מבחן הינשוף: המכשיר לא אמין ומעוות תוצאות

בהוראת בית המשפט נערכה בדיקת מעבדה, אך התוצאות יביכו את המשטרה: בבחינת מיץ תפוזים ותירוש המכשיר גילה – מכילים אלכוהול

אבי אשכנזי | 28/10/2009 14:34 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בית המשפט בירושלים התיר בצהריים (ד') לפרסום את תוצאות מבחן התקינות שנערך למכשיר הינשוף המשטרתי המשמש לאיתור נהגים שיכורים. המשמעות היא ספיגת מהלומה למשטרה מאחר שתוצאות בדיקות המעבדה מתארות תמונה מביכה.

מכשיר לבדיקת רמת אלכוהול בדם.
מכשיר לבדיקת רמת אלכוהול בדם. צילום : אריק סולטן
בחלק מן הבדיקות, התבלבל מכשיר הינשוף וזיהה מספר משקאות קלים כמשקאות משכרים. כך למשל זיהה המכשיר משקה לימונענע כאלכוהולי ורשם סטייה של שישה אחוזים בתוצאה. בבדיקה של מיץ ענבים מוסקט הוא מצא 12% אלכוהול ובמיץ ענבים תירוש הוא דיווח על סטייה של 30%. במשקה תירוש אחר רשם סטייה של 36%.

בנוסף, במשקה נקטר חמוציות ופירות יער של תפוזינה זיהה המכשיר 32% של אלכוהול ובמיץ תפוזים סחוט טרי נרשמו 18% אלכוהול. על פי ממצאי הבדיקה, גם שינויי הלחות והטמפרטורה השפיעו בצורה משמעותית על המכשיר והחריגות נעו בן חמישה ל-11%.

את המחקר, שבוצע על פי החלטת בית המשפט לתעבורה בירושלים,  ערך ד"ר יגאל בר אילן, כימאי אנליטי, ראש המחלקה לכימיה אנליטית במעבדת מיג"ל בע"מ, שבקריית שמונה.
הבדלים בין נשים וגברים בתוצאות הבדיקות

בחודש אוגוסט נמסר המכשיר לחברה ובמהלך הבדיקות נכחו במעבדה מספר קצינים של אגף התנועה במשטרה, ביניהם, רב פקד דוד כתר, רב פקד בני סמו וגם נכח צלם משטרתי שתיעד את הניסוי.

הניסוי בוצע במשך שבועיים בתנאי מעבדה בשורת פרמטרים, ובו לקחו חלק מספר מדענים. "מטרת הבדיקה לבדוק את התאמתו לבדיקת אתנול – אלכוהול בפגזה גזית של נשיפה", נכתב בתוצאות הבדיקה שהועברו לבית המשפט בירושלים.

בסיכום המחקר נכתב כי בוצעו 450 מדידות באמצעות המכשיר שכל

הבדיקות נעשו בנוכחות נציג המשטרה. עוד נאמר במסקנות כי 52 חומרים שונים מתוך עשרות שנבדקו הצליחו להשפיע על אמינות המכשיר ויצרו תוצאות המעידות לכאורה על הימצאות אלכוהול במשקה, על אף שהיה מדובר במשקאות קלים.

אחד הנתונים המעניינים שעלו בבדיקה, הוא כי גם אצטון, חומר הנמצא בשגרה בכמויות זעירות בדם ובשתן, בעיקר במצב של רעב או סכרת, עשוי להשפיע על תוצאות הבדיקה במכשיר. עוד נקבע כי נמצאו הבדלים בין גברים לנשים בתוצאות אותן הבדיקות.

"אף גורם מוסמך לא טרח לבדוק את המכשיר"

"במבחן ספציפיות המדידה, מכשיר הינשוף מתנהג באופן בעייתי. הוא מזהה חומרים שאינם מכילים אלכוהול כאלכוהול. אך החמור יותר הוא כי בהימצאות חלק מהחומרים שנבדקו עלתה התוצאה הסופתי מהערך הצפוי, "נכתב במסקנות הבדיקה".

"המשמעות היא שבחלק מהתוצאות המדידה שהתקבלו התוצאות בפועל גבוהות משמעותית מהתוצאות שהיו צפויות להתקבל. מצב כזה עלול להוביל לכך שבמדידות עם מכשירי הינשוף של נבדקים בשטח עלולה התוצאה להתקבל להיות גבוהה מהערך האמיתי בצורה שתחרוץ אדם לשכרות גם אם לא היה שיכור".

עו"ד ערן בן עמי שמייצג נהג שנתפס נוהג בגילופין ובעקבות כך החליט בית המשפט להורות על בדיקת המכשיר, אמר: "העובדה כי הכנסת אישרה מכשיר מדעי לשימוש ללא שטרחה לבדוק את תקינותו והשאירה את המלאכה לשר התחבורה ולמשטרה הייתה עובדה שנעלמה מעיני הציבור וכמובן שאף גורם מוסמך לא טרח לבדוק את המכשיר".

לדבריו, "חמור בכל הסיפור הזה שהמשטרה מנסה לגונן על מכשיר שקובע עונש דרקוני וחמור על כל נהג שמורשע בנהיגה בשכרות".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים