פרשת הביספינול: הרעל יצא מהבקבוק
שש החברות האמריקאיות הגדולות המייצרות בקבוקי תינוקות, שחלקם נמכרים בארץ, הודיעו: נפסיק להשתמש בביספינול A. בעבר הוכח כי החומר עלול לגרום להתפתחות מינית מוקדמת

- רקע: על סכנות הביספנול
"כל שש החברות המרכזיות שמייצרות בקבוקים לתינוקות - אוונט, גרבר, פלייטקס, ד"ר בראון, דיסני פירסט יירס ואיבנפלו - הסכימו לאסור מרצונן את השימוש בביספינול A בבקבוקים. זהו ניצחון גדול לבריאות הציבור," אמר התובע הכללי במדינת קונטיקט, ריצ'רד בלומנטל.
בלומנטל ועמיתיו בניו ג'רזי ודלאוור כתבו בחודש אוקטובר לחברות, וביקשו מהן לחדול מהשימוש בחומר הכימי השנוי במחלוקת בבקבוקים ובמוצרי התינוקות האחרים. זאת, אחרי שמחקרים מצאו קשר בין ביספינול A לקשת רחבה של בעיות בריאות בפעוטות. יותר מ-130 מחקרים במהלך העשור האחרון מצאו קשר בין החומר, אפילו ברמות נמוכות, לסרטן השד ושורה של הפרעות בגדילה כמו השמנת יתר ובגרות מינית מוקדמת.
"אין שום תירוץ שהאיום המופרז הזה, שניתן להימנע ממנו, יימשך," אמר
מומחים לרעלים במכון הלאומי לב-ריאות בארצות הברית מצאו בשנה שעברה כי החומר הכימי יכול להפריע להתפתחות המוח אצל עוברים ותינוקות בני יומם.
עם זאת, מינהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) כמו גם הרשות האירופית לבטיחות המזון (EFSA) אמרו בעבר שהחומר בכימי בטוח לשימוש בכמויות שבהן הוא מצוי במוצרים כמו בקבוקים לתינוקות.
רשויות הבריאות בישראל עדיין מתירות שימוש בבקבוקי פלסטיק המכילים את החומר הכימי ביספינול .A ואולם, במדינות רבות שקלו לאחרונה לאסור את השימוש בחומר בבקבוקי פלסטיק לתינוקות לאחר פרסומים אודות פגיעתו האפשרית בבריאות.
עד עתה, ממשלת קנדה היא היחידה שקבעה מפורשות כי ביספינול A הוא חומר רעיל והודיעה באוקטובר שעבר כי תקדם חקיקה לאיסור שיווק בקבוקים לתינוקות המכילים את החומר. בישראל, כמו בארצות הברית ובאירופה, מתיר משרד הבריאות את השימוש בחומר בבקבוקים לתינוקות.
בחודש מאי שעבר פרסם משרד הבריאות המלצות באשר לטיפול בבקבוקים כדי לצמצם את הסיכון לפגיעות. בין היתר, נקבע כי "השימוש בבקבוקי פלסטיק לתינוקות אינו מזיק לבריאות כשהבקבוקים שלמים, ללא שריטות, סדקים, קרעים, וכשהם אינם בלויים." חשוב לדעת כי בקבוקים המכילים ביספינול A מסומנים בספרה ,7 הכתובה בתוך משולש חצים.