בג"ץ: לא לשעות נוספות לעובדי הסיעוד

השופטים דחו עתירת עובדת זרה מהפיליפינים שדרשה תשלום עבור שעות נוספות. "מדובר בשאלה כבדת משקל, אך איננו יכולים להיענות לכך"

שמואל מיטלמן | 29/11/2009 9:36 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בג"ץ דחה הבוקר (א') את עתירתה של יולנדה גלוטן, עובדת זרה מהפיליפינים, שביקשה לקבוע כי עובדים סיעודיים המועסקים כמטפלים בביתם של קשישים נזקקים, זכאים לתשלום עבור שעות עבודה נוספות.
"לא יכולים להיענות". השופט אליעזר ריבלין צילום: ענת זכאי


השופטים - המשנה לנשיאה אליעזר ריבלין, אילה פרוקצ'יה וחנן מלצר הביעו אהדה ל"עבודת הקודש", שמבצעים העובדים הסיעודיים הזרים, אך הצביעו גם על מצבם הקשה של הנכים הסיעודיים שייפגעו מהחלטה לחייב אותם לשלם שעות נוספות למטפליהם.

לטענת השופטים, "שתי הקבוצות חלשות וראויות להגנה והסוגיה המשפטית והאנושית, המורכבת והקשה, ראויה אפוא להסדר חקיקתי כולל, שגם יביא בחשבון את תנאי עבודתם הייחודיים של העובדים בבתי המטופלים (השכר המגולם במגורים ובמחיה). הסדר זה יש לקבוע בהקדם והיועץ המשפטי לממשלה כבר הודיע כי משרד התמ"ת שוקד עליו".

בעתירה טענה גלוטן שבית הדין לעבודה, שפסק שאין לשלם לעובדת ולשכמותה עבור שעות נוספות, פגע באופן אנוש בזכויותיהם הבסיסיות של העובדים, כפי שהן נקבעות בחוק שעות עבודה ומנוחה.

על פי העתירה, פסק הדין "נשען על נתון זר ולבתי רלוונטי", כשהוא קושר בין מצבו הכלכלי של הקשיש המעסיק את העובד הזר לבין זכותו של העובד לקבל שכר עבור שעות נוספות. "הוצאתם של עובדי ועובדות סיעוד מתחולתו של החוק", טוענת העותרת, עולה אף כדי הפליה אסורה על בסיס לאום ועל בסיס מגדרי".
"יש ישישים ונכים הרעבים לפת לחם"

בהחלטה לדחות את העתירה, קבע השופט ריבלין שכתב את פסק הדין, כי שאלת השעות הנוספות היא חלק מבעיה כללית יותר, הנוגעת הן לעובדים הזרים והן למטופלים הסיעודיים – של תבנית העסקה הייחודית בתחום זה, הסותרת את חוקי המגן. "הדרך הראויה לפתרון הסוגיה היא הכרעה מושכלת ומקיפה של המחוקק במכלול השאלות הקשורות לתבנית ההעסקה הייחודית של עובדים זרים בתחום הסיעוד", קבע השופט ריבלין.

לדבריו, "היועץ המשפטי לממשלה אומר כי תהליך זה נמצא כבר בעיצומו ותקוותי היא כי הוא אכן יסתיים במהרה. אין תוחלת, במקרה זה, כהצעת היועץ המשפטי, לפיה עניין חישוב השעות הנוספות יבחן על פי הנסיבות הרלבנטיות. יש קושי להביא את המטופלים הסיעודיים לפתחו של בית הדין לעבודה, על כל ערכאותיו, בכל מקרה

פרטני. בכך לבד יש כדי לקצר את חייהם".

בנוסף קבעו השופטים כי במסגרת החקיקתית הקיימת אין הסדר המתאים למצב הדברים הייחודי בעניינם של העובדים הסיעודיים.

לטענתם, "פרשנות צרה וחלקית של הדין ביחס לחובת התשלום עבור שעות נוספות, ללא התמודדות עם מכלול השאלות הכרוכות בעצם תבנית העסקתם הייחודית, עשויה להוליך לתוצאות קשות מאד. לפיכך אין להתערב בפסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה".

השופטים הסבירו כי יש לקבוע בהקדם הסדר חקיקתי שיאזן בין הצורך בהבטחת תנאי עבודה נאותים לעובדים הזרים בתחום הסיעוד לבין ההכרה בחשיבות השמירה על האינטרסים של העובדים והמטופלים. "ראוי שההסדר יבטיח שכר הולם ותנאי עבודה מיטיבים למטפלים הסיעודיים, העושים עבודת קודש", קבעו.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים