות דוגמת, פורומים, מבצעים וכו'), להופיע במסיבת עיתונאים פעם בחודש, לצילומים לפרומו, לצילומי סטילס ולמפגש עם מעריצים ללא הגבלה, לפעילויות כחלק ממבצעים לצופי הערוצים ולגולשי האתרים, לכתבות בעיתונות ולראיונות רדיו ללא הגבלה. וכל זה תמורת מה? תמורת סכום התחלתי של 5,000 שקל בחודש. רחוק מאוד מהמיליון שהבטיח מוסרי.
אז נכון, 5,000 שקל לחודש היא משכורת סבירה, אבל בתעשיית הבידור ובעבור כמות העבודה שצוינה, היא נחשבת מגוחכת. עם זאת הערוץ מגדיר בחוזה גם העלאה: לאחר השנה הראשונה שבה ישתכרו המנחים בסכום הנקוב, ורק אם "נגה תקשורת" - מפיקת הערוץ - מעוניינת בכך, החברה יכולה להאריך את החוזה בשנה נוספת ותעניק העלאה של... 500 שקל . במהלך השנה השלישית, אם תהיה כזו, יזכו המנחים הצעירים להעלאה של 1,000 שקלים וישתכרו 6,500 שקל על אותה עבודה. בהנחה שעד אז כבר יהפכו לכוכבים מבוקשים זו נחשבת למשכורת מגוחכת.
ומה בדבר שעות נוספות? בחוזה הגדיר ערוץ הילדים שאם המנחים הצעירים יקדמו פרויקטים באופן אינטנסיבי, שעולה על השעות שהוגדרו, אז הם יזכו לתוספת תשלום, אך מפיקה ותיקה בתחום מציינת שהסיכוי שהמתמודדים יעקפו את מה שכבר התחייבו אליו בחוזה הוא קלוש. "אין צ'אנס שהם יעברו את כמות הפעילות שהוגדרה בחוזה הזה", היא מציינת, "כך שהייתי ממליצה להם לא לבנות על תוספת של תשלום מהכיוון הזה".
ואולי יצליחו הצעירים לעשות קצת כסף מן הצד, בפרסומות או בהפקות אחרות? גם זאת אוסר עליהם הערוץ בחוזה, והוא מחייב אותם אך ורק לפעילויות שקשורות אליו או בהסכמתו. גם לגבי הכנסות ממוצרים נלווים הצעירים לא זוכים לשכר הולם: כלל המנחים יחדיו יזכו בסך כולל
הערוץ סירב להתקפל מדרישותיו, והבהיר לצעירים שאם לא יחתמו, היחסים בין הצדדים מסתיימים. 12 המתמודדים חתמו על החוזה השנוי במחלוקת, כאשר חלקם, באמצעותם של סוכנים ועורכי דין, הצליחו להכניס בו מספר סעיפים. גורם ב"נגה תקשורת" ציין שאחד מהם הוסיף סעיף יציאה מן החוזה בתקופה שיורדת משלוש שנים, ואילו מתמודדת אחרת הצליחה להכניס סעיף הקשור בהופעות אחרות מחוץ לתפקיד.
אף אחד מהם, למרות הניסיונות, לא הצליח לצמצם במספר התחייבויות או לזכות בהעלאה בשכר. "על פי החוזה אסור לנו לדבר על זה, ואנחנו פוחדים לירות לעצמנו כדור ברגל", מסביר אחד המשתתפים. "לכולנו ברור שזה לא חוזה טוב אבל האופציה שלא נחתום בכלל לא היתה קיימת כי כולנו רוצים את זה. אני יודע שחלקנו הכנסנו, או לפחות ניסינו, סעיפים מסוימים שיסייעו לנו אבל הבסיס נשאר כמו שהוא וזה נורא".
חלק מהצעירים מרגישים מנוצלים. "נכון שלא הכריחו אף אחד מאיתנו לחתום על החוזה הזה", אומר משתתף אחר, "אבל בתכלס לא היתה לאף אחד התלבטות כי המצב היום לא טוב, אין לנו ברירה, אין יותר מדי פלטפורמה, ולצערי בערוץ הילדים יודעים את זה ומנצלים את זה ביג טיים".
התייעצת עם מומחים לפני שחתמת?
"התייעצתי עם אנשים שמבינים בחוזים מהסוג הזה, וכל מי שראה את זה שאל אותי אם אני יודע למה אני נכנס, והמליץ לי לא לחתום".
ולוותר, זו אופציה מבחינתך?
"זו ההזדמנות שלי להתקדם צעד קדימה, ולכן החלטתי לוותר על פרנסתי ועל כבודי. אני מקווה שמישהו בערוץ יקרא את הכתבה ויבין שמשהו פה לא בסדר ואולי ישנו קצת".
האם החוזה באמת כה חמור, בהשוואה לנעשה בתחום, או שמא הצעירים שזוכים להזדמנות פז, מגזימים בטרוניותיהם? "מקריאה ראשונה של החוזה שהעברתם לעיוננו נראה כאילו חברת ההפקה מפרה בצורה גסה את הזכויות הקוגנטיות השמורות לעובדים על פי חוק שכר מינימום וחוק שעות עבודה ומנוחה", מציין עורך הדין טל יצחק רון, מומחה בתחומי האמנות והבידור והמשפט המסחרי ממשרד עורכי הדין טל רון דריהם ושות', אשר בבית הפרקליטים בתל אביב.
"המנחים נדרשים לעבוד במשך 12 שעות מדי יום, ומשתכרים לכאורה פחות משכר המינימום הקבוע בחוק. בכל אותה תקופה המנחים העתידיים מנועים מלהתקשר בכל הצעת עבודה אחרת. אלא מה? על פי החוזה עליו הם חותמים, לחברת ההפקה הזכות הבלעדית לסיים לאלתר את תנאי ההתקשרות, מבלי לפצות אותם בגין עבודות שהיו יכולים להשיג".
עורך הדין אמנון מלמד, מנהל מחלקת החוזים במשרדו של טל, הוסיף כי "נראה שהחברה מחתימה על חוזים בשיטת 'הכל או לא כלום', חוזים הקובעים שכר נמוך במיוחד ביחס להתחייבויות המנחה. כך לדוגמה, בשנת העבודה הראשונה, עתיד להשתכר המנחה שנבחר סכום גלובלי של 5,000 שקל בחודש ברוטו, וזאת ללא קשר לכמות הימים שבהם יעבוד בפועל. חישוב של שעות העבודה בפועל לצורך צילומים, כולל שעות נוספות ועוד היקפי עבודה אדירים לצורך פעילויות קידום ושיווק, יצביעו על כך כי סביר שהעובדים יעבדו עבור פחות ממינימום".
לעומת המומחים המשפטיים, ותיקי התחום דווקא מגנים על המסמך. "כמעט כל חוזה ראשון גדול של האנשים בתעשייה הוא קשה, כי איש לא מכיר אותך, והגוף שלוקח אותך מרגיש שהוא עושה לך טובה", מסביר מנחה ותיק. "אי אפשר להשוות את החוזה הזה לחוזים של מנחים ותיקים שמקבלים סכום גבוה פי ארבעה תמורת הרבה פחות".
אז אין בעיה בחוזה?
"תשמע, הדרישות הלכאורה בסיסיות יכולות למלא חודש עבודה שלם, והוא עוד יהיה עמוס. ועדיין, יש פה עניין של תן וקח. תן לנו את הכישרון שלך, ואנחנו נבנה אותך. רק שפה יש יותר מדי תן בלי לקבל הרבה בתמורה. אחרי הכל עם פרסום לא הולכים למכולת".
סוכן אחר חריף בהרבה. "פעם היו משלמים 8,000 שקל לעשרה ימי צילום שלא תמיד מימשו אותם", הוא מסביר, "היום, בגלל המצב, מקצצים בכל, והערוץ תובע הרבה מאוד עבודה תמורת מעט מאוד כסף. הם יודעים שהם יכולים לעשות כרצונם כי אין היום' ג'טיקס' או 'אקזיט', ואין הרבה במות, ובסוף כולם יחתמו".
סוכנת אחרת מציינת כי "נכון שאף אחד מהם הוא לא עפר שכטר או יהודה לוי, אבל לא תמצא חוזה טאלנט כזה בשום מקום, לא רק מבחינת הכסף הנמוך אלא מבחינת הדרישות המוגזמות. גם שחותמים על חוזה טאלנט מגבילים למשל את פעילויות הקידום, את הראיונות. הם כנראה מביאים בחשבון שאותם מנחים יכולים להשתלב בפסטיגל ובחלטורות, אבל מנגד גם את זה מגבילים באישורם. זה נורא".
מ"נגה תקשורת" נמסר: "ערוץ הילדים העסיק במהלך 20 שנותיו עשרות מנחים שגדלו עם הערוץ והערוץ גדל איתם. ההוכחה הטובה ביותר היא השנים הרבות שהמנחים נשארים איתנו ורק מרוויחים מכך. אנחנו פועלים על פי כל הכללים והחוקים. יש לזכור שמדובר במשרה חלקית ובהזדמנות לשחקנים בראשית דרכם לקבל תמיכה מאיתנו ולהשתלב בעולם הבידור. דלתנו תמיד פתוחה בפני כל סוכן, מפיק ושחקן וחבל שאף אחד מהסוכנים לא פנה אלינו".