התובע הישראלי של דמיאניוק מדבר
פרקליט המדינה לשעבר יונה בלטמן עמד בראש הצוות שתבע את דמיאניוק לפני 22 שנה. בראיון מיוחד הוא אומר כי הוא מייחל להרשעתו
מביתו שבירושלים יעקוב יונה בלטמן בן ה-80 בדריכות אחר הדיווחים והעדויות ממשפטו של ג'ון דמיאניוק, שיעמוד לדין באשמת סיוע לרצח של 27,900 בני אדם במחנה סוביבור. מי שהיה פרקליט המדינה ועמד בראש התביעה הישראלית נגד דמיאניוק לפני יותר מ-20 שנה מצפה לראות אם במינכן יסתיים הליך רדיפת הצדק שאותו החל בשנת 1987.
- משפטו של ג'ון דמיאניוק בגרמניה ייפתח היום

"התקוות שלי לא השתנו: אנחנו העמדנו אותו לדין כדי שירשיעו אותו. אני מניח שהתביעה תנסה לעשות את תפקידה כראוי", הוסיף. "אני לא נביא ולא מנחש, אבל יש לי תקווה שהפרשה הזאת תסתיים".
משפטו של ג'ון דמיאניוק ייפתח היום בגרמניה, אבל המשפט הזה דרמטי גם עבור מערכת המשפט הישראלית - ובעיקר עבור בלטמן ומי שניצבו איתו אז בבית המשפט בירושלים והאשימו את דמיאניוק בביצוע פשעים בשירות הנאצים.
"יצאתי מהנחה שאחת האפשרויות היא שהוא יועמד לדין בארצות אחרות", אומר בלטמן. "הרגשתי בתום המשפט שהעניין לא נגמר. כשמשהו לא גמור, יודעים שהוא לא גמור".
הם היו ארבעה. בלטמן שעמד בראש התביעה, ואיתו שלושה עורכי דין: מיכאל הורביץ, מיכאל שקד ודפנה ביינוול. הם החלו את המשפט שהסעיר את כל מדינת ישראל חדורי מוטיבציה ובטוחים בהרשעתו של מי שלדעתם היה "איוואן האיום", שרצח עשרות אלפי יהודים בתקופת השואה.
את נאום הפתיחה שנשא בלטמן הוא פתח במילים
בלטמן אינו מסתיר את חוסר שביעות רצונו מהערעור שהתקבל בבית המשפט העליון ולמעשה שחרר את דמיאניוק. "הרגשתי אכזבה באותה תקופה. הרגשתי כמו שמרגיש בן אדם שעשה חצי עבודה, ובעצם הכריחו אותו לעשות חצי עבודה", הוא נזכר.
גם אז, לאחר שהערעור התקבל, הרגיש הפרקליט הוותיק שהפרשה הזו עוד תבוא לכדי סיום. במשך השנים הוא גם עקב אחרי הפרסומים על ניסיונות ארצות הברית להביא את דמיאניוק למשפט, ועל הטענות של דמיאניוק על מצבו הפיזי הקשה, שהתגלו כשקריות. "אנחנו לא קיבלנו ולא מקבלים את מה שהוא אומר. העובדה שהוא מצליח לסחוב את זה כל כך הרבה מלמדת אותי שאף אחד בעניין הזה לא מזדרז לסיים את הפרשה".

"תמיד הכחישו ותמיד יכחישו", אומר בלטמן, "אבל כל פעם שמעוררים את השד הזה, כמובן שהוא מתעורר מחדש, וכמה שאפשר ללחוץ זה יותר מועיל. לדעתי זה בהחלט יגרום שוב לדיון. יכול להיות שהעובדה שהמשפט מתנהל בגרמניה תשפיע על האווירה. אני מתקשה לנחש איך הגרמנים ינהלו את זה ומה ייצא בסופו של דבר".
אחרי קריירה ארוכה בעולם המשפט הישראלי (בלטמן היה פרקליט המדינה גם בפרשת קו 300) אומר בלטמן כי את כהונתו כתובע במשפט דמיאניוק לא ישכח לעולם. "יש לפרשה הזאת מקום מכובד, בעיקר בגלל החשיבות ההיסטורית. הייתי אומר שזה חלק מההיסטוריה שלנו, ושל העולם".
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
