רפורמת המיסוי הירוק יוצאת לדרך
לא רצתם לקנות רכב? לא נורא. למרות טענות היבואנים על עליית המחירים הצפויה בעקבות הרפורמה - לא ברור אילו מכוניות יתייקרו ובכמה
בג"ץ דחה את עתירת יבואני הרכב - וסלל את הדרך לתחילת הרפורמה
ביום שישי דחה בג"ץ את עתירתם של 3 יבואני רכב - חברת דוד לובינסקי (פיז'ו וסיטרואן), בני משה קרסו (רנו וניסאן) וקמור רכב (ב.מ.וו) - שטענו כי מדובר ברפורמה לא חוקית, שאותה מבצע האוצר בחוסר סמכות ובניגוד לחוק יסוד חופש העיסוק.
בכך למעשה הוסר המכשול האפשרי היחיד שעמד בדרכה של הרפורמה. השיטה שבה מדורגות מכוניות הנוסעים והמכוניות המסחריות הקלות לפי "מדד ירוק" היא ייחודית לישראל ולא קיימת באף מדינה אחרת.
נוסחה שנקבעה לפני כשנתיים על ידי ועדה בראשות משרד האוצר מכפילה את כל אחד מסוגי הזיהום העיקריים שפולטים כלי הרכב בערך קבוע לאותו סוג זיהום - ובסופו של דבר מתקבל ערך מספרי המדורג באחת מ-15 קבוצות של "ציון ירוק".
הכוונה המקורית היתה שמכוניות אשר מזהמות יותר יקבלו "קנס" בגובה קבוע, בהתאם לקבוצה שאליה הן שייכות, וכלי רכב שמזהמים פחות יקבלו הטבה כספית ("פרס") בערך קבוע.
אלא שבסופו של דבר הוחלט באוצר להעלות את מס הקנייה מ-72% (המס שהיה מתוכנן לינואר 2010) ל-90%, ומן המחיר החדש - הגבוה יותר - להעניק הטבה כספית בערך קבוע, שמשתנה בהתאם לדירוג המכונית בין 15 הקבוצות.
שינוי השיטה, שחל כמעט ברגע האחרון לפני כניסת הרפורמה לתוקף, גרם לטלטלה בענף יבוא הרכב לישראל - אולם זאת נוצלה היטב על ידי רוב יבואני הרכב, שברשותם הצטבר מלאי לא מבוטל של מכוניות שלא נמכרו. יבואנים רבים "איימו" שהרפורמה תעלה את מחירי המכוניות, וכך עודדו אלפי לקוחות להקדים את רכישת המכוניות החדשות כדי להקדים את עליית המס.
סיכום המכירות בחודש יולי, שיפורסם מחר (יום שני), צפוי להיות גבוה באלפי מכוניות מהממוצע הרב חודשי של 2009. בעוד שברור שהרפורמה אכן תעלה את מחיריהן של מכוניות יקרות ושל ג'יפים, בעיקר מפני שאלה מצוידים במנועים גדולים ומזהמים - כלל לא ברור מה תהיה תמונת המחירים בשוק הישראלי בשבועות ובחודשים
לא סביר שכל היבואנים "צריכים" להעלות מחירים מפני שהדגמים שלהם ישלמו מעתה יותר מס ויעלו את המחירים במלוא גובה המס הנוסף; ובאותה מידה גם לא סביר שכל מי שיכול להוריד את מחיר המחירון של דגמים "ירוקים" אכן יעשה זאת.
חוסר הידיעה נובע מהמבנה המעודכן של הרפורמה, שבו העלאת המחיר היא באחוזים ממחיר המכונית ליבואן בתוספת עלות המשלוח שלה, ואילו ה"הטבה" היא בסכום אבסולוטי. בהנחה ששוק הרכב הוא תחרותי, כל יבואן יכול לקבוע את מחיר המחירון כראות עיניו - לאו דווקא בהתאם לשינוי המדויק בנטל המס לאחר הרפורמה.
אנשי האוצר, אשר רק הם ויבואני הרכב יודעים מה המחיר המדויק לפני מס שבו נרכשות המכוניות, טוענים שבעוד שחלק מהמכוניות הפופולריות יתייקרו, חלקן יוזלו - ובראייה של כלל השוק לא מדובר בתוספת משמעותית לנטל המס.
בפועל, הניסיון מוכיח שרוב היבואנים ימתינו למחירונים שיפרסמו שניים שלושה מובילי שוק, ורוב מחירי המכוניות "יסתדרו" סביב מחירונים אלה פחות או יותר, כולל ההפרשים שנהוגים כיום וללא קשר אמיתי לזיהום שיוצרת כל מכונית.
באתר האינטרנט של רשות המסים נמצאת הרשימה המפורטת של דגמי המכוניות המיובאים לישראל וקבוצת "הציון הירוק" שאליה שייכת כל מכונית.