המכללה באריאל בדרך להפוך לאוניברסיטה
כמעט 5 שנים לאחר החלטת ממשלה שהתקבלה בנושא, הנחה ברק את אלוף פיקוד המרכז לאשר את בקשת המכללה שמעבר לקו הירוק

מכללת אריאל. צילום: יח''צ
החלטתו של ברק התקבלה לאחר שבשבוע שעבר הודיע יו"ר סיעת ישראל ביתנו, ח"כ רוברט אילטוב, כי סיעתו תצביע נגד כל הצעות החוק שיועלו על ידי חברי כנסת מסיעת העבודה.
"כל עוד מפלגת העבודה לא תתחיל לכבד הסכמים שהיא חתומה עליהם, כל פעילות פרלמנטרית מטעמה תתקל בהתנגדות כוללת של 15 ח"כים", הכריז ח"כ אילטוב כמחאה על כך שהעבודה טרפדה את ניסיונות ישראל ביתנו להפוך את מכללת אריאל לאוניברסיטה לכל דבר.
"נושא המכללה מטורפד מתוך קטנוניות ואי רצון לעמוד בהסכם חתום", אמר אז. "אנו נעמוד על דרישתו להפוך את מכללת אריאל לאוניברסיטה". במפלגתו של ליברמן אמרו כי ברק ואוסר למעשה על אלוף פיקוד המרכז להוציא צו בנושא.
"לבחון את העניין בהיבט אקדמי אובייקטיבי"
לאחר החלטת הממשלה ב-2005, נרתמה המועצה להשכלה גבוהה למשימה והקימה ועדה שבראשה עמד פרופ' עמוס אלטשולר. מסקנת הוועדה הייתה כי יש לפתוח מסלול לימודים לתואר שני בארבע מחלקות. וכך בקיץ 2007, אושרה ההחלטה להפוך את המכללה לאוניברסיטה.
בגלל מיקומו של המרכז האוניברסיטאי מעבר לקו הירוק מעמדו האקדמי והמשפטי יוצא דופן והוא אינו כפוף למועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), אלא לגוף שנקרא "מל"ג יו"ש".
לאחרונה התבקשה הוועדה לתכנון ותקצוב להעביר את חוות דעתה בעניין למשרד הביטחון. הוועדה הציגה את עמדתה, לפיה כל עוד לא מדובר בתוספת
תקציבית שתילקח מתקציב ות"ת אין לה התנגדות. כמו כןף הוועדה שבה והבהירה כי מי שבסמכותו לקבוע את שם המוסד הוא הריבון בשטח – משרד הביטחון.
יש לציין כי לאורך השנים המועצה להשכלה גבוהה, במיוחד בתקופת כהונתה של יולי תמיר כשרת חינוך ויו"ר המועצה, הביעה התנגדות חריפה להפיכת אריאל לאוניברסיטה. "הטענה שלנו לאורך כל הדרך הייתה שצריך לבחון את העניין בהיבט אקדמי אובייקטיבי", הוסיף כהן-אורגד. "יש כאן פעילות מדעית אקדמית שמצדיקה את התואר אוניברסיטה. התהליך האקדמי הסתיים מזמן וכעת צריך לסיים את קבלת האישור הפורמלי".