ארה"ב על הפינוי-בינוי בסילוואן: סכנה לשיחות הקרבה
וושינגטון הביעה דאגה מאישור תוכנית "גן המלך" על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בירושלים, במסגרתה יהרסו 22 בתים ויוכשרו 66 אחרים. "זה בדיוק סוג הצעדים שפוגעים באמון הנחוץ להתקדמות השיחות עם הפלסטינים", אמר דובר הבית הלבן. בינתיים, בירושלים, הביא הצעד להדחת נציגי מרצ מהקואליציה
- תושבי סילוואן: "נוצרה פה חבית של חומר נפץ"

"שוחחנו כמה פעמים עם גורמים בממשלת ישראל על הנושא, והבהרנו כי צעדים ממין זה פוגעים באמון החיוני להתקדמות בשיחות הקרבה", אמר קראולי בשם מזכירת המדינה האמריקאית הילארי קלינטון. עם זאת הדגיש קראולי כי מדובר בצעד מקדמי, שנזקק לאישורים נוספים מהוועדה המחוזית לתכנון ובנייה וממשרד הפנים, וטען כי הוא אינו בהכרח מייצג את עמדת הממשלה ישראל.
בלשכת ראש הממשלה הבהירו כי מדובר בהליך ראשוני בלבד שאישרה הוועדה המקומית. "מדובר בהליך ראשוני ביותר", מסרה הלשכה. "התכנית תובא לדיונים ולהתנגדויות, הן בוועדה המקומית של העירייה והן בוועדה המחוזית של משרד הפנים, שבהן יובאו עמדות התושבים. ראש הממשלה הביע תקוותו שכיוון שההליך בשלביו הראשונים ימשיך הדיאלוג עם אלה שבנו ביתם בשטח הציבורי שלא כדין ויימצא פתרון מוסכם על הכל שיבטיח כיבוד החוק".

המשפחות שבתיהן ייהרסו במסגרת התוכנית יורשו לבנות בתים חדשים בכפר, אם כי סוגיית מימון הבנייה ורכישת הקרקע טרם הובררה. בתמורה להסכמתם של המקומיים לפנות את בתיהם יוכשרו 66 מבנים אחרים שנבנו באופן בלתי חוקי, ועיריית ירושלים הבטיחה להכשיר שטח לבניית כאלף יחידות דיור נוספות. בסילוואן כבר פועל אתר ארכיאולוגי בעל ציביון יהודי - מתחם "עיר דוד", שאותו מפעילה עמותת אלע"ד.
חברי סיעת מרצ במועצת העירייה יצאו נגד ההחלטה, וראש הסיעה העירונית, יוסף (פפה) אללו, המכהן גם כסגנו של ראש העיר ברקת, אף הצביע נגד התכנית. בתגובה הודיע ברקת כי הוא מדיח את חברי הסיעה מתפקידיהם בקואליציה העירונית.
"צר לנו כי סיעת מרצ, אשר חרתה על דגלה את הדאגה לתושבי מזרח העיר, הצביעה נגד תוכנית מהפכנית אשר מטרתה להחליף את הריסות כל הבתים בגן המלך בהכשרה של 66 מהם", אמרו אמש גורמים בעיריית ירושלים.
גורמים אחרים בלשכת ברקת הסבירו כי התנגדותו של אללו לאישור התוכנית היא הפרה בוטה של ההסכם הקואליציוני
מוקדם יותר נימק אללו את התנגדותו לתוכנית בטענה כי היה על הוועדה להתייחס להיבטים הפוליטיים שלה. "אני חושב שזו טעות", אמר אללו. "מדובר בתוכנית וירטואלית. המשמעות היא שאנחנו נשלם מחיר יקר מאוד ביחסים עם ארצות הברית, ובעיקר עם הפלסטינים, שדרך התוכנית הזאת מבינים שאין לתת בנו אמון".
גם בצדה הימני של מועצת העירייה נשמעו ביקורת על התוכנית - בעיקר על הכוונה להכשיר בנייה שהוגדרה בעבר כבלתי חוקית. עו"ד אלישע פלג, חבר מועצת העירייה מטעם סיעת הליכוד שהשתתף אתמול בדיון בוועדה, אמר מוקדם יותר: "היה על הוועדה לקבוע כתנאי ראשוני לבצע את הריסות המבנים הבלתי חוקיים שנבנו על קרקע המדינה ויש נגדם צווי הריסה שיפוטיים, ולא לתת פרס לעבריינים כאשר מאשרים להם את הבנייה הבלתי חוקית".

עריקאת קרא לעצירת "הצעדים המסוכנים" בסילוואן, כהגדרתו, והוסיף כי התוכנית "מוכיחה כי ישראל החליטה לסכל את שיחות הקרבה". הכפר סילוואן סופח לתחום השיפוט של עיריית ירושלים ב-1967, והפלסטינים רואים בבנייה בתחומו הפרה של ההתחייבות הישראלית להקפיא את הבנייה בשטחים עד חודש ספטמבר הקרוב, כצעד בונה אמון.
ביום שישי האחרון נפגש יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו-מאזן, עם השליח האמריקאי ג'ורג' מיטשל והעלה בפניו חשש שלפיו ישראל נסוגה בה מהתחייבותה שלא לבנות בשטחים שמעבר לקו הירוק, ובכללם הקרקעות שסופחו לתחום השיפוט של עיריית ירושלים.
מיטשל השיב לאבו-מאזן כי עמדתו של ממשל אובמה בנושא לא השתנתה, אך הבטיח כי יבדוק אם החששות הפלסטינים מוצדקים. שלושה ימים לפני כן נודע כי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה אישרה את התוכנית לבניית 1,600 יחידות דיור בשכונה הירושלמית רמת שלמה, חרף הביקורת החריפה שמשכה מקרב ממשל אובמה בחודש מרץ האחרון, על רקע חשיפתה במהלך ביקורו של סגן הנשיא ג'ו ביידן באיזור.
בהכנת הידיעה השתתף אלי ברדנשטיין