ארדואן לישראל: אומר זאת בעברית – "לא תרצח"
ראש ממשלת טורקיה האשים את ממשלת נתניהו ואת לוחמי צה"ל בהפרת הדיבר השישי במהלך ההשתלטות על הספינה "מאווי מרמרה", וחזר על הצהרתו שלפיה אינו רואה בחמאס ארגון טרור. "מדובר בפעילי התנגדות פלסטינים, הנלחמים על אדמתם"
במסלול התנגשות: ישראל, טורקיה והמשט
- מאוהב לאויב: כך איבדה ישראל את הממשל הטורקי
- שר החוץ הטורקי: נפשיר את היחסים לאחר הסרת הסגר
- הדיפלומטים הישראלים הונחו לעזוב את שטח טורקיה
- ארדואן לאחר המשט: "פעולת צה"ל - טרור של מדינה"
- מיוחד: שליח מעריב במטה ארגון IHH בטורקיה
צילום: Hurriyet WebTV
לדברי ארדואן, על ישראל להכיר בשלטון חמאס ברצועת עזה. בפנייה לממשלת ישראל אמר ראש הממשלה הטורקי: "חמאס זכה בבחירות. אתם תמיד מדברים על דמוקרטיה, אך לעולם לא תאפשרו לחמאס לשלוט. איזו מין דמוקרטיה זאת?".
עוד הוסיף ארדואן כי להשקפתו, חמאס אינו ארגון טרור. "אני לא סבור שחמאס הוא ארגון טרור. אמרתי זאת לארצות הברית, ואני עדיין חושב כך", הודיע. "מדובר בפעילי התנגדות פלסטינים, הנלחמים על אדמתם".
"אני לא סבור שחמאס הוא ארגון טרור"
מוקדם יותר היום הודיע סגנו של ארדואן, בולנט ארינץ, כי ממשלת טורקיה תשקול לצמצם את שיתוף הפעולה הכלכלי והביטחוני עם ישראל. "היחסים עם ישראל יוערכו מחדש", אמר ארינץ. "אנחנו רציניים בסוגייה הזאת. יוזמות חדשות עם ישראל לא ייצאו אל הפועל ואלה הקיימות יצומצמו".
עם זאת, דאג ארינץ לסייג את דבריו: "אנו אמנם עשויים לדון בצמצום היחסים עם ישראל לרמה מינימלית, אך להניח שכל קשרינו עם מדינה כלשהי ייעצרו מיידית, לומר שאנחנו מוחקים אותה מספר הכתובות
שלנו – זה אינו הנוהג בארצנו".
ממשרד החוץ הישראלי נמסר כי טרם התקבלה כל הודעה רשמית מטורקיה על מהלך ממין זה, אך כמה שעות לאחר מכן הודיע שגריר טורקיה בוושינגטון, נמיק טאן, כי ארצו אכן שוקלת להיכנע ללחץ הציבורי ולנתק את קשריה עם ישראל, אלא אם כן תמלא ממשלת נתניהו שלושה תנאים: תפרסם התנצלות פומבית על הרג הפעילים, תאפשר חקירה עצמאית ואמינה של הפשיטה הימית ותסיר את הסגר על רצועת עזה.
הצהרותיהם של ארדואן וארינץ מגיעות לאחר שאתמול אמר שר האנרגיה והמשאבים הטבעיים של טורקיה, טאנר יילדיז, כי טורקיה לא תפתח פרויקטים בתחום האנרגיה בשיתוף עם ישראל עד "לנורמליזציה מחודשת ביחסים בין שתי המדינות". כמה שעות לאחר מכן, גדשו כ-10 אלפים בני אדם את רחובות איסטנבול והשתתפו בהלוויותיהם של שמונה מתוך תשעת הפעילים שנהרגו במהלך פשיטת לוחמי שייטת 13 על ה"מאווי מרמרה".

טקס ההלוויה של כמה מהרוגי המשט, אתמול.
צילום: רויטרס
עדכון אחרון : 4/6/2010 21:09