ישראל תפיץ דוח בדיקה לאירועי "עופרת יצוקה"
מאז המבצע ברצועת עזה חקר צה"ל את התלונות שהופיעו בדוח גולדסטון וגיבש דוח המבוסס על 80 עדויות שנגבו מפלסטינים. "עד כה לא נמצא אפילו אירוע אחד שבו חייל פגע באזרח חף מפשע בכוונה", אמר בכיר במערכת הביטחון שהתייחס ל-150 הטענות שנבדקו לפגיעה באזרחים, בעצורים ובמפעלים ברצועה
- נתניהו: דוח גולדסטון - מילת קוד לאיום גדול
- גולדסטון: התאכזבתי מתגובת ארה"ב לדוח
- העצרת הכללית אימצה את דוח גולדסטון

כך למשל, הוכיח הדוח הישראלי בעזרת צילומי אוויר, כי תחנת קמח שלגביה נטען כי צה"ל השמיד בכוונה, נהרסה במהלך קרב. הדוח, שהוא כרגע דוח ביניים, הופץ עד כה לבכירים בממשלה ובצה"ל, והוא יפורסם ככל הנראה בשבועיים הקרובים, בין היתר בנסיון למנוע מינויה של ועדת משפטנים נוספת שתבחן את תחקירי צה"ל.
מיד לאחר מבצע "עופרת יצוקה" שהסתיים בינואר 2009 הורה הפרקליט הצבאי הראשי, האלוף אביחי מנדבליט, על הקמת עשרה צוותי משטרה צבאית מיומנים שיחקרו תלונות שהוגשו על ידי פלסטינים וארגוני זכויות אדם.
תוך כדי החקירה נגבו עדויות של 80 פלסטינים. בסך הכל נאספו עד כה עדויות על כמאה וחמישים ארועים שונים שנחלקו לשלושה תחומים: פגיעה בתשתיות ובמפעלים חיוניים, פגיעה באזרחים בלתי מעורבים ובבתיהם, ותלונות על התעללות בעצורים במהלך חקירה על ידי צה"ל ושב"כ.
לאחר שפורסם דוח גולדסטון, השוו הארועים שנבדקו בצה"ל לאירועים שעליהם דווח בדוח גולדסטון, והחקירות בעניינם גובשו למסמך אחד. מסקנת מחבר הדוח הישראלי, עליו אחראי תא"ל יובל חלמיש, לשעבר קצין מודיעין ראשי, היתה ברורה: ברוב המקרים, גולדסטון פרסם את ממצאיו לא לפי העובדות בשטח והציג תמונת מצב מעוותת.
הדוח הועבר לאחרונה לעיון שרים בממשלה, ביניהם שר הביטחון אהוד ברק, השר לעניינים אסטרטגיים משה (בוגי) יעלון והשר המופקד על שירותי המודיעין והוועדה לאנרגיה אטומית דן מרידור, למנכ"ל משרד הביטחון פנחס בוכריס,
על פי גורמים המעורבים בחיבור הדוח הישראלי, מתוך 36 מקרים שונים שהופיעו בדוח גולדסטון, רק עשרה היו ארועים חדשים שצה"ל לא בדק. בעשר תלונות אלה דווח על פגיעה ברכוש ועל שני אירועים של פגיעה באזרחים בלתי מעורבים בטרור, אולם התלונות נמסרו ללא פרטים מזהים: שמות, כתובות או מועדים מדוייקים ולכן צה"ל התקשה בחקירתן.
למרות זאת, צה"ל עושה מאמצים לקיים חקירה בכל מקרה. ארבע עשרה תלונות אחרות נמצאו תואמות למה שצה"ל כבר הכיר ובדק ושניים עשר תלונות אחרות עדיין נמצאות בחקירה.
במערכת הביטחון מתחו ביקורת חריפה ביותר על כותבי דוח גולדסטון, שלאחר עיון מעמיק בו וניתוח משפטי רחב, נקבע כי חברי וועדת הדוח בחרו מקרים מייצגים לכאורה, מנושאים שונים, על אף שידעו כי אין בידיהם פרטים מזהים ומדויקים.

"צה"ל פנה עוד לפני קבלת דוח גולדסטון לארגוני זכויות האדם בארץ, בעזה, ובעולם כולל לאזרחים פלסטינים, וביקש שיגישו תלונות כדי לחקור את כל הטענות", הסביר גורם ביטחוני בכיר, "כך נוצר מצב שאת רוב הטענות של דוח גולדסטון צה"ל כבר הכיר, למעט אותם עשרה מקרים שנמסרו ללא פרטים מדויקים".
גורם ביטחוני בכיר, המצוי בפרטי החקירות, טען בפורום סגור כי "כותבי דוח גולדסטון קיבלו את אותן עדויות שצה"ל קיבל מארגונים שונים ומהפלסטינים, אך הם בחרו לתאר את זה בצורה חד צדדית. עד כה לא נמצא אפילו אירוע אחד שבו חייל פגע באזרח חף מפשע בכוונה".
"מחברי הדוח טענו לפגיעה מכוונת של צה"ל בתשתיות כמו במים וחשמל", ממשיך הגורם, "אך זה לא עולה בקנה אחד עם סיוע של עשרות אלפי טונות של ציוד ומוצרים הומניטאריים שהוכנסו לרצועת עזה במבצע.
"הם אפילו טענו לפגיעה במפעלי בטון, והצלחנו להוכיח ההיפך. באחד המקרים הם טענו להריסה כללית של טחנת הקמח 'באדר' והצלחנו, בחקירה, לגלות באמצעות תצלומי אוויר כי הטחנה לא נהרסה אלא נפגעה במהלך קרב בין חטיבת הצנחנים למחבלים. כך גם קרה בבית משפחת חג'ג', שנטען כי נהרס במכוון".
גורם ביטחוני בכיר נוסף מסר כי ממצאי החקירות של צה"ל הועברו לידי גורמי ממשל בכירים בארה"ב, גרמניה, בריטניה, סין, רוסיה, צרפת ושבדיה וכי בדוח נטען כי "החמאס עשה לעיתים שימוש מפלצתי בתושבי רצועת עזה כ'חומת מגן אנושית'".
עוד נכתב בדוח, כי חוות הדעת של צוות המשפטנים לדין בינלאומי בפרקליטות הצבאית אושרה על ידי היועץ המשפטי לממשלה, שקבע כי הם עומדים בקנה אחד עם המשפט הבינלאומי.