העליון: אסיר העולם לא יזכה למחשב בתאו
השופטים ביטלו את החלטת ביהמ"ש המחוזי שאפשר להראל הרשטיק, רוצח לוכד הנחשים, להחזיק מחשב כדי לתחזק סטראט אפ שהקים
בהחלטתם קיבלו השופטים, אילה פרוקצ'יה, אסתר חיות ויורם דנציגר את בקשת פרקליטות המדינה שערערה על החלטת ביהמ"ש המחוזי. עם זאת, הורו השופטים לבדוק שוב את נושא הוצאת האסיר לחופשות לאור מצבו הרפואי הקשה.

לפני כשבועיים נחשף במעריב כי הרשטיק – אשר הורשע לפני 13 שנה ברצח לוכד הנחשים יעקב סלע – הקים מתוך הכלא סטארט אפ רפואי שבין בעלי המניות שלו מנכ"ל בזק לשעבר, יצחק קאול, קצין רפואה ראשי לשעבר, ד"ר אודי קנטור ואיש העסקים משה פלדמן. החברה שוקדת על פיתוח מכשיר משוכלל לאיתור סרטן באמצעות נשיפת אוויר ובדיקתו.
הרשטיק מנהל מאבק משפטי ממושך בנושא המחשב והחופשות באמצעות עו"ד יעקב אוחנה. האסיר, שהוא בעל אינטליגנציה גבוהה ונחשב למבריק בתחום המחשבים, טוען כי הוא מבקש להחזיק מחשב בתאו כדי לעבוד על "תוכנה במתמטיקה" במסגרת מחקריו, וכי הוא מתחייב לוותר על חיבור המחשב לאינטרנט.
אולם, שירות בתי הסוהר סירב לכך בתוקף לאחר שכבר נכווה בעבר מהסכמתו להכניס מחשב לתאו של הרשטיק. מתברר כי האסיר הצליח אז, בכוחות עצמו, לבנות מודם מחלקים שונים שאסף בכלא, ובניגוד להוראות, פיתח קשר אינטרנטי עם צעירה שהפכה לימים להיות אשתו. בעקבות הפרשה שינה שב"ס את נוהל החזקת מחשבים אישיים בכלא, והתיר שימוש מוגבל ומבוקר בהם רק לאסירים לומדים.
לגבי החופשות, טען שב"ס כי אף שהרשטיק מרצה כבר 13 שנה בכלא, אין לאפשר לו לצאת לחופשות משום שעל פי בדיקות ואבחונים שנעשו לו הוא מסוכן לציבור בשל פוטנציאל להתפרצויות ותוקפנות.
בפסק דין קובעת השופטת חיות כי נוהל מחשבים אישיים שנוקט שב"ס בכלא מאזן נכונה בין שיקולים של ביטחון האסירים והסוהרים, שמירה על שלום הציבור, קידום השוויון בין אסירים וצרכי האסיר בפרט. "לא מצאנו כי מקרה זה נמנה עם אותם מקרים חריגים ונדירים המקיימים עילה להתערבות בשיקול דעתם של הגורמים המוסמכים בשב"ס", כתבה.
חיות
באשר לסוגיית החופשות, קבעה השופטת חיות כי ועדה מיוחדת בשב"ס דחתה את בקשתו לחופשה בהתבסס על כך שמדובר באסיר מתוחכם מאד ומניפולטיבי, "שיש קושי לנבא אותו, שקיימים אצלו קשיי שיפוט תחת לחץ, ושקיים מידע מלפני כשנה על מעורבותו במרמה".
השופטת חיות קיבלה את עמדת שירות בתי הסוהר ואולם גם במקרה זה היא ציינה כי יש מקום לבחון את העניין שוב, זאת משום שהקביעה כי הוא אדם מניפולטיבי ושקשה לצפות את התנהגותו, אין בה כדי להוביל, בהכרח, כי נשקפת ממנו מסוכנות במידה שאינה מאפשרת את הוצאתו לחופשה, גם לא בתנאים מגבילים. אפשרות כזו לא נבחנה על ידי הוועדה שעסקה בכך.
עוד הצביעה השופטת על כך שהוועדה בשב"ס לא התייחסה למצבו הרפואי הקשה של הרשטיק, המרותק למיטתו במשך רוב שעות היממה והמוגבל בהליכה למטרים ספורים בלבד, על פי תעודות רפואיות שהוצגו. הרשטיק עצמו אף הצהיר כי במהלך חופשה יהיה עליו לשהות בסמוך למתקן אשפוז וגם לנושא זה יש חשיבות, לדעת השופטת, במכלול השיקולים לגבי הערכת מסוכנותו. לפיכך, היא החזירה את העניין לבדיקת הוועדה.