מסדר כנפיים: הפרפרים מבשרי האביב

אי אפשר לדבר על חופש בלי להזכיר את מאפייני האביב -הפרפרים, ואי אפשר לדבר עליהם בלי לתת קרדיט לפונדקאים שלהם - העצים. על היחסים האינטימיים ביניהם ועל פרפר חדש שפורח אצלנו בשנים האחרונות

גדי חגאי | 24/3/2009 15:33 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ב–11 בדצמבר 2008 פורסמה בעיתונות הודעה מרגשת: "פרפר ממין חדש למדע התגלה בישראל וזוהה על ידי מומחי משרד החקלאותי". אין ספק, מדובר בבשורה לכל האוהבים את האביב, שוחרי הפרפרים והחופש, ולכל מי שתהה בשנים האחרונות, כמו אריק איינשטיין, "לאן פרחו הפרפרים?"
פרפרים
פרפרים צילום: פלאש 90


הפרפר החדש שהתגלה, ששמו פריידנברג, הוא למעשה עש, פרפר לילה, ומשתייך למשפחת הפרפרים
המכונה Catocala. משמעות השם ביוונית היא, שימו לב, "תחתון יפה". לא, לא מדובר בוורסיה חדשה לתחתוני טנגה או בוקסר, אלא בכנפיו האחוריות והססגוניות, הבולטות בצבעי אדום, כתום או צהוב. לעומתן, כנפיו הקדמיות אפורות ומשמשות להסוואה. כשפרפר זה מרגיש מאוים הוא חושף בפני טורפים פוטנציאליים את צבעי הכנפיים האחוריות.

האחראי לגילויו של הפרפר החדש הוא צוות מומחים של משרד החקלאות ואוניברסיטת תל אביב בשיתוף חוקרים מגרמניה, קנדה וליטא, שעסקו כמה שנים בסוגיה אם אכן מדובר בפרפר ממין חדש למדע. שיתוף הפעולה הבינלאומי הוביל לזיהוי ודאי של הפרפר כמין חדש. החוקרים קראו לפרפר החדש על שם ד"ר אמנון פריידנברג מאוניברסיטת תל אביב, שמצא את הפרפר בישראל והביא לאבחונו. בניגוד לאבחון המקובל, שנעשה על פי צבעי הכנפיים ומאפיינים חיצוניים אחרים וסייע רק בזיהוי משפחתו, אובחן הפרפר החדש על פי איבר מינו.

משפחת Catocala היא משפחת פרפרים ענפה המונה 240 מינים שונים של פרפרים, בהם 113 החיים באירופה, צפון אפריקה ואסיה, ו–127 באמריקה. בישראל פורחים כ–15 מינים של המשפחה, שלושה מתוכם נפוצים בכל הארץ, והשאר באזורים ספציפיים יותר, כמו ירושלים והנגב. זחלי הפרפר מתפתחים על גבי עלי עצים נשירים, והבוגרים ניזונים מצוף ומיצי פירות מרקיבים.

לא רק פרחים

הפרפר החדש מצטרף לחברה טובה. בארץ קיימים 141 מיני פרפרי יום, שאפשר לראותם פורחים בעיקר באביב. אם תצאו החודש ליער בן שמן ודאי תפגשו בלבנינים וצבעונים. בחודש אפריל פרפרי צבעוני קשוט מתעופפים ביער חוף הכרמל, ובחודשים החמים, מיולי עד ספטמבר, ימתינו לכם ביערות המרכז והצפון לא מעט פרפרים ממין סטירית עמומה, שצבעם מאפשר להם הסוואה טובה על רקע גזעי העצים.

פרפר שקדייה
פרפר שקדייה צילום: רובי קסטרו

הפרפרים מגלים יחס אינטימי מאוד גם לעצים. לדברי ד"ר צביקה אבני מקק"ל, יש לכך ארבע סיבות: הראשונה היא שעצים משמשים פונדקאים לזחליהם של הפרפרים. השנייה, עצים משמשים בית גידול שאליו נמשכים פרפרים בוגרים. השלישית, שעצים הם בית גידול לצמחים שמשמשים פונדקאים לפרפרים, והסיבה הרביעית נעוצה בעובדה שלעתים עצים הם מקור צוף לפרפרים בוגרים.

עצים, לעומת צמחים בני חלוף, הם יציבים שנים רבות, ולכן שירותי הסיעוד וההזנה שהם מספקים לפרפרים יציבים אף הם. פעילויות קק"ל בנטיעת עצים (בהם מיני בר המשמשים פונדקאים או בתי גידול לפרפרים הבוגרים), יצירת יערות ושמירת טבע השפיעו מאוד גם על אוכלוסיות הפרפרים הקשורות
לבתי גידול אלה.

העצים המשמשים פונדקאים עיקריים לזחלי פרפרים הם עצים מהמשפחות הבאות: ורדיים, סלוודוריים, צלפיים, אשחריים, אסקלפיים, אברשיים, אלוניים, רימוניים ומשפחת המימוסיים. רק שלושה מינים של פרפרי יום בישראל משתמשים באותו מין של עץ כפונדקאי הבלעדי לזחליהם: לבנין הסלוודורה, נימפית הקטלב וכחליל השיזף. מתוך 141 מיני פרפרי יום הפורחים בישראל, 21 מינים קשורים לעצים המשמשים פונדקאים ראשיים או עיקריים של זחליהם.

נוף העצים הפונדקאים משמש פעמים רבות גם בית גידול שבו שוהים הפרפרים הבוגרים, בייחוד מיני הפרפרים הגדלים באזורים השחונים בישראל, שנפוצים בעצי שיטה, שיזף וסלוודורה.

פרפרים בכל מיני צבעים

פרפרים לא מעטים עושים שימוש בעצים לצורך הצללה והסוואה. כך למשל סטירית עמומה, פרפר נפוץ מאוד ביערות עצי אורן ובחורשים של אלונים. הוא נוטה להיצמד לגזעים או לנשר עלים המקנים לו הסוואה; סטירית סיני, פרפר שמשתמש בגזעי עצים להסוואה ונהנה מצלם של העצים במזג האוויר החם, בייחוד בקיץ, בנחלי הר הנגב המערבי, על גבי עצי אלה אטלנטית; סטירית מנומרת, פרפר הנמצא בחורשים לחים במיוחד, באצבע הגליל ובחרמון; סטירית אנטולית, פרפר השוהה על גבי עצים ושיחים בחורשים הצפופים בגליל העליון ובכרמל.

עץ שיטה, שירותי דרך לפרפרים
עץ שיטה, שירותי דרך לפרפרים צילום: נירה צדוק, ארכיון קק''ל


פרפרים נוספים החיים עם עצים הם כתום כנף המצלתיים, פרפר המעופף בעיקר בחורשים ויערות; נימפית היערה, פרפר הנפוץ בחורשים הים תיכוניים ומעופף במקומות נמוכים; צבעוני קשוט, פרפר הנפוץ ביערות נטע אדם ובחורשים צפופים בכרמל ובגליל העליון; סטירית סומית, פרפר האופייני לחורשים בגליל העליון, הרי ירושלים, ובשנים האחרונות גם באזור יערות נטע אדם בלהב וביתיר שבדרום; סטירית פקוחה, פרפר הנפוץ בכרמי זיתים, יערות וחורשים.

על הקשר בין עצים, פרפרים ופרחים אפשר ללמוד גם מצמחי הספלול. ביערות נטע אדם במרכז הארץ ובצפונה התרבו במרוצת השנים צמחי ספלול, בשל מאמצי הייעור ושימור החורשים הטבעיים, המשמשים בית גידול מועדף לצמח זה. אותם צמחים משמשים פונדקאים לפרפרי הצבעונים (ממשפחת זנב הסנונית).

עקב זאת גדלה באופן ניכר אוכלוסיית הצבעונים, והתרחבה תפוצתם באזורים אלה, הוגדלה גם אוכלוסיית פרפר ממין צבעוני קשוט. גם תפוצת ספלול השדה, הפונדקאי העיקרי של פרפרים ממין צבעוני צהוב וצבעוני שקוף, גדלה מאוד בשטחים הגובלים ביערות נטע אדם, שהיקפם הורחב מאוד בישראל. בשל כך גדלה מאוד גם תפוצת הפרפרים.

ואם דיברנו על עצים כבית גידול לצמחים שמשמשים פונדקאים לפרפרים, כדאי לשים לב לכחליל ההרנוג. מדובר בפרפר שהפונדקאי שלו הוא הרנוג השיטים, צמח טפיל הגדל בעיקר על עצי שיטה. בית הגידול של הפרפר הוא סביבת העץ שעליו גדל הפונדקאי שלו. מבולבלים? גם אנחנו.

היצע של צוף

עצים רבים משמשים מקור צוף לפרפרים. הייעור הנרחב, הגינון ושמירת החורש הטבעי הביאו לגידול ניכר בהיצע הצוף. עצי הצוף העיקריים הם מיני שיטה שונים הגדלים בר בישראל ופורחים בסוף האביב, בקיץ או בסתיו, כשחסרים מקורות צוף אחרים באזורים המדבריים. שיטה סלילנית, לדוגמה, פורחת בעיקר בחודשים ספטמבר–אוקטובר.

עצים נוספים הם שיזף מצוי, שמשמש את הדבוראים לייצור דבש וניטע בהיקפים גדולים, אשלים שונים, ובעיקר אשל הפרקים, הניטע בהיקפים גדולים ומשמש מקור צוף חשוב ביותר באזורים מדבריים, איקליפטוסים שונים, המבוקשים על ידי דבוראים בשל כושר ייצור הצוף הגדול שלהם, וכן עצי חרוב זכריים, שהם עצי צוף מצוינים.

באדיבות e ירוק- מגזין הטיולים של קק"ל בשיתוף נשיונל ג'יאוגרפיק ישראל. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''סביבה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים