עיראק: קריאה להציל את בית הכנסת בבצרה
תשעה בתי כנסת היו בבצרה, רק אחד עומד על תילו אך גם הוא נבזז. כעת תושבי העיר דורשים לשקמו: "היהודים הם חלק מיסודותיה של עיראק"

בית הכנסת האחרון בבצרה. צילום: ערוץ אל-פיחא
למרות שננטש בידי היהודים, נשמר המקום היטב במשך שנים ארוכות, אף לאחר שהולאם בשנת 1991 על ידי מפלגת הבעת' השלטת. על קירותיו החיצוניים עדיין מתנוססת הסיסמה "אחדות, חירות, סוציאליזם", שבה התהדר הבעת'. אולם, לפני שש שנים פלשו האמריקנים לעיראק והדיחו את סדאם חוסיין. בעקבות זאת הפכו אוצרות התרבות של עיראק הפקר, והמונים בזזו אותם.
בית הכנסת ברובע אל-עשאר הפך גם הוא קרבן להמון פרוע והתרוקן מחפציו היקרים. כיום, למרות שהמקום עמוס שקי מלט וחומרי בניין, ניתן להבחין היטב בעיטורים ובפסוקי קודש על קירותיו. "ההמון בזז גם את ספרי הקודש וספרי התפילה", סיפר שומר הבניין שבו שוכן בית הכנסת, ראפע טאלב, לתחנת הרדיו "סווא".
"היהודים הם מיסודותיה של עיראק"
אחד הסוחרים באזור תקף את הרשויות ואמר: "מפתיע שהממשלה איננה מתערבת לשמור על הבניין, שהרי הוא סמל מורשת ועדות לדו-קיום בשלום ששרר בעיראק באותם זמנים". הוא הצביע על כך, שבית הכנסת שוכן ליד שני מסגדים - האחד סוני, השני שיעי. "הסוחרים באזור מוכנים לשלם סכום צנוע מכיסם, ובלבד שבית הכנסת ישופץ", אמר חאתם עקיל דאוד, תושב העיר.
הקהילה היהודית בעיר מנתה בשיאה 13 אלף נפשות, ורובה היגרה לישראל ב-1950. אולם, בבצרה עדיין זוכרים חסד ליהודים, למרות שחלקים נכבדים מהעיר
נשלטים בידי מיליציות שיעיות התומכות באיראן השכנה. "היהודים הם מיסודותיה של עיראק", אמר אחד מתושבי העיר לערוץ הטלוויזיה אל-פייחא, שהכין כתבה על בית הכנסת הנטוש. "הרי הם לא באו מבחוץ. הם כמו הסבים שלנו, עיראקים, עוד מימי חמורבי ומימי נבוכאדנצאר".
מרואיין מבוגר עמד ברחוב שבו שוכן בית הכנסת והצביע על המבנים הסמוכים: "כל הבניינים הללו היו בבעלות יהודים והושכרו. הם חיו בהרמוניה עם המוסלמים ועזרו לכולם. אם אחת הייתה לה בעיה ולא היה לה כסף, היהודים נתנו לה".