זן חדש מספק אור על ההתפתחות האנושית
חוקרים מצאו במערה בדרום אפריקה שתי גולגולות, אשר שייכות לזן בלתי מוכר שיכול לספק פרטים על האבולוציה של בני האדם המודרניים
במאמר שמתפרסם היום (ה') בגיליון החדש של כתב העת סיינס, הוצגה גולגולת משוחזרת של הזן החדש שקיבל את השם אוסטרלופיטקוס סדיבה, אשר הלך על שתי רגליים והחזיק במאפיינים פיזיים דומים לבני האדם המוקדמים.
השרידים שהתגלו הם של אישה מבוגרת ושל נער מלפני 1.78-1.95 מיליון שנה, וככל הנראה הם מאוחרים במיליון שנה מלוסי, מאובן של נקבה צעירה שהתגלה ב-1974 באתיופיה ונחשב לאחד מאבני הדרך בחקר האבולוציה האנושית. לפי החוקרים, המאפיינים מלמדים כי המעבר מזנים מוקדמים לאדם התרחש בשלבים איטיים ביותר, כאשר תחילה היו זנים שדומים לבני אדם.
"אנחנו יכולים לקבוע כי לזנים החדשים האלה יש מאפיינים משותפים עם זני האדם המוקדמים יותר מאשר לזנים אחרים של אוסטרלופיקטוס, ועל כן הם מהווים מועמד לאב קדמון עבור האדם החושב, או קבוצת אחות לאב קדמון קרוב שהמשיך אחרי ההופעה הראשונה של האדם", כתב לי ברגר מאוניברסיטת ויטווטרסרנד שבדרום אפריקה, אשר הוביל את צוות המדענים.

הגולגולת של אוסטרלופיטקוס סדיבה.
צילום: אי-פי
מעבר מחיים על עצים להליכה על הקרקע
חוקרים רבים סבורים כי האדם החושב התפתח מאוסטרלופיקטוס לפני יותר משני מיליון שנה, אולם מוצאו היה מקור לוויכוח. הזן החדש סדיבה – שמשמעותו "מעיין" בשפה ססוטו שמדובר בדרום אפריקה – עשוי לפתור את הוויכוח ולסייע לגלות את המוצא הישיר של האב הקדמון של האדם החושב.
"המאובנים האלה מספקים לנו מבט מפורט ובלתי רגיל לתוך פרק חדש באבולוציה האנושית, ומספקים חלון לתוך תקופה קריטית שבה בני אדם עשו את השינוי הנדרש מתלות בחיים על עצים לחיים על האדמה", אמר ברגר. "אוסטרלופיקטוס סדיבה מייצג שילוב של מאפיינים
שבאים לידי ביטוי בחיה שמותאמת לשני העולמות".
במאמר נוסף שפורסם בכתב העת, הציג פול דירקס את הסביבה של בני הזן הקדום. "אנחנו חושבים שהסביבה שבה חיו הסדיבה הייתה דומה לסביבה של היום בדרכים רבות", כתב. "לדוגמה, סביבה עם מישורי דשא, שנחתכת עם עמקים מיוערים ומלאי צמחים. עם זאת, הנהרות זרמו בכיוונים שונים ופני השטח לא היו סטטיים, אלא השתנו כל הזמן".
כמו כן מצאו החוקרים במערות לפחות 25 מאובנים של חיות, כולל חתולים עם שיניים חדות, חתול פרא, צבוע, כלב פרא, אנטילופות וסוס.