סוחר נשק ישראלי נעצר לפני כשבוע בקזחסטן
הישראלי בן ה-62, שתיווך בעסקאות נשק, נעצר בעיר אלמה אטה בידי השירות החשאי הקזחי. הסיבה למעצרו עדיין לא ברורה

גורמים מקצועיים בישראל מעריכים כי הרקע למעצרו של שיינקמן הוא מאבק בין גורמים בכירים במשרד הביטחון הקזחי והשירות החשאי המקומי. אפשרות אחרת היא שרוסיה עומדת מאחורי מעצרו, מכיוון שלא הייתה שבעת רצון מכך שישראל מוכרת נשק לקזחסטן, הנחשבת לאזור ההשפעה שלה.
שיינקמן מייצג ארבע חברות ישראליות בקזחסטן: סולתם, התעשייה צבאית, אלביט ואירונאוטיקס. חברות אלה עשו בקזחסטן קופה יפה, של כמעט 300 מיליון דולר, בשנים 2007 ו-2008 בכמה עסקאות נשק מתוחכמות.
סולתם השביחה עבור צבא קזחסטן תותחים מסוג 30-D שמורכבים על משאית, ותעש השביחה משגרי מרגמות רב תכליתיים לטווחים קצרים ובינוניים, בין 15 ל-40 קילומטרים, המוצבים על נגמ"ש ומשאיות רוסיות. חברת אירונאוטיקס מכרה לקזחים מזל"טים, ואלביט פיתחה תוכנת מחשב לשליטה ולבקרה על המשגרים.
עסקת ההשבחה של המשגרים והתותחים נסגרה לפני כשנה וחצי והאספקה שלהם החלה לפני
החקירה לוותה בהרבה מאוד רעש תקשורתי עוין. לא אחת אף נטען שישראל מכרה לקזחסטן ציוד מיושן ולא עמדה בהתחייבויות. בין הפטרונים של העסקה עם ישראל הוא סגן שר הביטחון הקזחי, שאחראי על הרכש.
גורמים רלוונטיים בישראל אמרו למעריב שבמסגרת העסקה קיבל צבא קזחסטן ציוד ייחודי שאין לאף מדינה אחרת בעולם. "שילוב של מזל"ט עם סוללות תותחים ורקטות הוא ייחודי, וגם המשגרים הרב-תכליתיים של תע"ש ייחודיים", אמר הגורם. "אין כאלה לא לרוסיה ולא לאמריקה".
שיינקמן, בן 62, הוא ד"ר למדעים ואלוף משנה בצבא האדום שהיה מוצב למעלה מ-20 שנה בקזחסטן. הוא ומשפחתו עלו לישראל בשנת 91' מקזחסטן, ושינקמן עדיין מבלה שם את רוב זמנו.
לאחר שנודע דבר מעצרו, ביקש קונסול ישראל בקזחסטן להיפגש עם שיינקמן. הוא קיבל אישור, הגיע למקום שבו הוא כלוא, אך לאחר המתנה ארוכה בת כמה שעות, התברר כי לא יוכל להיפגש עמו. בני המשפחה מתכוונים לפנות גם לנשיא המדינה שמעון פרס, הידוע בקשריו הטובים עם קזחסטן.