בחיפה זוכרים את המהר"ל מפראג
אתמול נערך בישיבת "אור וישועה" בעיר כנס לציון 400 שנה לפטירת המהר"ל

הכנס לציון 400 שנים לפטירת המהר''ל. מימין לשמאל: פרופ' בנימין גרוס, הרב אליהו זייני והרב יהושע צוקרמן יח''צ
הרב צוקרמן ביאר על פי המהר"ל שבאמצעות כח הדיבור שבלימוד מגלים את השכינה, ועל כן טוב יותר ללמוד בחברותא מאשר לבד.
הטענה היא שכשם שהדיבור בין בני אדם הוא אמצעי כדי להעביר מחשבות ביניהם, כך הדיבור בדברי תורה הוא הדרך להוריד את מחשבת התורה לעולם הזה, כלומר את מה שעומד ברקע שלה, הוא הקב"ה.
המהר"ל הגיע לפראג רק בגיל 85
הפרופ' בנימין גרוס, מבכירי חוקרי המהר"ל, סיפר כי ר' יהודא ליווא בן בצלאל, שמוכר יותר כמהר"ל מפראג, היה למעשה הרב של פוזנא ושל העיר ניקלשבורג והפך לרבה של פראג רק בגיל 85 (!), אבל האריך ימים ונפטר בי"ח באלול, בגיל 97. לדברי פרופ' גרוס, דווקא לימוד שיטתי ומעמיק של דברי המהר"ל, יתן לנו את הכלים להשפיע על ציבור אשר רחוק מהתורה.
את הכנס חתם הרב ד"ר אליהו זייני שליט"א, ראש ישיבת אור וישועה ורב הטכניון. הוא ציין כי בחיבור "לנתיבות עולם" כתב המהר"ל כי יש לפסוק הלכה בעיקר מתוך התלמוד, דבר שלא היה
מקובל בימיו.
הרב זייני עימת את דברי המהר"ל מול תשובת מהר"י ן' מיגאש שכתב שעדיף לפסוק מתוך הגאונים מאשר מתוך עיון בתלמוד. הרב תירץ ששני החכמים אינם חולקים אלא במקום בו חכם מכיר את דרכי התלמוד ויודע לרדת לעומק הדינים שבו. לטענתו הרב זייני, המהר"ל צדק שעדיף לפסוק מן התלמוד, מאחר וישש חשש כי פסיקה מהתלמוד תוביל למסקנות שגויות, נוהגים כמהר"י ן' גיאת.
יצוין כי הכנס נערך בשיתוף עם משרד החינוך - האגף לתרבות תורנית, עמותת "מגן אבות" וישיבת "אור וישועה", שתחגוג בשנה הבאה עשור להיווסדה.