דירוג חופש העיתונות: ישראל נפלה 47 מקומות

ארגון עיתונאים ללא גבולות פרסם דוח שנתי על חופש העיתונות בעולם. ישראל נפלה למקום ה-93 בשל הגבלות "עופרת יצוקה"

חיים איסרוביץ | 20/10/2009 11:55 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ההשלכות בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" ממשיכות להדהד, והפעם בתחום התקשורתי: ארגון עיתונאים ללא גבולות פרסם הבוקר (ג') את הדוח השנתי שלו על מצב חופש העיתונות בעולם, וקבע כי ישראל ירדה 47 מקומות בדירוג על רקע מניעת הסיקור במהלך הפעולה בעזה.
 
רכב של עיתונאים שנפגע ברצועת עזה.
רכב של עיתונאים שנפגע ברצועת עזה. צילום: אי-פי
 
הארגון היושב בפריז מפרסם מדי שנה את הדוח שבוחן את מצב חופש העיתונות בעולם, וקובע את הדירוג על בסיס שורה של קריטריונים: פגיעה בזכויות עיתונאים (רצח, כליאה, איומים), פגיעה בארגוני תקשורת (צנזורה, סגירת כלי תקשורת) ורמת החסינות שממנה נהנים האחראים לפגיעות. כמו כן נבחנת רמת הצנזורה העצמאית של כלי התקשורת ויכולתם לנהל חקירות עצמאיות.

בדוח החדש הגיעה ישראל למקום ה-93 מתוך 175 מדינות - הידרדרות של 47 מקומות לעומת השנה שעברה - ובפעם הראשונה אינה ניצבת בראש המדינות המזרח תיכוניות. לפניה אפשר למצוא בדירוג את כוויית (מקום 60), לבנון (מקום 61) ואיחוד האמירויות הערביות (מקום 86).

בארגון הסבירו כי הירידה הדרמטית נובעת בעיקר מההגבלות הסיקור שהוטלו על עיתונאים ישראלים וזרים במהלך מבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה. "מעצרים של עיתונאים (לא רק זרים), ההרשעות שלהם ובכמה מקרים גם הגירוש שלהם הם הסיבות לצניחה של ישראל", נאמר בדוח. "התקשורת בישראל גלויה וחוקרת נושאים רגישים, אבל הצנזורה הצבאית עדיין תקפה".

כאשר הארגון בחן את פעילותיה של ישראל מחוץ לגבולותיה – כלומר ההתקפות ברצועת עזה - המצב אף גרוע יותר והיא מגיעה למקום ה-150 בעולם. "מחיר המלחמה היה כבד מאד", ציינו בארגון. "כ-20 עיתונאים ברצועת עזה נפצעו מפעילות הכוחות הישראליים ושלושה נהרגו בעודם מסקרים את המתקפה".
"איזון סביר בין הסיכון לזכות הדיווח"

ישראל החלה להגביל את כניסת העיתונאים לרצועת עזה כאשר הרגיעה מול חמאס עמדה להסתיים בנובמבר האחרון, על רקע התגברות ירי הרקטות לעבר ישראל. כאשר מבצע "עופרת יצוקה" נפתח בסוף דצמבר, מנעו כוחות הביטחון לחלוטין מכלי תקשורת להיכנס לרצועה.

ארגון העיתונאים הזרים בישראל עתר לבג"ץ בדרישה להורות לממשלה לבטל את החלטתה על איסור כניסת עיתונאים זרים. בתחילת ינואר אישר בג"ץ לשמונה עיתונאים זרים להיכנס לרצועה, ולקראת סוף החודש אפשר

גם משרד הביטחון לעיתונאים זרים להיכנס.

בבג"ץ קיבלו את עמדת מערכת הביטחון. שופטי בג"ץ, הנשיאה דורית בייניש, אליקים רובינשטיין וחנן מלצר, קבעו: "בהתחשב במצב הנוכחי השורר ברצועת עזה, הנוהל שגובש על ידי המדינה מבטא איזון סביר בין החשש לסיכון חיי אדם, זכויותיהם של העיתונאים לדווח על המתרחש והאינטרס הציבורי לקיומו של דיווח עיתונאי". 

במקביל פעלו הרשויות הישראליות נגד עיתונאים זרים. בית המשפט המחוזי בירושלים גזר ביוני חודשיים מאסר בפועל על כתב הטלוויזיה האיראנית, חאדר שאהין, ועל המפיק מוחמד סרחאן, שהורשעו בעבירה של "מסירת מידע לאויב ברשלנות". השניים דיווחו בטלוויזיה האיראנית על תנועת כוחות צה"ל לעבר עזה, זמן קצר לפני תחילת המהלך הקרקעי של מבצע "עופרת יצוקה".

השופטים קבעו כי השיקולים לחומרה של עיתוי המעשה בו הורשעו השניים, נסיבות ביצוע העבירה והצורך להרתיע אחרים, מחד גיסא, מול השיקולים לקולה של הודאת שני הנאשמים בעבירה, החרטה שהביעו והיותם אנשים נורמטיביים, מאידך גיסא - הם שהובילו לגזר הדין.

ביקורת חריפה על אירופה

הדוח החדש הוריד את איראן למקום ה-172 על רקע הדיכוי האלים לאחר הבחירות לנשיאות השנויות במחלוקת. "עיתונאים סבלו השנה יותר מאי פעם באיראן של מחמוד אחמדינג'אד", נאמר בדוח. "בחירתו מחדש של הנשיא הכניסה את המדינה למשבר עמוק והגבירה את הפרנויה של המשטרה לגבי עיתונאים ובלוגרים".

מי שרשמה עלייה של 20 שלבים, היישר למקום ה-20 בעולם, היא ארצות הברית, כאשר בארגון לא הסתירו את השפעתו של הנשיא ברק אובמה על המצב, בנימוקים שהזכירו את החלטתה של ועדת פרס נובל לשלום להעניק לאובמה את הפרס היוקרתי. "בחירתו של אובמה לנשיא והעובדה שהוא נוקט בגישה פחות נצית מאשר קודמו השפיעו רבות על כך", נכתב בדוח.

ברק אובמה עם עיתונאים בחדר הסגלגל
ברק אובמה עם עיתונאים בחדר הסגלגל צילום: אי-פי

עם זאת, גם השיפור בדירוג לא מנע לחלוטין ביקורת מארה"ב. "הנשיא אובמה אולי קיבל את פרס נובל לשלום, אבל ארצו עדיין מעורבת בשתי מלחמות. על אף השיפור הקל, הגישה של ארה"ב כלפי התקשורת בעיראק ובאפגניסטן מדאיגה. כמה עיתונאים נפצעו או נעצרו על ידי הצבא האמריקאי, ואחד מהם עדיין מוחזק בעיראק".

"יש להגן על חופש עיתונות בכל מקום בעולם באותה אנרגיה ובאותה נחישות", אמר מזכ"ל הארגון, ז'אן פרנסואה ג'וליארד. "מטריד לראות דמוקרטיות אירופיות כמו צרפת, איטליה וסלובקיה נופלות בדירוג שנה אחרי שנה. אירופה צריכה לשמש דוגמה לחירויות אזרחיות. איך הן יכולות לגנות הפרות של זכויות אדם בחו"ל אם אינן מתנהגות כראוי בבית?".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תקשורת''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים