אוקראינה: בחירות מתוחות לנשיאות
רה"מ יוליה טימושנקו וראש האופוזיציה ויקטור ינוקוביץ' מתמודדים בסיבוב השני של הבחירות. כל צד איים לנקוט בצעדים אם יסיים כמפסיד

ויקטור ינוקוביץ ויוליה טימושנקו. צילום: אי-פי-אי
37 מיליון בעלי זכות בחירה יקבעו מי יחליף את הנשיא ויקטור יושצ'נקו – ינוקוביץ' שנחשב לנאמנה של רוסיה או טימושנקו, שהייתה בת בריתו של הנשיא היוצא ב"מהפכה הכתומה" של 2004 ומאז התקרבה יותר למוסקבה, אם כי היא עדיין נוטה לכיוון המערב.
בסיבוב הראשון שנערך ב-17 בינואר הגיע ינוקוביץ' למקום הראשון, בעוד שטימושנקו הייתה שנייה במרחק של 10 אחוזים מאחורי ראש האופוזיציה. אולם ההערכה היא כי הפער היום יהיה קטן יותר, וכי שני הצדדים יפנו לנתיבים משפטיים ולהפגנות רחוב אם יתברר כי הפסידו.
בימים האחרונים האשימו שני היריבים אלה את אלה בניסיון לזייף את התוצאות. טימושנקו טענה כי שינויים שביצעו נאמניו של ינוקוביץ' בחוק הבחירות מונעים ממאות מתומכיה להשתתף בוועדות הבחירות ואיימה כי תוציא את תומכיה לרחובות כמו ב-2004. מנגד, מחנהו של ינוקוביץ' טען כי נאמניה של ראש הממשלה הציבו פתקים בלתי תקינים בקלפיות.

שלטים של ינוקוביץ' וטימושנקו.
צילום: רויטרס
הבוחרים חלוקים
עבור מצביעים רבים, הבחירות היום הן בחירה בין התקרבות למערב לבין התכחשות לערכי המהפכה הכתומה והתקרבות לרוסיה. "אני מצביע נגד החזרה לעבר הסובייטי", אמר איש העסקים ולדימיר חיברנקו בעת שהגיע לקלפי בקייב. "טימושנקו הבטיחה לנו נתיב לאירופה, ואני מאמין בה".
אולם יש גם רבים שהתאכזבו מאי קיום ההבטחות של המהפכה. "אני רוצה יציבות וסדר", אמרה הגמלאית טטאניה ולודשצ'וק. "ינוקוביץ' מציע
לנו ערבויות לחיים נורמליים".
טימושנקו וינוקוביץ' לא פסלו את האפשרות שאוקראינה תעשה את דרכה לעבר האיחוד האירופי. ראש הממשלה אף הכריזה כי היא רוצה לצרף את המדינה לגוש האירופי בתוך חמש שנים.
המנצח בבחירות גם יצטרך להתמודד עם הכלכלה הבעייתית, שנמצאת במיתון כבר קרוב ל-15 שנה. הממשלה החדשה תצטרך להפשיר את 16.4 מיליארד הדולר של תוכנית החילוץ מכספי קרן המטבע הבינלאומית.