הפוטושופ מגיע לכנסת: חוק שישמור על הגזרה

יוזמת חוק חדשה תבקש לאסור על סוכנויות דוגמנות לרטש במחשב את גופם של הדוגמנים. המטרה: לבלום התפשטות הפרעות אכילה

אריק בנדר | 20/12/2009 8:11 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בהשראת חקיקה שעברה בצרפת לפני מספר חודשים, תתבקש הכנסת להכריע אם ניתן לאסור על עיוות הגוף האנושי לצרכים פרסומיים.
תמונות הדוגמנית שירה עמיקם שעברה עיבוד פוטושופ
תמונות הדוגמנית שירה עמיקם שעברה עיבוד פוטושופ צילום: עדי ברקן


הצעת חוק חדשה שיגישו היום (א') חברי הכנסת רחל אדטו מקדימה ודני דנון מהליכוד, בשיתוף עם סוכן הדוגמניות עדי ברקן, קוראת לאסור על סוכנויות דוגמנות "לשפץ" באמצעות תוכנת פוטושופ את מידותיהם של דוגמניה לצרכים פרסומיים ומסחריים, וכן לאסור על העסקת דוגמן או דוגמנית מתחת למשקל מסוים.

"אתה רואה בתמונות פנים בלי קמט, בלי נקבוביות, פלסטיים לחלוטין - אין דבר כזה בטבע", אומר ברקן. "בונים פנטזיות שאי אפשר בחיים להגיע אליהן, לא במראה החיצוני ולא במידות הפיזיות. ישנן בנות שמוציאות עשרות אלפי שקלים על ניתוחים פלסטיים כדי להיראות כמו בתמונה. זה בעיקר נזק כספי, ולפעמים זה נגמר בבתי חולים לחולי נפש ובמחלקות להפרעות אכילה. נגד זה אנחנו מבקשים לצאת".

הצעת חוק דומה הוגשה לאחרונה בצרפת, שם ביקשו להקטין את השימוש בפוטושופ. בסופו של דבר הוסכם כי לכל תמונה שעברה ריטוש תוצמד אזהרה שתבהיר כי התמונה אינה משקפת את המציאות.
"השלכות הרסניות"

לדברי ברקן, אין כיום תמונות של דוגמניות שלא עברו שיפוץ באמצעות המחשב. במקביל להצעת החוק, הוא יפתח השבוע בקמפיין חוצות נגד תופעת האנורקסיה ועיבוד התמונות.

"לא די שהדוגמניות שמופיעות על שערים, במגזינים או בפרסומות הן אנורקטיות, רזות ושדופות, אלא שבתוצר המוגמר מורידים להן עוד יותר מההיקפים כדי שיהיו יותר רזות", הסביר ברקן. "יש לכך השלכות הרסניות על מאות אלפי ילדות ונערות שרוצות להיראות

כמו הדוגמנית מהתצלום".

הוא מדגיש כי "אם הצעת החוק תתקבל והמודלים החברתיים יחזרו למידות נורמליות, כולנו נרוויח: המפרסמים, הצרכנים והחברה כולה".

ברקן מוסיף כי "מגפת הפרעות האכילה תקטן בעשרות אחוזים, נעודד אכילה, חיים בריאים והעמדת גבולות". בדברי ההסבר להצעת החוק נאמר כי הפרעות אכילה, ובכללן אנורקסיה, נמצאות בשנים האחרונות במגמת עלייה בישראל, בעיקר בקרב נערות צעירות.

מודל מעוות

מחקרים מראים כי אחת הסיבות לכך היא השפעת התקשורת ועולם הפרסום, המציגים כמודל לחיקוי נשים רזות במיוחד ומשפיעים על הסטנדרטים של בני הנוער.

"תעשיות האופנה בכלל והפרסום בפרט בנו מודל מעוות של יופי האישה האידיאלית, כאשר רבות מהדוגמניות המופיעות בפרסום הן בתת משקל", הסבירה ח"כ אדטו, רופאה במקצועה.

"דמות זו משמשת מודל לחיקוי בעיקר בקרב נערות המנסות לרזות בכל דרך, והצעת חוק זו באה להיאבק במגפת הפרעות האכילה. חשוב להבין כי אנורקסיה היא מחלה חשוכת מרפא בשלביה המתקדמים, היא פוגעת כמעט בכל איבר ואיבר בגוף החולה ולעתים מזומנות מביאה למוות. מכאן החשיבות הרבה למצוא כלים שיצמצמו את התפשטותה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים