מזכ"ל סבא"א: איראן היא מקרה מיוחד מאד
יוקיה אמאנו פתח את ישיבת חבר הנציבים של הסוכנות בקריאה לאיראן לחשוף את כל ההיבטים של תוכנית הגרעין. גם ישראל על הפרק
יוקיה אמאנו פתח את כינוס חבר הנציבים של סוכנות האו"ם בווינה. בימים הקרובים ידונו 35 נציגי המדינות בסוגיות שונות הקשורות לתפוצה גרעינית, ובראשן תוכניות הגרעין של איראן, סוריה וקוריאה הצפונית. כמו כן תעלה על שולחן הדיונים גם סוגיית הגרעין הישראלי והצטרפותה של המדינה לאמנה הבינלאומית למניעת הפצה.

"איראן לא סיפקה את שיתוף הפעולה הדרוש כדי לאפשר לסוכנות לאשר כי כל החומר הגרעיני באיראן נועד לפעילויות של שלום", הבהיר אמאנו. "שיתוף הפעולה כולל גם יישום של החלטות חבר הנציבים של סבא"א ושל מועצת הביטחון של האו"ם ואישור של הסוגיות הקשורות לממדים הצבאיים של תוכנית הגרעין".
אמאנו ציין כי הרפובליקה האיסלאמית ממשיכה להעשיר אורניום לרמה של 20 אחוז במתקן בנתנז, וכי מנהיגי טהרן הכריזו כי הם מתכוונים להתקין מפל צנטריפוגות נוסף כדי לקדם את ההעשרה. "איראן היא מקרה מיוחד בשל קיומן של סוגיות שקשורות לממדים צבאיים אפשריים בתוכנית הגרעין", אמר. "אני מבקש מאיראן לנקוט בצעדים לעבר יישום ההתחייבויות".
המזכ"ל הבהיר כי איראן עדכנה אותו ב-24 במאי בנוגע להסכם שגובש עם ברזיל וטורקיה בנוגע להעשרת האורניום מחוץ לגבולות המדינה בתמורה לדלק גרעיני. אמאנו ציין כי ממתין לקבל את עמדתן של ממשלות ארצות הברית, רוסיה וצרפת.
בהתייחסו לסוריה, אמר אמאנו כי המשטר בדמשק לא שיתף פעולה עם הסוכנות בנוגע לחשדות סביב האתר בדיר א-זור, שלפי מקורות זרים הותקף על ידי ישראל, וסביב אתרים נוספים במדינה. "כתוצאה מכך, הסוכנות לא יכולה להתקדם בפתרון הסוגיות הבעייתיות", אמר. "כמו כן, זה יהיה חיובי אם ישראל תשתף את הסוכנות במידע הרלוונטי שאולי יש ברשותה".
במושב הנוכחי גם ידונו הנציבים בתוכנית הגרעין הישראלית, כשבועיים לאחר שהוועידה לאשרור האמנה לאי הפצת נשק גרעיני הסתיימה בקריאה לישראל לפתוח את המתקנים לפיקוח על מנת לקדם את פירוזו של המזרח התיכון. בישראל דחו בתוקף את הדרישה.
אמאנו הבהיר כי בספטמבר הקרוב הוא אמור להגיש דוח לחבר הנציבים ולוועידה הכללית של הסוכנות על יישום ההחלטה שקוראת לישראל להצטרף לאמנה הבינלאומית. הוא קרא לכל המדינות להציג בפניו את התייחסויותיהן לסוגיה הישראלית על מנת שניתן יהיה לגבש את הדוח המסכם.
נציג
"בהתחשב בהתפתחויות האחרונות, בפשעים נגד האנושות בעזה, אני בטוח שהקהילה הבינלאומית תבחן ברצינות את כל ההיבטים", הוסיף. "בגלל הפרת החוק הבינלאומי והיכולת הגרעינית, היא מסוכנת מאד לביטחון העולם".