פסטיבל העפיפונים חזר לשמי פקיסטן – ליממה

ממשלת פקיסטן הסירה ליום אחד בלבד את האיסור על הפרחת עפיפונים. על אף השמחה, רבים מאמינים כי זהו בסך הכל תרגיל פוליטי

מרק מאנייה, לאהור | 16/3/2009 13:22 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בתוך כל ההמולה השוררת בפקיסטן - מעצר פוליטיקאים מהאופוזיציה, אלימות בלתי נסבלת המופנית כלפי המתנגדים לשלטון וההתנגשויות בין המשטרה לפעילי המחאה - פורסמה השבוע הודעה מפתיעה ואפילו משמחת ככל שהיא נוגעת לתושבים המקומיים: הממשלה הכריזה כי תתיר לחגוג את פסטיבל העפיפונים המסורתי, ה"באסאנט", אחרי שאסרה בשנים האחרונות באופן מוחלט על העפת עפיפונים, אחד התחביבים הנפוצים במדינה.
 
אחד התחביבים הנפוצים במדינה. ילד מעיף עפיפון.
אחד התחביבים הנפוצים במדינה. ילד מעיף עפיפון. צילום: אי-פי

הנימוקים לאיסור היו בטיחותיים: נערים נפלו מגגות בעקבות העיסוק המעופף, ולא מעט נהגי אופנועים נפגעו כתוצאה מהסתבכות בחוטים. כדי למנוע אסונות דומים החליטה הממשלה ביום הפסטיבל לערוך אפליה מתקנת, והודיעה שביממה המיוחדת הזו יהיו אלה דווקא האופנועים שיושבתו למשך 24 שעות.

אבל כשמניחים בצד את ההכרזות הממשלתיות ואת השמחה הרגעית של התושבים מצטיירת תמונת מצב שונה בתכלית. מבקרי השלטון מתעקשים כי לרשויות יש סיבות נסתרות להחלטה הפתאומית, ושהיא ממש לא קשורה לפסטיבל.

לדבריהם, מאחורי ההחלטה עומדת דווקא השאיפה של השלטונות שתושבי לאהור, הבירה התרבותית של פקיסטן ומעוז האופוזיציה, יפסיקו למחות נגד הממשלה, ובמקום זאת יתעסקו עם עפיפונים. זאת בעיקר לאור הסערה המתחוללת שם בשבועות האחרונים, שבעיצומה התמודדה המשטרה עם המון מפגינים ליד אולם בית המשפט העליון בלאהור בדרישה לכונן מחדש את מערכת המשפט העצמאית של המדינה, שקועקעה תחת שלטון הנשיא הקודם פרבז מושארף.

"זה בדיוק כמו מה שעשו בקולוסיאום של רומא תחת השלטון של נרון קיסר, כדי להסיח את דעתם של אנשים", מתעקש סאקיב חאפיז, טייס שגדל בלאהור ומשתייך לחוגי האופוזיציה. "זה עניין פוליטי באופן גלוי".
שונא עפיפונים

גם בצד השני של המפה הפוליטית לא ממש שמחים עם ההכרזה. השמרנים והדתיים, שתמכו באיסור על העפת עפיפונים מלכתחילה, רואים בהחלטה החדשה ובמנהג שפעם היה נפוץ במיוחד, רק תירוץ מחודש להתנהגות לא מוסרית.

"אני שונא עפיפונים", מודה למשל פאקיר מוחמד שאמי, בן ה-78, שיושב בצל מסגד בדשאהי. "זה בכלל מנהג הודי שלא קשור אלינו. בית המשפט העליון אסר עליו ואני בעצמי מתנגד לו לגמרי. אז איך נותנים יד להחלטה כזו של הממשלה דווקא עכשיו?".

מנגד, בכירים בממשל מתעקשים כי אין להם מניעים נסתרים וטוענים שקיבלו את ההחלטה, בין השאר, כדי לתמוך בתעשיית העפיפונים, שנקלעה למשבר חמור ביותר בעקבות האיסור. יש לציין כי זה שנים רבות

העפת עפיפונים נחשבת לגולת הכותרת של פסטיבל האביב בלאהור, שבו נוהגים התושבים לטפס על גגות העיר ולצפות מהם בקרבות עפיפונים. המתח, הדריכות וכמובן ההנאה הגדולה הגלומה בכך עולים גם מתוך הרב-מכר הידוע "רודף העפיפונים", שאף עובד לסרט מצליח, שבו מתוארים המתחרים כשהם מנסים לחתוך זה לזה את החוט ולזכות בתהילת הרגע.

גם חובבי העפיפונים מאושרים מההחלטה ומקווים שתאפשר בחינה מחודשת של האיסור הגורף שניתן: "מכוניות ורכבות עושות תאונות, אבל הממשלה לא אוסרת את הפעילות הזו", אומר הנשיא לשעבר של התאחדות בעלי החנויות, שכוללת יצרני עפיפונים רבים, חוואג'ה בשאראת חוסיין, "אז מה הם רוצים מאיתנו? שיניחו לנו ליהנות".

אלפי עפיפונים הוחרמו

כצפוי, גם רוב יצרני העפיפונים מברכים על ההזדמנות לעשות קצת עסקים, אך הופתעו מההתראה הקצרה שניתנה להם - יממה אחת בלבד. "איך אנחנו יכולים לייצר עפיפונים בלי התראה?", אומר בעל החנות סיאד אוואיס, שנאלץ לוותר על עסקי העפיפונים ולמכור נרות, עסק יציב למדי בימים אלה בפקיסטן הודות להפסקות החשמל התכופות. "איך אפשר להרוויח כסף בצורה הזאת?".

אני טוב בלהעיף עפיפונים
אני טוב בלהעיף עפיפונים צילום: אי-פי


מבדיקה שערכנו מתברר שזה אכן כמעט בלתי אפשרי. ביום שבת אחרי הצהריים, ארבע שעות לפני תחילת הפסטיבל, לא היה עפיפון אחד למכירה בשוק "מוצ'י", שהיווה באופן מסורתי את לב תעשיית העפיפונים בפקיסטן.

הילד בן התשע פראז עלי סאייד פילס את דרכו בסמטאות הצרות, בין אופנועים רועמים, עגלות מכירה והולכי רגל לדוכן שבו נמכרו עפיפונים בעבר, אולם ציפתה לו שם אכזבה. "אני טוב בלהעיף עפיפונים. אני שמח מאוד שהם מרשים לעשות את זה. אני מקווה שאמצא עפיפון בקרוב", הוא אמר בתקווה.

ובכלל, המחסור בעפיפונים מורגש מאי פעם. רק בשבוע שעבר נמסר כי המשטרה עצרה שמונה יצרני עפיפונים בלאהור וכן החרימה מהיצרנים כ-5,000 עפיפונים וכמות גדולה של חומרי גלם. תושבי המקום בטוחים כי אנשי המשטרה לא פעלו מתוך ציות לחוק, אלא חילקו את העפיפונים לקרובי משפחותיהם.

בעקבות פעילות המשטרה יצאו עשרות יצרני עפיפונים, מלווים בצעירים חדורי מוטיבציה לאחוז בחוט, להפגנה סוערת. הם השמיעו קריאות נגד המשטרה, שלדעתם העמידה את עצמה מעל לחוק ולא החזירה את העפיפונים המוחרמים, אף שהממשלה בפנג'אב הכריזה כי היא מתירה את החגיגות.

ובתוך כל המחלוקות האלה, חובבי עפיפונים מושבעים עדיין מקווים שהמסורת תמשיך. "אני מאוד מחבב העפת עפיפונים, שלמדתי מאבא שלי ומאח שלי", אומר חוסיין. "אני חושב שכשהאדם הסתכל על הציפורים וחלם פעם ראשונה לעוף, הוא העיף עפיפון. אסור שהמסורת הזו תישבר, לא משנה מה קורה בזירה הפוליטית".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים