בבית העלמין היוקרתי במדינה כבר אין חלקות
מינהל מקרקעי ישראל אסר למכור חלקות קבר חדשות בבית העלמין בקיבוץ עינת. הסיבה: הקרקע שנותרה פנויה מיועדת לחקלאות

לפני שבועיים הודיע מינהל מקרקעי ישראל למזכירות קיבוץ עינת כי נאסר עליהם לקבור מתים או למכור חלקות קבר חדשות, משום שהקיבוץ מפעיל את בית העלמין האזרחי על קרקע המיועדת לחקלאות.
מאז, כל מי שמבקש לקנות חלקת קבר או לקבור את יקיריו בבית העלמין האזרחי מופנה על ידי הקיבוץ לבתי עלמין מתחרים. בקיבוץ נכנסו ל"נוהל קרב" בעקבות החלטת המנהל, ושכרו עורכי דין כדי להציל את אחד ממקורות ההכנסה הגדולים ביותר שלהם.
בית העלמין האזרחי בקיבוץ עינת קיים כבר למעלה מ-50 שנה. בשנת 1996 נחקק חוק הזכות לקבורה אזרחית חלופית, שמעגן את זכות האדם לקבורה על פי רצונו ומצפונו. על פי החוק, בכל מקום שבו נפתח בית עלמין אורתודוקסי, חובה להקצות שטח גם לבית עלמין חלופי.
מאז נכנס החוק לתוקפו, הוקמו רק שני בתי עלמין ממלכתיים אזרחיים - בבאר שבע ולאחרונה בכפר סבא. הענף הפרטי שגשג בקיבוצים. בין היתר, ישנם בתי עלמין אזרחיים בקיבוץ גבעת השלושה, קיבוץ נווה ים, גבעת ברנר ומשמרות.
כניסת החוק התרחשה במקביל לתחילתו של תום עידן יפי הבלורית והתואר והבנות עם הקוקו והסרפן. הקיבוצים הפכו את בתי העלמין לעסק כלכלי מצליח, ומעל כולם עומד קיבוץ עינת. "הקבורה בבית העלמין שלהם היא היקרה ביותר בארץ", מציין גורם שעובד בתחום. "הם דורשים ומקבלים 26 אלף שקלים. הקיבוץ הבא הכי
בית העלמין המטופח והקרבה למרכז הארץ הביאו לקיבוץ "לקוחות" מפורסמים כמו השחקן ישראל פוליאקוב, המפיק אברהם דשא פשנל, העיתונאי דן סממה, המלחין יאיר רוזנבלום, הסופר והאמן עמוס קינן, יו"ר חשמל לשעבר יורם אוברקוביץ,' הפעיל החברתי ארנן יקותיאלי ואישים נוספים. המשורר נתן זך והסופר חיים חפר כבר רכשו במקום חלקות, ומספרים על כך לכל מי שרוצה - וגם למי שלא רוצה - לשמוע.
בגלל האיסור של מינהל מקרקעי ישראל נאלצים בקיבוץ עינת לבלוע גלולה מרה במיוחד - להפנות את הלקוחות הפוטנציאליים לבתי העלמין המתחרים. חבר קיבוץ שסירב להזדהות בשמו אמר את מה שלטענתו חלק מחבריו חושבים, אבל מפחדים להגיד: "אני שמח שזה קרה. החמדנות של הקיבוץ עלתה לו ביוקר והביאה אליו את השלטונות".
בקיבוץ עינת סירבו להתייחס לשאלות שהופנו אליהם, אבל ניב רונן, הרכז הכלכלי של הקיבוץ, הבטיח שהקיבוץ יעמוד בכל ההתחייבויות שלו לאנשים שרכשו חלקות: "איסור הקבורה ומכירת החלקות חל עלינו רק מרגע קבלת ההודעה ממינהל מקרקעי ישראל".
מדוברות מינהל מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "אנו מטפלים בבית העלמין שנבנה על אדמות חקלאיות ללא קבלת אישור המינהל או מוסדות התכנון. בשלב זה ניתנה לקיבוץ התראה ודרשנו להקפיא את המצב ולעצור את המשך הקבורה. במקביל מתנהל עם הקיבוץ דין ודברים לצורך בחינת הדרכים להסדרת בית העלמין".