פקיסטן: יום של קרבות רחוב במרכז לאהור
כוחות הביטחון התעמתו עם אלפי מפגינים לקראת הפגנת ענק שמתוכננת בעיר הבירה. מנהיג האופוזיציה יצא מביתו על אף שהושם תחת מעצר

שוטרים יורים גז מדמיע לעבר מפגינים בלאהור. צילום: אי-אף-פי
עורכי דין ופעילים של מפלגת האופוזיציה ג'מעת אי-איסלאמי תכננו להתאסף היום ליד בית המשפט בלאהור לפני יציאתם לעיר הבירה מחר. הם מתכננים לקיים שביתת שבת מול הפרלמנט באיסלאמבאד בדרישה להחזיר את שופטי בית המשפט העליון שהודחו על ידי הנשיא הקודם, פרבז מושארף.
לקראת ההפגנה הודיעה מפלגתו של מנהיג האופוזיציה, ראש הממשלה לשעבר נוואז שריף, כי הרשויות הטילו עליו מעצר בית של שלושה ימים, אם כי ממשרד הפנים נמסר כי מדובר בניסיון להגן על חייו של שריף. "ראיתם שכל המדינה הפכה למדינת משטרה. הם חסמו את כל הדרכים, הם משתמשים בכל הטקטיקות הבלתי חוקיות", אמר שריף.
זמן קצר לאחר מכן יצא שריף לעבר ההפגנה כשהוא מתכחש למעצר הבית. "אלה הם רגעים מכריעים", אמר. "אני אומר לכל צעיר פקיסטני שאין זה הזמן להישאר בבית. פקיסטן קוראת לכם לבוא ולהציל אותי".
על מנת למנוע את ההתאספות במרכז לאהור, הציבו הרשויות משאיות לאורך הכבישים הראשיים בפאתי העיר וכוחות משטרה תפסו עמדות מחוץ לתחנת הרכבות ובנייני הממשלה. על אף זאת, אלפי מפגינים הצליחו לעבור את מחסומי המשטרה והתקדמו לעבר בתי המשפט.
המפגינים השליכו אבנים לעבר השוטרים שהגיבו בירי גז מדמיע והכו את המפגינים בעזרת אלות. ההמונים, שליוו את השיירה של נוואז שריף, גם שברו בדרך זגוגיות של אוטובוסים והציתו צמיגים.
מאות נעצרו
כוחות הביטחון עצרו בימים האחרונים מאות אנשי אופוזיציה ועורכי דין בניסיון למנוע את ההפגנות ברחבי המדינה לקראת עצרת ההמונים מול בניין הפרלמנט באיסלאמבאד מחר. המשטרה גם סגרה את משרד התאחדות עורכי הדין בעיר רוואלפינדי והציבו מכולות על הדרכים המובילות לעיר הבירה. כוחות צבא גדולים הוצבו בכוננות לקראת העצרת.
עורכי הדין בפקיסטן, מפלגתו של שריף וקבוצות קטנות נוספות דורשות כי הנשיא אסיף עלי זרדרי ימלא את התחייבותו להשיב לתפקידם את שופטי בית המשפט העליון, אשר הודחו על ידי הנשיא
הקודם פרבז מושארף בסוף 2007. זרדרי מתנגד לכך, ככל הנראה חשש שהשופטים ינסו להגביל את כוחו על ידי פתיחתם מחדש של אישומי השחיתות נגדו.
המהומה הפוליטית מתרחשת כאשר המדינה הגרעינית מתמודדת עם עלייה באלימות הקיצונית מצד אל-קאעידה והטאליבן, ובעוד ההנהגה מנסה לתקן את הכלכלה שמתקיימת רק בזכות הלוואות בינלאומיות. המשבר הפוליטי עלול להוביל למבוי סתום ואולי אף להתערבותו של הצבא החזק, שבעבר ביצע הפיכות רבות.