"מדרש במה": ההצגה הטובה בעיר

שנה לאחר פטירתה של עליזה עליון-ישראלי, מייסדת "קבוצת התיאטרון הירושלמי", רואה אור ספרה "מדרש במה"

יצחק טסלר | 2/8/2009 5:43 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
את "מדרש במה", הספר חדש בסדרת "יהדות כאן ועכשיו" של "ידיעות ספרים", חיברה עליזה עליון-ישראלי. מאחר וראיון עם המחברת אינו בא בחשבון (היא הלכה לעולמה לפני כשנה), לכן כל שנותר הוא לבחון את תרומתה של המנוחה לתרבות היהודית.
הספר מדרש במה - קבוצת התיאטרון הירושלמי
הספר מדרש במה - קבוצת התיאטרון הירושלמי צילום: יח''צ


לפני 20 שנה ריכזה עליון ישראלי סביבה חבורה של נשים שכונתה לימים "קבוצת התיאטרון הירושלמי". באותם ימים היתה קיימת הפרדה גמורה בין הגברים שהגו בתורה וברובם היו רחוקים מעולם התרבות החילוני, ובין נשים שהכירו היטב עולם זה וניסו להשתמש בכליו כדי לבחון את המסורת היהודית.

דוגמה שהדוגמה הבולטת מכל היא העיסוק סביב דמותה של ברוריה, אשתו של התנא ר' מאיר. מדרש שכלל אינו מופיע בגמרא, אלא רק בפירושו של רש"י על התלמוד, מספר בקיצור נמרץ כי ר' מאיר כעס על העובדה שאשתו איננה שותפה לדעתו כי נשים הינן קלות דעת. לכן כהוכחה לצדקת טענתו הוא שלח את תלמידו לפתותה. ברוריה שהגמרא עצמה מעידה כי היא היתה צדקת, כשלה וברוב ייאושה נטלה נפשה בכפה.

מאחר ובגמרא כמו עצומה של דפים (גם אם לומדים דף אחד בכל יום, סיום של כל הש"ס אורך כ-14.5 שנים). לכן שורה עלומה ברש"י מעולם לא הטרידה את החכמים. הנשים שהכירו את הסיפור כמובן התייחסו לעניין אחרת, אבל נשות "קבוצת התיאטרון הירושלמי" לא הסתפקה בהיכרות מעמיקה עם הטקסט העתיק, הם גם ניסו לפצח אותו בעזרת כלי עתיק אחר – התיאטרון. אותה אמנות שמקורה ביוון העתיקה, היתה במשך אלפיים השנים האחרונות מוקצה מוקצה מחמת מיאוס בעיני תלמידי החכמים. כאשר בגמרא מנסים להביא הוכחה לשפלותו של השלטון הרומי, אומר אחד החכמים כי כל המטרה שלהם היא רק ליצור תיאטראות, כלומר תענוג מפוקפק שמיועד לגויים.

אבל עליון-ישראלי וחברותיה התעלמו באלגנטיות ובין השאר הם העלו את המחזה ברוריה שהשתמש במילים המקוריות של המדרש, בשילוב עם תנועה, אינטונציה, תנועה, תפאורה ושאר הכלים העומדים בפני אנשי הבמה.

התוצאה מרתקת, אבל בלי למספר הנשים והגברים שצפו בהצגות, "קבוצת התיאטרון הירושלמי" סללה למעשה את הדרך, כך שגם גברים ונשים מהציבור הדתי-לאומי שחשו מחויבות מוחלטת לדת ולרבנים, התעקשו לצפות בהצגות, גם בכאלו של הממסד החילוני, לדון בהם, ולהטמיע את החיבה לצורת אמנות זו גם בלב הממסד הדתי. מותר להניח שתיאטרון "תאיר" או בית הספר לקולנוע "מעלה", היו קמים גם ללא חבורת הנחשוניות הירושלמיות, אבל ללא ספק בדומה לנחשון שקפץ לים סוף, ברור שהמהלך שלהן האיץ את המהלך ופתח פתח חשוב לצעירות רבות לדרוש מהממסד הדתי להבין כי ציבור שמחובר גם לעולם החילוני ולא רק לממסד הדתי, דורש ויקבל גם גרסאות יהודיות של אמנות המשחק היוונית.

מדרש במה – קבוצת התיאטרון הירושלמי, עליזה עליון ישראלי, הוצאת ידיעות ספרים – סדרת "יהדות כאן ועכשיו", 252 עמ', 88 ש"ח

 

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים