סנגוריו של דמיאניוק: אין הבדל בינו לניצול שואה
"גם דמיאניוק וגם הניצול תומס בלאט פעלו תחת איום המוות ואין הבדל מוסרי ביניהם", טען עורך דינו של השומר ממחנה ההשמדה סוביבור וביקש לבטל את המשפט. בית המשפט החליט להמשיך את הדיון ולהתייחס בהמשך לטענה לפיה ניצול המשמש כתובע משני במשפט, שפינה גופות בהוראת הנאצים, פעל כמו דמיאניוק
- דמיאניוק הובא לבית המשפט על כסא גלגלים
- לאחר 22 שנים: התובע הישראלי של דמיאניוק מדבר

ג'ון איוון דמיאניוק בבית המשפט בשמירת שוטרים גרמנים. צילום: רויטרס
על פי צוות ההגנה, דמיאניוק עצמו לא שונה במאומה מתומס בלאט, אחד מניצולי סוביבור האחרונים, שנאלץ לפנות גופות בהוראת הנאצים במחנה. "גם בלאט וגם דמיאניוק", טענו עורכי הדין, "פעלו תחת איום מוות".
סנגורו של דמיאניוק, אולריך בוש, טען כי "אין הבדל מוסרי בין השניים", ולפיכך יש לבטל לאלתר את המשפט. עם זאת, בית המשפט החליט להמשיך לעתה עתה את המשפט, ולדון מאוחר יותר בבקשה לביטולו.
ניצול המחנה תומס בלאט הוא אחד מבין 40 תובעים - משניים שלוקחים חלק בהליך המשפטי ההיסטורי, רובם בני משפחות של נספי מחנה ההשמדה.

מסמכים רשמיים של ג'ון איוון דמיאניוק
צילום ארכיון: אי-פי-אי
"שום משפט לא יוכל להחזיר לחיים את הנרצחים"
היום, סמוך לשעה 12:00 (שעון ישראל) הוכנס דמיאניוק לאולם כשהוא ישוב על כיסא גלגלים. זמן קצר לפני כן הגיע אל מבנה בית המשפט אמבולנס שהביא את הקשיש לפתיחת הדיונים.
פתיחת המשפט של דמיאניוק, שנולד באוקראינה, משכה תשומת לב מכלי תקשורת רבים ברחבי העולם. פתיחת הדיון התעכבה במשך שעה ארוכה בעוד למעלה מ-200 עיתונאים מנסים למצוא מקום באולם.
עם פתיחת משפטו של דמיאניוק אמר יו"ר יד ושם אבנר שלו כי "למרות שאף משפט לא יוכל להחזיר לחיים את הנרצחים, למיצוי הדין עם האחראים
לפשע ישנו ערך מוסרי רב ותפקיד חינוכי לדורות. המשפט מוכיח שוב, כי על פשעי הנאצים לא חלה התיישנות".
לדבריו, ללא ספק חשיבותו המרכזית של המשפט הוא בהעלאת המודעות הבינלאומית לנושא השואה. המשפט יספק הזדמנות נוספת לשיח לא רק בנוגע לאירועים עצמם אלא גם לאחריות של החברה ושל היחידים לזוועות שבוצעו בתקופת השואה.
הוא הוסיף כי בטעות מכנים את משפט דמיאניוק "כמשפט הנאצי האחרון", אך גם בימים אלה מתקיימים משפטים נוספים כנגד פושעים נאצים ועוד יתקיימו כאלו בעתיד.
בהכנת הידיעה השתתפה דליה מזורי