הכנסת אישרה סופית את חוק המאגר הביומטרי

במסגרת יישום החוק, המדינה תפעיל בשנתיים הקרובות מאגר ביומטרי התנדבותי לצורך ניסיון, כאשר המטרה הסופית היא להנפיק תעודות זהות ודרכונים עם טביעות האצבע וסריקת פנים של בעל התעודה. ח"כ הורוביץ: טעות קשה הפוגעת בחופש הפרט

אריק בנדר | 7/12/2009 21:27 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מליאת הכנסת אישרה אתמול (ב') בערב באופן סופי, בקריאה שנייה ושלישית, את החוק השנוי במחלוקת המורה על הקמת מאגר ביומטרי והנפקת "תעודות זהות חכמות" לאזרחי ישראל. עם זאת, בעקבות הלחץ הציבורי שונתה הצעת החוק המקורית, והחוק אושר אמש בגרסה מרוככת יחסית, הקובעת כי בשנתיים הקרובות יפעל מאגר ביומטרי התנדבותי בלבד, לצורך ניסיון.

מליאת הכנסת.
מליאת הכנסת. צילום ארכיון: פלאש 90
לאחר שנתיים יחליט שר הפנים אם תידרש הכנסת להצביע שוב ולקבוע האם לחייב את אזרחי המדינה למסור את פרטיהם הביומטריים למאגר שיוקם.

את תהליך החקיקה הוביל יו"ר ועדת המדע ח"כ מאיר שטרית (קדימה), שהחל במהלך עוד בהיותו שר הפנים בממשלת אולמרט. גרסתה המקורית של הצעת החוק ביקשה לחייב את כל אזרחי המדינה לתת את טביעות אצבע וסריקות פנים שייכללו במאגר מיוחד שעליו יופקד משרד הפנים.

על פי ההצעה המקורית, המאגר הביומטרי היה אמור לאפשר למדינה להנפיק לכל האזרחים תעודות זהות ודרכונים "חכמים", אך גם לסייע לארגוני הביטחון במאבק בפשע ובטרור. הצעת החוק עוררה התנגדות עזה בשל החשש כי גורמים בלתי מורשים יפרצו למאגר, וכך יהפכו האזרחים חשופים לסכנות שונות.
ח"כ שטרית: "היום נכנסנו למאה ה-21"

חלק ממתנגדי המאגר טענו כי הפשרה אינה נותנת מענה ראוי, שכן אזרחים שיבקשו לקבל תעודות חכמות לא יוכלו לעשות זאת ללא הצטרפות למאגר. עם זאת, כמה ממובילי ההתנגדות, בהם השר מיכאל איתן, אמרו כי הפשרה היא "הרע במיעוטו", וכי לא ייפגעו זכויותיהם של האזרחים שיהיו מעוניינים בתעודות, אולם אינם מעוניינים להיכנס למאגר.

החוק החדש מעגן בתוכו ענישה מחמירה - שנה עד שבע שנות מאסר - כלפי עובדים או אזרחים שיטפלו בנתוני המאגר שלא כדין. על פי החוק, מי שישיג נתונים מהמאגר הביומטרי במישרין או בעקיפין או מי שיעשה בהם שימוש שלא כדין, דינו יהיה שבע שנות מאסר.

אדם שימסור

אמצעי זיהוי ביומטריים ומי שלא ינקוט אמצעים סבירים לשמירת סודיות ואבטחת המידע, יהיה צפוי לעונש של חמש שנות מאסר. יו"ר ועדת המדע, ח"כ מאיר שטרית, אמר לאחר אישור החוק כי "אני שמח שהכנסת אישרה ברוב גדול את החוק למרות כל מסע ההתנגדויות והלחצים. אני חושב שהעברת החוק היא תרומה ענקית למדינת ישראל".

לדבריו, "היינו צריכים לעשות זאת לפני 20 שנה, כי המצב הקיים שבו 350 אלף איש מסתובבים בארץ עם תעודות מזויפות - חלקם פושעים ועבריינים, הוא שערורייתי. היום נכנסנו למאה ה-21 ויש לנו כלי שיאפשר מניעת זיופים ומתן שירות ברמה גבוהה לאזרחים באמצעות תעודות חכמות".

ח"כ הורוביץ: "אישור החוק - טעות קשה"

ממטה המאבק נגד המאגר הביומטרי נמסר כי "חברי הכנסת הפקירו את ביטחון האזרחים על מזבח הדילים הפוליטיים. היענות חברי הקואליציה למשמעת הקואליציונית בהצבעה בעלת השלכות מכריעות על ביטחון האזרחים ועל הדמוקרטיה היא חוסר אחריות גמור, ואנו נראה בהם אחראים ישירים לכל סיכון בו יימצאו אזרחים ישראלים כתוצאה מהקמת המאגר".

ח
ח"כ הורוביץ. "החוק יפגע בחופש הפרט בישראל". צילום ארכיון: רענן כהן
עוד נמסר מהמטה, כי "למרות הבטחתו של יו"ר הכנסת כי יתקיים דיון מעמיק ורציני על השלכות הקמת המאגר, נוסחה הצעת 'פשרה' על ידי משרד ראש הממשלה והוגשה לוועדת המדע בכנסת להצבעה בבחינת ללא כל דיון בנוסח או בהסדרים שהוצעו".

במטה הוסיפו כי "זהו יום עצוב לאזרחי ישראל, בו מתברר שנבחרי הציבור, גם ברגע האמת, יעדיפו את הכיסא שלהם בכנסת על פני אחריות לאומית והזכות הבסיסית לביטחון".

ח"כ ניצן הורוביץ, שהוביל את ההתנגדות לחוק הביומטרי אומר לאחר אישורו:"אישור חוק המאגר הביומטרי היא טעות קשה הפוגעת באופן חמור בחופש הפרט בישראל. אני מקווה שלא נשלם עליה מחיר כבר מדי. עם זאת, הוכח כי מאבק ציבורי עיקש של אידיאליסטים יכול להשפיע ולשנות. ההוכחה היא שהחוק בנוסחו הסופי שונה לחלוטין מהנוסח המקורי".

בעת הדיון אודות ההסתייגויות בחוק החזיק ח"כ הורוביץ מעל דוכן הכנסת קטעים ממאגרי מידע של משרד הפנים שדלפו לאינטרנט המכילים נתונים אודות חברי כנסת, אולם סרב להציגם כדי שלא לפגוע בצנעת הפרט. "המאגרים המודלפים הרבים שהגיעו לידי מוכיחים עד כמה קל לפרוץ למאגרים ממשלתיים, אני מקווה שכך לא יהיה גורלו של המאגר הביומטרי", אמר.

ח"כ חנין: אזרח שלא "יתנדב" - ייענש

השר מיכאל איתן אמר לאחר אישור החוק כי "אם הפשרה תבוצע כלשונה וכרוחה, ולא יינקטו בתרגילים לאלץ אנשים להצטרף למאגר נגד רצונם, ההחלטה טובה – אבל לדעתי הסיכוי לכך לא גבוה". ח"כ איתן כבל (עבודה), ממתנגדי החוק, אמר כי "החששות עדיין קיימים, למרות דברי מצדדי החוק. אני מאוד מקווה שלא עבר הערב חוק שיתברר בסוף כאסון גדול לאזרחי ישראל ולזכותם לפרטיות".

ח
ח"כ חנין. "הצעת החוק שעברה אינה הבשורה שלה ייחלנו". בייגל
ח"כ דב חנין (חד"ש), שהתנגד גם הוא לחוק, אמר: "הצעת החוק הביומטרי כפי שהתקבלה אינה מהווה הבשורה לה ייחלנו".

לדבריו, "למרות הצהרותיה של הממשלה כי לא תכפה על אזרחי ישראל להצטרף למאגר, למעשה מי שלא יעשה כן עלול להיענש – הוא לא יוכל לצאת את גבולות המדינה, שכן לא יונפק לו דרכון ברמה הנדרשת במדינות המפותחות; הוא לא יוכל להשתמש בשירותי ממשל זמין ככל אזרח, ולמעשה יאבד זכויות רבות שיישמרו אך ורק למי שיסכים לוותר על פרטיותו ולהצטרף".

עדכון אחרון : 7/12/2009 22:07
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים