המצרים יורים בסודנים, צה"ל מפנה את הגופות
טראומות, סיוטים בלילות וחשש ממחלות - עם תופעות אלה מתמודדים משרתי קבע שנאלצים לפנות את גופות המסתננים בגבול מצרים

"זה אזור נוח מאוד להסתננות מאחר שאינו הררי", הסביר קצין מפיקוד דרום, "הבדואים בגזרה לא נותנים כסף לשוטרים המצרים, ולכן בכל פעם הם פותחים באש לעבר כל מסתנן שחוצה את קו הגבול ללא אזהרה מוקדמת. מדובר בקבוצה שרצה ברגע אחד לצד הישראלי ולפעמים אחד נורה ולא שורד".
על פי נוהלי הצבא, ברגע שמתקבל דיווח מהסיור בשטח על פצוע ממהרים להגיש לו סיוע רפואי, כולל הקפצת מסוק או אמבולנס. "מתייחסים לנושא בשיא הרגישות", הסביר הקצין, "ככה גם עם גופות המסתננים. מביאים כוח צבאי שמורכב מנגדים, קצינים וחיילים שיפנה אותם". אלא שנראה כי שהחיילים מתקשים להתמודד עם המציאות הזו.
"בעלי ועוד אנשי קבע נוספים שהתגייסו לצבא במקצועות החימוש, הלוגיסטיקה והקשר נדרשים למלא את המשימה של פינוי הגופות", הביעה מחאה אשתו של אחד ממשרתי הקבע, "הם התלוננו כמה פעמים בפני המפקדים שהם לא מסוגלים לעמוד בפני התמונות הקשות הללו, אבל נתקלו באוזן אטומה".
אחד מהמשרתים בגזרה התבטא בשבוע האחרון בחריפות נגד מפקדיו ואמר בשיחה סגורה: "לא התגייסתי לצה"ל כדי לפנות גופות של סודנים. לא מדובר רק בתמונות מזעזעות. אנחנו מפחדים ממחלות. כולם יודעים שחלק מהם מגיעים עם שחפת או איידס. להרים גופה זו טראומה לכל החיים. מתקלחים שעות במקלחת ומשפשפים עם סבון. אבל התמונות של הדם והפנים שלהם לא עוזבות אותך בלילות. יש כאלה שיש להם סיוטים. יש כאלה שמאמינים ברוחות. זה מפחיד".
משרתי הקבע דרשו מהמפקדים שאת המשימה ימלאו אנשי הרבנות הצבאית, זק"א או חברות אזרחיות שמתמחות בכך. את הפסיכולוגית שהגיעה בשבוע האחרון לבסיס הצבאי באזור קציעות כדי לקיים שיחה עם החיילים, הם סירבו לפגוש.
"בעלי אמר
מדובר צה"ל נמסר: "בכל מקרה בו פוגשים כוחות צה"ל פצוע, הכוחות מגישים לו טיפול רפואי. לצערנו, לעתים במהלך מילוי משימתם מגלים הכוחות גופות של מסתננים בסמוך לגבול. במקרה כזה מפנים כוחות צה"ל במהירות האפשרית את הגופות להמשך הטיפול בידי הגורמים המוסמכים לכך, תוך הקפדה על שמירת כבוד המת. יש להדגיש כי החיילים אשר משרתים בגזרה זו משתתפים בסדנת הכנה מקצועית, אשר הותאמה במיוחד עבורם ומועברת על ידי אנשי מקצוע מתחום הפסיכולוגיה".