מועמד באיראן: הנשיא הביא אותנו לסף תהום
מוחסן רזאי, המועמד השמרני לנשיאות, תקף את המדיניות של אחמדינג'אד, והבטיח כי אם ייבחר יפעל לשפר את היחסים עם ארה"ב בשלבים

מוחסן רזאי. צילום: אי-פי
מוחסן רזאי, לשעבר מפקד משמרות המהפכה, אמר בראיון לסוכנות הידיעות אי-פי כי הוא גיבש תוכנית בעלת כמה שלבים כדי לשפר את היחסים עם וושינגטון אחרי 30 שנות עוינות. הוא הציע להתחיל בשיחות עם סוגיות שאינן מהווה מקור לעימות, כמו הקמת ועדה להגנת המערכת האקולוגית של המפרץ הפרסי או ועדה משותפת עם פקיסטן למאבק בסמים.
השלב הבא, אמר רזאי, היא לעבור לנושאים השנויים במחלוקת, כמו תוכנית הגרעין של איראן, ואף הציע להקים איגוד בינלאומי שיפקח על העשרת האורניום. "הסוגיה של יחסי איראן וארה"ב נמצאת כעת באוויר", אמר. "אני אשים סוף למצב הזה של אי קבלת החלטות".
רזאי הוסיף כי בחירתו של ברק אובמה לנשיא מהווה שינוי משמעותי במדיניות כלפי איראן. "המערב התאכזב מהפלת הרפובליקה האיסלאמית של איראן והוא חש כי אינו צריך להמשיך את המדיניות של 30 השנים הקודמות", אמר. "שינויים קיצוניים התרחשו בחברה האמריקאית. הנשיא אובמה הוא התוצאה של זה. האמריקאים כבר לא מסתכלים על המדיניות ההרפתקנית של פלישה למדינות אחרות".
רוצה מהפכה כלכלית
המועמד השמרני, שמחזיק בדוקטורט בכלכלה, שם במרכז הקמפיין את הבטחתו לשפר את המצב הכלכלי, ואף לא פסל את האפשרות להקים קואליציה עם הרפורמיסטים. "המשך המדיניות של אחמדינג'אד ייקח אותנו לסף התהום בשל הניהול הלקוי שלו, המחסור בתוכניות וההחלפה השיטתית של מנהלים", אמר. "אני רוצה מהפכה כלכלית באיראן. אני יכול לעשות זאת באמצעות ממשלה קואליציונית".
רזאי לא נחשב למועמד מוביל בבחירות שייערכו ב-12 ביוני, אולם הוא עלול לאיים על אחמדינג'אד בכך שימשוך קולות
מהמחנה השמרני. מי שעשוי להרוויח הוא ראש הממשלה לשעבר מיר חוסיין מוסאווי, שזוכה לגיבוי מהמפלגות הרפורמיסטיות המרכזיות. מועמד נוסף בבחירות הוא יו"ר הפרלמנט לשעבר, מהדי כרובי.
אם יצליח להיבחר לנשיא, הדבר דווקא עלול לגרום למתיחות עם וושינגטון, מאחר שרזאי מבוקש על ידי האינטרפול על מעורבות בפיגוע נגד בניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס ב-1994. עם זאת, הוא הבהיר כי הוא חושב שהטענות של אחמדינג'אד על עצם קיומה של השואה "אין עוזרות" למעמדה של איראן.