משולש הטרור הקווקזי: איום הטרור על רוסיה

הפיגועים ברכבת התחתית במוסקבה הם ככל הנראה פעולה של בדלנים איסלאמים קיצוניים, שפעילים במחוזות הקווקז מאמצע שנות ה-90

חיים איסרוביץ | 29/3/2010 14:11 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המראות של אזרחים המומים ומדממים יוצאים מתחנות הרכבת התחתית של מוסקבה הבוקר (ב') היו תזכורת נוספת לכך שרוסיה עדיין מתמודדת עם איום של טרור. ברשת CNN דווח כי אתר אינטרנט המזוהה עם קיצוניים צ'צ'ניים נטל אחריות למתקפה, אולם עדיין אין לכך אישור רשמי וייתכן כי ארגונים נוספים יבקשו לזכות בקרדיט על הפיגוע. על כל פנים, זמן קצר לאחר הפיגוע מופנית האצבע באופן טבעי לעבר גורמים איסלאמיים קיצונים בקווקז.
 
מתחם תחנת הרכבת לאחר הפיגוע.
מתחם תחנת הרכבת לאחר הפיגוע. צילום: אי-פי

ההתעוררות האיסלאמית ברוסיה החלה לאחר קריסת ברית המועצות בתחילת שנות ה-90 והקמת הרפובליקות העצמאיות. ארגונים קיצוניים, חלקם בעלי קשרים לאל-קאעידה, החלו לפעול במרחב הקווקז שבדרום רוסיה, כאשר עיקר כוחם היה בצ'צ'ניה שהכריזה על עצמאות חד צדדית ב-1991.

בסוף 1994, פלש הצבא הרוסי לצ'צ'ניה בניסיון להחזיר את השליטה במחוז המורד. אולם החיילים הרוסים מצאו מולם מאות חמושים קיצונים – רבים מהם בוגרי המלחמות באפגניסטן ובבוסניה – ובמהרה פרצה מלחמת גרילה, בעיקר בבירה גרוזני. באוגוסט 1996, אחרי קרוב ל-5,000 הרוגים, נאלצה רוסיה לסגת בבושת פנים ולהעניק לצ'צ'נים שלטון עצמי בפועל.

אולם הקיצונים האיסלאמים, שבראשם פעילי טרור מסעודיה ומירדן, לא הסתפקו בכך והחלו להתפשט גם לדגסטן הסמוכה. אחרי סדרת פיגועי תופת נגד מטרות אזרחיות ברוסיה באוגוסט ובספטמבר 1999, שהותירו כ-300 הרוגים, שוב פלש הצבא לצ'צ'ניה.

הפעם נמשכה המלחמה זמן קצר יותר, וכבר במאי 2000 השיבו הרוסים את השליטה על המחוז. אולם למרות הפעולה הנחושה מצד השלטונות הרוסיים, הקיצונים האיסלאמים לא ויתרו על שאיפתם להקים מדינת הלכה בקווקז – שתכלול את צ'צ'ניה, דגסטן ואינגושטיה.
איתות לפוטין ולכוחות הביטחון

על אף שהטרור משתולל בשלושת המחוזות כמעט על בסיס יומיומי בעשור האחרון, נזכרת דעת הקהל העולמית בעימות האלים בקווקז רק כאשר מתרחש פיגוע רב ממדים. כך היה לאחר הפיגוע בתיאטרון במוסקבה באוקטובר 2002, הטבח בבית הספר בבסלאן בספטמבר 2004 והפיגוע נגד הרכבת המהירה בקו מוסקבה-סנט פטרסבורג בנובמבר האחרון.

מה עומד הפעם מאחורי מתקפת הטרור בלב מוסקבה? ההסבר הראשון, והפשוט, הוא שמחוללי הטרור לא צריכים סיבה כדי לבצע פיגוע. כאשר הם מזהים כי התנאים מתאימים וכי יש מטרה נוחה, כמו רכבת תחתית, הם יוציאו לפועל את ההתקפה.

אולם הפעם אפשר לזהות עוד מניעים אפשריים. עבור רבים בצ'צ'ניה מזוהה ראש הממשלה, ולדימיר פוטין, כמי שמוביל את היד הקשה נגד ארגוני הטרור בעשור האחרון, עוד כאשר היה

נשיא הרפובליקה הרוסית. בימים האחרונים גברו ההפגנות ברחבי המדינה נגד מדיניותו של פוטין, וייתכן כי המחבלים החליטו לנצל זאת כדי לפגוע עוד ביוקרתו של האדם שנחשב למנהיג האמיתי של רוסיה.

עוד מניע הוא נקמה על המדיניות הכוחנית שהפעילה רוסיה בקווקז, עוד מאז שנות ה-90. לפי הדיווחים, מדובר בשתי מחבלות מתאבדות שהתפוצצו היום בתחנות הרכבת, וייתכן כי מדובר בנשים שאיבדו את יקיריהן בהתקפות הצבא הרוסי.

מניע נוסף, והסמלי ביותר, הוא מיקום הפיגוע. תחנת הרכבת לוביאנקה, שבה התפוצצה אחת המחבלות, נמצאת ליד מטה סוכנות הביטחון הפדרלית FSB, יורשו של הקג"ב והגוף שמוביל את הפעילות נגד הטרור האיסלאמי ברוסיה. זהו מסר ברור מצד המחבלים לכוחות הביטחון – אנחנו יכולים להגיע קרוב אליכם.

אי-פי-איי
הטבח בבסלאן אי-פי-איי

להלן כמה מהפיגועים הידועים שלהם אחראים מחבלים איסלאמים מהקווקז:

יוני 1995: מורדים צ'צ'נים תופסים מאות בני ערובה בבית חולים בעיר בודיונובסק שבדרום רוסיה. יותר מ-100 בני אדם נהרגו בפשיטה ובניסיון חילוץ כושל של הקומנדו הרוסי.

אוגוסט-ספטמבר 1999: כ-300 בני אדם נהרגו בפיצוצים של מבני דירות בשכונות במוסקבה ובערים נוספות.

26-23 באוקטובר 2002: עשרות מחבלים צ'צ'נים השתלטו על אולם תיאטרון במוסקבה ולכדו מאות בני אדם. במשך שלושה ימים התנהל מצור על המבנה, ובסופו של דבר החלה פעולת חילוץ של יחידה מובחרת. אבל התוצאות היו קשות - 129 בני ערובה נהרגו, חלקם מגז ששימש את המחלצים ואחרים מירי של החוטפים. עוד 41 מחבלים חוסלו.

5 ביולי 2003: שני מחבלות מתפוצצות במהלך פסטיבל רוק במוסקבה. 15 בני אדם נהרגו ועוד 60 נפצעו.

6 בפברואר 2004: לפחות 39 בני אדם נהרגו בפיגוע התאבדות בתחנת רכבת תחתית במוסקבה. יותר מ-100 בני אדם נוספים נפצעו.

24 באוגוסט 2004: שני מטוסי נוסעים רוסיים התפוצצו במקביל, אחד מדרום למוסקבה והשני בדרך לסוצ'י. 90 בני אדם נהרגו.

3-1 בספטמבר 2004: מחבלים משתלטים על בית ספר בעיר בסלאן עם פתיחת שנת הלימודים ומחזיקים יותר מאלף בני אדם, רבים מהם תלמידים. אחרי שלושה ימים פרצו כוחות הביטחון למתחם, אולם גם הפעם נרשם כישלון כאשר 331 בני אדם, מחציתם ילדים, נהרגו.

21 באוגוסט 2006: לפחות 10 בני אדם נהרגו בפיצוץ של מטען חבלה בשוק במוסקבה.

17 באוגוסט 2009: מחבל מתאבד מסיע משאית תופת לתוך תחנת המשטרה בעיר הגדולה ביורת באינגושטיה. לפחות 20 בני אדם נהרגו ויותר מ-130 נפצעו.

27 בנובמבר 2009: מטען חבלה מוריד מהפסים את רכבת נבסקי אקספרס, שהייתה בדרך ממוסקבה לסנט פטרסבורג עם 700 נוסעים. לפחות 26 בני אדם נהרגו, בהם שני פקידי ממשל בכירים, ו-100 נפצעו.

צילום: אי-אף-פי
זירת הפיגוע ליד בניין המשטרה באינגושטיה צילום: אי-אף-פי
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים