פרס בעצרת: היריות שפגעו בקהילה הגאה פגעו בכולנו
למעלה מ-20 אלף איש הגיעו לעצרת הזדהות וזיכרון עם הקהילה הגאה, שנערכה בכיכר רבין לציון שבוע לרצח בבניין האגודה. "יש לחוקק ולומר בקול גדול: לא עוד הסתה", אמר ראש העיר תל אביב ואילו אור גיל, שנפצע מהירי ציין: אף פסיכופת לא ישיב אותי לארון

במרכז האירוע נאם נשיא המדינה שמעון פרס. הנשיא אמר כי כדוריו של הרוצח כוונו אל כל אחד מאזרחי ישראל. "היריות שפגעו בראשית השבוע בקהילה הגאה פגעו בכולנו. כבני אדם. כיהודים. כישראלים", אמר פרס.
"מי שכיוון קנה אקדחו אל ניר כץ וליז טרובישי, כיוון אותו גם אליכם כולכם, כולנו, אליך, אלי. אסור שיהיו אקדחונים בתוכנו", הוסיף פרס. "בורא עולם לא ייפה את כוחו של אף אחד לרצוח את חברו. ועל כן, כל אדם חייב להילחם ברצח. למנוע רצח היא חובתנו הבלתי מתפשרת. אין אנו רשאים לנבור בחייהם של אחרים, כל עוד הם שומרים על החוק והסדר. רשות שכזו נוטלים לעצמם רק רודנים במשטרים רודניים", אמר הנשיא.
עוד הבטיח פרס להילחם עד אשר ייתפס הרוצח. "באתי להזיל דמעה על אובדן חיי אנשים צעירים, על לא עוול בכפם. ישראל לעולם לא תשלים עם עוון כזה. ולא תדע מנוח עד אשר הפושע יובא לדין. דמם יזעק מאדמתנו. מעשה הרצח הנורא לא יימחק מליבנו", אמר.
ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, אמר כי הרצח גרם לתחושת כישלון. "חשבנו שבתל-אביב-יפו, עיר סובלנית ופלורליסטית, המכבדת את הקהילה ההומו-לסבית כבר שנים, יצרנו עבור ילדנו חברה פתוחה ומקבלת יותר. הרגשת הכישלון קשה ובוערת משום שדווקא המקום המחבק והבטוח, הפך להיות מקום של שנאה ורצח", אמר חולדאי.
לדבריו, "לפני שבוע
את דבריו סיים חולדאי כשהוא מצטט את דבריו של הארווי מילק, פוליטיקאי אמריקאי, פעיל זכויות והומוסקסואל שנרצח בשנת 1978. "הארווי מילק שנרצח לפני כ-30 שנה אמר לפני מותו 'אם קליע יחדור למוחי אני רוצה שיחריב בדרכו דלת של כל ארון'. אנחנו, היום, רוצים שהקליעים שחדרו ללבם של ניר וליז ופצעו את חבריהם, יהיו הקליעים שינפצו את חומות הבורות והשנאה בחברה שלנו".
אור גיל, הנער בן ה-16 שנפצע בינוני באירוע הירי, נשא גם הוא דברים מול הקהל הגדול ואמר:"בשבוע האחרון הפחד מלווה אותי בלילות, בעיקר כשאני חושב על כך שהרוצח עדיין מסתובב חופשי. אבל אני בחרתי להתגבר על הפחד".

גיל הפציר בבני גילו לצאת מן הארון ואמר: "אל תתכחשו למי שאתם, ואל תחשבו לרגע שנולדתם פגומים. גם אם זה נראה קשה, תעמדו מול המראה, תסתכלו על עצמכם בכנות ותגידו: אני הומו, וטוב לי עם זה. אני לסבית, וטוב לי עם זה. אני ביסקסואל, וטוב לי עם זה. אני טרנסג'נדר, וטוב לי עם זה".
גיל סיים את דבריו באומרו: "הגיע הזמן שדור ההורים ייצא מהפרימיטיביות שלו, ויאהב את ילדיו, לא משנה מה. הגיע הזמן שבבתי ספר ילמדו שהומו זאת לא קללה ולא כינוי גנאי, שזה נורמלי".
שר החינוך, גדעון סער, נכח אף הוא בעצרת ואמר כי יש למגר את ההומופוביה. "הקהילה של ההומואים, הלסביות, הביסקסואלים והטרנסקסואלים היא אחת מהקהילות התורמות ביותר למדינת ישראל בתחומים רבים ומגוונים", הוסיף.
שרת התרבות, לימור לבנת, אמרה: "באתי לכאן הערב כמי שכואבת את מותם של ניר ושל ליז ואת הפגיעה בבני נוער תמימים ורכים, שכל מה שרצו לדעת זה שאינם לבד בעולם, שרצו למצוא תשובות לסימני השאלה שלהם, שכל מה שביקשו זה למצוא חום ותמיכה".

לדבריה, "צריך לדאוג שכל אדם יוכל לחיות את חייו לפי דרכו ונטיותיו ולקבל יחס של כבוד. אסור לנו לעבור לסדר היום על שנאת חינם הנפוצה בחברה הישראלית, כי במקום שבו פורחת השנאה משגשגות גם האלימות ושפיכות הדמים. אם חפצי חירות אנחנו - כולנו צריכים ליטול חלק במאבק בחוסר הסובלנות, בתיוג בשלילה של בני האדם".
שר הרווחה, יצחק הרצוג, אמר בעצרת כי "כל בני האדם שווים אך מסכותיהם שונות. האתגר שלנו: להוריד את המסכות, להראות שכולם שווים, ולומר אני אוהב אותך כמו שאתה".
הוא הדגיש כי יפעל למתן זכויות נוספות לבני הקהילה ויתמוך בהם. "כשר הרווחה אני מבטיח לבני הנוער בקהילה שאמשיך לעמוד לצידכם", ציין. "אישרתי בעבר זכויות והקלות לקהילה הגאה בתחום הדיור, ביכולת לאמץ, לקבל זכויות שוות מהביטוח הלאומי. אני מתכוון להמשיך בזאת".