בג"ץ קבע: לא יהיה בישראל בית כלא פרטי

חמש שנים לאחר שהכנסת אישרה הקמת בית כלא פרטי, החליטו שופטי בג"ץ לדחות את האישור וקבעו: מערכת הכליאה לא תופרט ולא יוקם כלא ע"י תאגיד פרטי. רוב הרכב השופטים קבע: "העברת הסמכויות מידי המדינה לזכיין פרטי, גורמת לפגיעה קשה וחמורה בזכויות האדם הבסיסיות של האסירים הכלואים וכן בכבוד האדם"

שמואל מיטלמן | 19/11/2009 16:13 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שמונה חודשים לאחר שהורה בג"ץ כי אין להפעיל כלא פרטי עד למתן חדשה, החליט היום (ה') בג"ץ באופן סופי: לא יהיה כלא פרטי בישראל. תשעה שופטי בג"ץ, בראשות הנשיאה דורית בייניש, קיבלו את ההחלטה ברוב של שמונה שופטים מול אחד. השופטים קבעו כי התיקון לחוק אינו חוקתי ופוגע בזכויות אדם בסיסיות.

- בג"ץ: אסור להפעיל כלא פרטי עד להודעה חדשה
- פנייה לבג"ץ: הכריעו בנושא הכלא הפרטי
- דעה - רותי סיני: הכלא הפרטי עוד יעלה לנו ביוקר
 
בית הסוהר הפרטי שמוקם ליד מיתחם כלא באר שבע.
בית הסוהר הפרטי שמוקם ליד מיתחם כלא באר שבע. צילום: יהודה לחיאני

השופטים התומכים בהחלטה היו הנשיאה דורית בייניש, המשנה לנשיאה, אליעזר ריבלין, אילה פרוקציה, אשר גרוניס, מרים נאור, עדנה ארבל, סלים ג'ובראן ואסתר חיות. מולם התנגד להחלטה השופט אדמונד לוי, שסבר כי בשלב זה אין לבטל את החוק.

שופטי הרוב קבעו, בהחלטה בעלת חשיבות חוקתית, כי יש לבטל את התיקון לפקודת בתי הסוהר. הם קבעו כי עצם העברת הסמכויות לניהול בית סוהר מידי המדינה, הפועלת בשם הציבור, לידיו של זכיין פרטי הפועל למטרת רווח, גורמת פגיעה קשה וחמורה בזכויות האדם הבסיסיות של האסירים לחירות אישית ולכבוד האדם.
השופט לוי: היה ראוי לבדוק את החוק לאחר יישומו

בפסק דינה קבעה הנשיאה בייניש כי תיקון החוק פוגע בזכויות החוקתיות לחירות אישית ולכבוד האדם. לדבריה, פגיעה זו נובעת מעצם העברת סמכויות הכליאה של אסירים והסמכויות הפוגעניות הכרוכות בכך לידי תאגיד פרטי הפועל למטרות רווח, ואינה תלויה בשאלת מידת הפגיעה בזכויות האדם של האסירים שתתרחש בפועל בבית הסוהר בניהול פרטי, בהשוואה למידת הפגיעה בזכויות האדם של האסירים בבתי הסוהר הציבוריים.

השופטת פרוקצ'יה הדגישה, כי תכלית החקיקה היא מתן תנאי רווחה לאסירים, אך "הפגיעה הפוטנציאלית של תיקון 28 בליבת זכויות היסוד הנתונות לאסירים חורגת מהמידה החוקתית המותרת על פי תנאיה של פסקת ההגבלה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו".

השופט ג'ובראן סבר

שהעברת ניהול בית סוהר לידיים פרטיות מביאה להתפרקות המדינה מנדבך מרכזי בסמכותה הריבונית לענישת אזרחיה, ואילו השופט גרוניס הצטרף לפסק דינה של הנשיאה בכל הנוגע לפגיעה בחירות האישית וקבע שאינו רואה צורך להיזקק לשאלת הפגיעה בכבוד האדם בהקשר בו מדובר.

השופט לוי, שנותר בדעת מיעוט, ציין כי הוא שותף מלא לעמדת יתר חברי ההרכב בדבר הצורך להבטיח את זכויות היסוד של הכלואים, וציין כי הוא מסכים לכך שהפרטתם של שירותי כליאה עלולה להעמיק את הפגיעה בכבוד האסיר. עם זאת, טען כי אין מקום לקבוע שהתיקון אינו חוקתי טרם יושם בפועל, ומן הראוי היה להמתין ולראות את תוצאות יישום התיקון והאם הוא מביא לשיפור במצבם העגום של תנאי הכליאה בישראל.

העותרים טענו: פגיעה קשה בריבונות המדינה

מזה ארבע שנים נידונה סוגיית בתי הכלא הפרטיים בארץ, על כל השלכותיה החוקתיות, המשפטיות והחברתיות. הדיון החל בעקבות תיקון 28 לפקודת בתי הסוהר שקיבלה הכנסת ב-2004, לפיו ניתן יהיה להעביר בית סוהר לידיו של מפעיל פרטי בעל אינטרס כלכלי ברור.

העבודות לקראת פתיחתו של בית הסוהר הפרטי הראשון נעשו במקביל לדיונים שערך בג"ץ בנושא, בעקבות עתירה שהגישו חטיבת זכויות האדם במכללה האקדמית למשפטים ברמת גן, בכיר בשירות בתי הסוהר לשעבר, גונדר (בדימוס) שלמה טויזר המכונה "אבי האסירים", וכן האסיר ידין מכנס.
 

בג''ץ
בג''ץ פלאש 90
העותרים ביקשו, באמצעות עוה"ד גלעד ברנע ואפי מיכאלי, לבטל את התיקון שמסמיך את הכנסת, לראשונה בתולדות המדינה, להעביר בית סוהר לידיו של מפעיל פרטי בעל אינטרס כלכלי ברור בפרויקט. עותרים טוענים כי התיקון פוגע קשות בריבונות המדינה, בעקרון הפרדת הרשויות ובזכויות מוגנות לכבוד האדם ולחירות של האסירים הפוטנציאליים שייכנסו בשערי הכלא הפרטי.

המדינה טענה מנגד, באמצעות הפרקליטה הבכירה עו"ד יוכי גנסין, כי התיקון בפקודת בתי הסוהר התקבל לאחר עבודת הכנה מאומצת שנועדה להבטיח את התנהלותו התקינה של בית הסוהר בניהול פרטי, שמירה על התנאים בו ועל זכויות האסירים, רווחתם ובריאותם. לטענת המדינה, בתי הסוהר בארץ סובלים מצפיפות קשה, מחסור במתקנים ובמיטות, והמהלך החדש רק יביא לשיפור בתנאים ובעלות נמוכה יותר.

עדכון אחרון : 19/11/2009 16:48
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים