הפרטת הנחל: פנינת החמד בחדרה הפכה למוביל שפכים
הנחל שיש לו הפוטנציאל להפוך לנקודה ירוקה ופסטורלית בלב איזור עירוני, משמש תעלה המובילה שפכים מצחינים. התשתיות באיזור הנחל לא מסוגלות לקלוט ולהתמודד עם כמות השפכים המיוצרת. הסיבה? עיכוב בהקמת מכון טיהור שפכים בעין שמר

עמותת צלול יצאה אתמול (ב') לסיור בנחל חדרה כדי להדגים על הנחל הבודד את הכלל: הנחל שיש לו כל הפוטנציאל בעולם להיות פנינת חמד המספקת תחושת-כפר פסטורלי בלב איזור עירוני, משמש תעלה המובילה שפכים מצחינים.
את קצהו של הנחל הנשפך לים שיפצו, וכדי למנוע גלישת מי נחל למקטע המשוקם שהושקעו בו כספים רבים, בנו סכר. את מי הנחל המזוהמים שואבים בנקודת הסכר ושופכים הישר לים. "בחורף המים גולשים מעל לסכר ומזהמים גם את הקטע המשוקם", מסבירה דליה טל מנהלת קמפיין הנחלים של צלול. "ובכלל, אי אפשר לקרוא לזה שיקום נחל – זו לשון-ים, המים הזורמים בחלק המשוקם הם מי-ים".
התשתיות באיזור הנחל לא מסוגלות לקלוט ולהתמודד עם כמות השפכים המיוצרת בישובים מסביב והמט"שים סובלים מתקלות (כמו מט"ש חדרה) או עומדים מוכנים לפעולה ולא מופעלים מחוסר תקציב (כמו מט"ש באקה אל גארביה-ג'ת), מסבירים בצלול. אחת הבעיות החמורות של הנחל, (אם כי לא היחידה, כאמור) היא מט"ש עין שמר שמימיו גולשים לנחל עירון. נחל עירון מוביל את שפכי הישובים מסביבו – אום אל פחם, ערערה, קציר-חריש, קרעה, בסמה והמועצה האזורית מנשה, אל נחל חדרה ומזהם את האפיק. מט"ש חדש נמצא אמנם בתהליכי בנייה, אך הקמתו מתעכבת כבר שנים רבות.
על נחל עירון, אחד היובלים העיליים המרכזיים של נחל חדרה, נכתב באותו הדוח של המשרד להגנת הסביבה: "בנחל עירון מחמיר הזיהום עקב הצטרפות משתמשים נוספים לקו מאסף עירון והזנחה מכוונת של תפעול המט"ש. המט"ש הנוכחי אינו מסוגל לטפל בשפכים הרבים המגיעים אליו או לאגור את נפחי הקולחים. המט"ש שהיה אמור להחליף את המט"ש הנוכחי נבנה בעצלתיים ואינו עומד בלוח הזמנים הסבירים".

בצלול מפנים אצבע מאשימה לרשויות השונות באמרם כי הגורם העיקרי לזיהום נחל חדרה, כמו לזיהום שאר נחלי הארץ, הם אטימות שלטונית ברמה המקומית וברמה הארצית. "נחל חדרה הוא דוגמה מובהקת לנחל שעבר הפרטה מהסוג הבוטה ביותר", גורסת טל. "הנחל, שהוא רכוש ציבורי, משמש כיום כתעלת ביוב פרטית של המזהמים השונים, ביניהם בעלי בריכות הדגים, מפעלים ואף רשויות מקומיות, העושים
את העיכוב בהקמת מט"ש עין שמר תולים צלול בסירוב של משרד השיכון והבינוי להקצות סיוע כלכלי של מיליוני שקלים עבור המועצה חריש-קציר, לטובת הקמת מט"ש. לטענתם, למרות התחייבות המשרד להקצות את הסכום (כמה מיליוני שקלים), במשרד דורשים שקרקעות חריש ישווקו ליזמים, טרם יעביר את הסכום הדרוש.

בחודשים האחרונים שלחה העמותה מכתבים לשר להגנת הסביבה, למנכ"ל משרד הפנים ולראש עיריית חדרה, בבקשה להביא סוף למחדל בנחל, במקביל לעבודת שטח הכוללת החתמת תושבי האיזור על עצומה לדרוש מראשי הרשויות לפעול לניקוי ושיקום הנחל. "הנחלים המזוהמים עוברים בשטחי רשויות, עובר ליד הבית של ראשי הרשיות, ליד הבית של התושבים שלהם. אנחנו מצפים שראשי עיר ורשויות לאורך הנחל יקחו יוזמה, ישרתו את הציבור וידרשו ממשרדי הממשלה לפתור את הבעיה שלהם", אומר עזר פישלר, סמנכ"ל צלול.
מעיריית חדרה נמסר בתגובה: "בחדרה מצוי מכון טיהור משוכלל שמפיק קולחים באיכויות טובות ולכן המים המטוהרים מופנים להשקיה חקלאית. הבעיה היא, שרשויות במעלה הנחל מזרימות שפכים שאינם ברמת טיהור רצויה.
"בעקבות שיתוף הפעולה של העירייה ואיגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון-כרמל נערך לפני כחודש במשרד להגנת הסביבה שימוע לראשי רשויות שבמעלה נחל חדרה המזרימות שפכים גולמיים ומזהמים לנחל. בשימוע הורה הממונה על המחוז של המשרד להגנת הסביבה לראשי הרשויות האמורים (ואדי ערה, מועצה אזורית מנשה ומועצת פרדס חנה כרכור) להפעיל את המתקן לטיהור שפכים בעין שמר לפני פתיחת תיק פלילי. הלו"ז שנקבע להפעלת מתקן הטיהור הוא שמונה חודשים. טיהור השפכים של רשויות אלה ימנע את המשך הזרמתם כמזהמים לנחל חדרה".
ממשרד השיכון נמסר: "הנושא נמצא בטיפול ולקראת סיכום בין משרד האוצר, משרד התשתיות הלאומיות והמועצה האיזורית מנשה".