אות חסיד אומות עולם לרוסי שדאג לרב לאו

האות הוענק לבנותיו של פיודור מיכאיליצ'נקו, אסיר רוסי שהזין וגונן על הרב לאו במחנה הריכוז בוכנוולד

דליה מזורי | 5/8/2009 5:43 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"63 שנה לא ידעתי במי אני מאוהב ומי דאג לי. רק עכשיו מצאתי אותו ואני מתרגש", כך אמר אתמול (ג') יו"ר מועצת יד ושם, הרב ישראל מאיר לאו, בטקס הענקת חסיד אומות העולם לפיודור מיכאיליצ'נקו מרוסיה, שהציל אותו במהלך שהותו במחנה בוכנוולד.

הרב לאו עם שתי בנותיו של מיכאיליצ'נקו, יוליה סליוטינה וילנה בליאייבה.
הרב לאו עם שתי בנותיו של מיכאיליצ'נקו, יוליה סליוטינה וילנה בליאייבה. צילום: פלאש 90
"ממה שעברתי איתו למדתי, שאסור לזלזל בבני אדם. מי היה מאמין שאדם כזה שאין לו שום מחוייבות כלפיי ושום קשר אליי, טיפל בי יום יום, והציל אותי. הוא היה בודד. אני הייתי בודד. ועכשיו שמו יהיה חקוק לעולם על קיר חסידי אומות העולם ביד ושם".

את התעודה והמדליה קיבלו בשמו של מיכאיליצ'נקו, שתי בנותיו יוליה סליוטינה וילנה בליאייבה,
שהגיעו לטקס במיוחד מרוסיה. פיודור מיכאיליצ'נקו נולד ברוסטוב-על-דון שברוסיה בשנת 1927. כאשר כבשו הגרמנים את רוסטוב בשנת 1942 הלשינה עליו אחת משכנותיו, והוא נשלח לעבודת כפייה בגרמניה.

בנובמבר 1943  בגיל 16  נעצר על ידי הגסטפו בדורטמונד, הואשם בשוד ונשלח למחנה הריכוז בוכנוולד. באותה עת הגיע למחנה ישראל מאיר לאו, "לולק", שהיה בן חמש, עם אחיו הגדול נפתלי. שאר בני המשפחה נספו. האחים הופרדו במחנה, ולאו הושם ב"בלוק 8" עם צעירים וילדים אחרים.
הרב לאו: "פיודור דאג לי כאב לבנו"

פיודור לקח את הילד הקטן תחת חסותו. למרות הסכנה, היה גונב תפוחי אדמה מדליק אש ומבשל אותם עבורו. הוא הכין לו מרק כל יום. סרג מחממי אזניים כדי להגן עליו מהקור המקפיא ונקט צעדים אחרים כדי להבטיח שהילד יוכל לשרוד. "פיודור הרוסי הרבה לדאוג לי בחיי היומיום, כאב לבנו. הדאגה והאכפתיות שלו הקנו לי תחושת ביטחון", כתב הרב לאור באחד מספריו.

ב-11 באפריל 1945 שיחרר הצבא האמריקאי את המחנה. פיודור חיבק את לאו חיבוק אחרון, והשניים נפרדו. ישראל לאו לא ראה שוב את פיודור לעולם, אך

לדבריו לא שכח אותו לרגע. הוא רק ידע את שמו הפרטי ואת העובדה שבא מרוסטוב.

כל חייו חיפש לאו את פיודור. הדבר התאפשר במיוחד לאחר נפילת חומות ברית המועצות. כאשר נפגש עם מנהיגים ברוסיה, סיפר על פיודור וגייס את עזרתם למצוא אותו, ואף פרסם מודעה בעיתון "איזבסטיה" ברוסיה, אך ללא כל הצלחה.

תפנית חלה ביוני 2008. פרופ' קנט וולצר מארה"ב, שכותב ספר על הילדים בבוכנוולד, נסע לצורך
מחקרו עם קבוצת חוקרים ראשונה לארכיון של שירות החיפושים של הצלב האדום בבד ארולסון, גרמניה.

החיפושים אחר "פיודור מרוסטוב"

"החלטתי לחפש את פיודור מרוסטוב. ידעתי על הסיפור של הצלת הרב לאו. היתה לי רשימה של האסירים מבלוק 8,  והחלטתי לבדוק כל אחד עם השם 'פיודור'. הפיודור היחיד מרוסטוב הופיע בכרטיס האסיר של פיודור מיכאיליצ'נקו. הוא היה אסיר אזרחי. רוסי בן 18 שנעצר על ידי הגסטפו באוקטובר 1943 והועבר לבוכנוולד בנובמבר 1943, ונשלח לבלוק 8. אמרתי לעצמי: בטח זה הפיודור שאני מחפש", סיפר פרופ' וולצר.

סוכנות הידיעות אי-פי העבירה את סיפור הגילוי, וזה פורסם בישראל. הרב לאו ויד ושם בדקו ווידאו
שאכן מצאו את הפיודור הנכון. "היום יש לנו הזכות לזכור ולכבד את פיודור כחסיד אומות העולם. חבל שזה לקח כל כך הרבה זמן", אמר פרופ' וולצר.

שמעון פרס: "סיפורו של הרב לאו עולה על כל דמיון"

אמש אירח את הרב לאו ובנותיו של מצילו, נשיא המדינה, שמעון פרס. הרב לאו סיפר לנשיא את סיפור
הצלתו והישרדותו במחנה בוכנוולד, והדגיש כי בזכותו הוא עומד כאן היום, מוקף בילדיו, כלותיו וניניו, וכי הוא חב חוב כבד של תודה למשפחתו של מיכאיליצ'נקו. עוד סיפר כי רק לפני כשנה הצליח לאתר את בני משפחתו של מצילו, לאחר שחיפשם במהלך כל השנים אחרי המלחמה.

פרס התרגש עד דמעות מסיפור ההצלה של הרב לאו, ואמר לבנותיו של מיכאיליצ'נקו: "סיפורו של הרב לאו עולה על כל דמיון. אין הרבה בנות בעולם שיכולות להיות גאות באביהן כפי שאתן יכולות. אביכן נהג בשיא האנושיות כאשר הציל נפש אחת וסיכון את חייו. מול תהום הרוע של הנאציזם והטירוף של היטלר - גילויי אנושיות כמו אלו מהווים חצי נחמה. אני ומדינת ישראל כולה גאים בכן ובמשפחתכן, ונהיה אסירי תודה לכם כל חיינו".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים