הכירו: מטוס הבואינג שמפיל טילים עם לייזר
צבא ארה"ב חשף לאחרונה את ABL, מטוס הבואינג שמסוגל ליירט טילים בעזרת קרני לייזר. כתבנו הצבאי ביקר בטייסת ויצא מסנוור
כדי להבין את התהליך שהוביל לתוצר הסופי המרשים הזה יש לחזור אחורה לשנת 1993, ליום שבו התפוצץ מטען במרכז הסחר העולמי בניו יורק. שישה אנשים נהרגו ויותר מאלף נפצעו במהלך אותו אירוע. המחבלים תפסו את ארצות הברית עם המכנסיים למטה: היא עדיין לא זיהתה את האיום שנשקף לפניה ומאיים על ביטחון אזרחיה.
פניה היו מכוונות עדיין לעבר ברית המועצות המתפרקת. החשש מטילים גרעיניים שייפלו בשטח ארצות הברית היה תרחיש האימה הנורא מכל. באותה השנה החלה העבודה על פרויקט הAirborne Laser) ABL, לייזר מוטס). הוא סווג כסודי ביותר ויצא לדרך.
17 שנה אחרי כן, צבא ארצות הברית וחברת בואינג חושפים בפני כתב המגזין את הפרויקט שמעורר סקרנות רבה במערכת הביטחון הישראלית.

מטוס ה-ABL ממוקם בחלקו הדרומי של הבסיס, לא רחוק מהמפציצים המסורתיים של צבא ארצות הברית, ה-B2 וה-B52. מבט אחד במפלצת הזאת - מטוס בואיניג 747 שעבר הסבה והפך למטוס ABL - גורם למתבונן להבין שלצבא ארצות הברית לא תהיה כל בעיה לממש את התפיסה המבצעית שלו: אם המפציצים האמריקאים לא הצליחו להשמיד את הטילים הבליסטיים על הקרקע כשהם מוכנים על המשגרים, יעשו זאת מטוסי ה-ABL זמן קצר אחרי השיגור מהקרקע בשטח האויב.
"המטרה שלנו היא אחת: השמדת טילים בליסטיים", אומר ריץ' סטנדרס, אחד ממנהלי הפרויקט בחברת בואינג. "למטוס יש יכולת נשיאה מצוינת והוא מסוגל לשאת את כל הכלים והחומרים הנדרשים לירי של לייזר לעבר המטרות השונות".
בתחילת חודש פברואר השנה בוצע ירי קרן
לדברי אחד מהטייסים שלקחו חלק בניסוי, עיקר הקושי הוא היכולת לזהות את המטרה בוודאות, לכוון במדויק לעברה ולפגוע באופן שישמיד אותה.
בנוסף, קולונל סטיב אוקונור, אחד מהטייסים הבכירים בפרויקט, טוען שכל מטוס מסוגל לבצע את משימת צייד הטילים הבליסטיים במשך חמש שעות וחצי ולאחר מכן הוא נדרש לתדלק.
"המטרה שלנו היא להשמיד את הטיל בשטחה של אותה מדינה שממנה שוגר הטיל הבליסטי, ולא להמתין שהוא יגיע לשטח המדינה שעליה אנחנו מגנים", הוא אומר.
ראוי לציין שגישה זו מנוגדת לתפישת ההפעלה של מערכות הגנה כמו חץ, פטריוט וכיפת ברזל, שמיירטות את הרקטות ואת הטילים בטווח בשטח המדינה המותקפת ולא באזור השיגור.
אוקונור מדגיש כי הייחודיות של ה-ABL היא ביכולת לצמצם את הנזק הסביבתי: "כשאתה משמיד טיל בליסטי מעל המדינה שלך, אתה לוקח בחשבון את האפשרות שרסיסים ייפלו על הקרקע והם עשויים לפגוע בבני אדם או במבנים. אנחנו, לעומת זאת, עושים זאת במגרש הביתי של האויב".
בינתיים , בטייסת ה-ABL מספרים כי יעילות הצוות האווירי הולכת ומשתפרת מחודש לחודש. השיא של פגיעה במטרה עומד כעת על עשר שניות מרגע הזיהוי. "לא צריך לתדלק את מערכת הלייזר הכימי בין תקיפת טיל בליסטי אחד לאחר", מבהיר אוקונור. "אנחנו מסוגלים לפגוע בעשרה טילים בליסטיים בזה אחר זה רק במשמרת אחת".
כדי להבין מה מאפשר את הביצועים האלה, יש לציין שעל שלושה רבעים משטחו של המטוס ישנם מכלים כימיים ומערכת לייזר, ובשאר שטח המטוס נמצא צוות "הציידים", שסורקים את שטח האויב באמצעות כמה מערכות מתקדמות שכוללות סנסורים מסוגים שונים.
"מעבר לסנסורים שיש על המטוס, אנשי הצוות יודעים לזהות סימנים מסויימים ולקבל מהמערכת אינדיקציה באיזה טיל מדובר", אומר סטנדרס. "זיהית? מהרגע הזה אתה רוצה לפגוע לו במיכל הדלק שלו, באנרגיה, כדי למנוע המשך מעוף. אתה לא בהכרח רוצה לפגוע בראש הקרבי שימשיך לטוס ועדיין יהווה נזק".
צייד הטילים הבליסטיים המרחף אמנם נמצא בשלבי ניסוי מתקדמים, אבל עדיין רוכש איכויות נוספות בכל שנה. בניסוי האחרון למשל, הוכח כי המטוס יודע לזהות מספר רב של מטרות באמצעות טכנולוגיות של מטוסים אחרים שמרחפים לצדו ואוספים מידע מודיעיני באזור. "כשאתה יודע לאן הם טסים ובאיזו מהירות, זה מאפשר לך לפגוע גם במטח טילים אם נדרש", אומר סטנדרס.
עם זאת, כשהוא נשאל כמה מטוסים לדעתו יידרשו כדי למנוע מאיראן תקיפה באמצעות טילים בליסטיים הוא משיב בהיסוס. איראן, הוא אומר, היא מדינה גדולה ושטח הכיסוי שלה הוא נרחב. אך אם אתה מכיר היטב את מיקום משגרי הטילים ואזורי השיגור, יהיה אפשר להסתפק בחמישה מטוסים כדי לבלום מתקפת טילים בליסטיים שיוצאת משם.
במערכת הביטחון בישראל מתעניינים מאוד בפיתוח המערכת, שלא מוצעת בשלב זה לשום מדינה זרה. לדברי גורמים במערכת הביטחון, מדובר במערכת פורצת דרך. אם ישראל לא תהיה שותפה לה במוקדם או במאוחר, היא תהיה חייבת לפתח מערכות מסוג זה.
גורם ביטחוני בכיר אמר למגזין: "למדינת ישראל ישנה מערכת החץ הנחשבת למערכת הגנה מפני טילים מהמתקדמות בעולם. בשילוב מערכת הפטריוט, כיפת ברזל, ובעתיד הקרוב תשתלב גם מערכת שרביט קסמים שתסייע בהשמדת רקטות לטווח בינוני - אין ספק שתפישת ההגנה הרב שכבתית תהיה חזקה וברורה לאויבנו.
"בנוסף, שיתוף הפעולה עם צבא ארצות הברית מגביר את יכולות ההגנה על ישראל. עם זאת, אין ספק כי מדובר בפרויקט מסקרן מאוד שיכול לסייע בעוד שכבה בהגנה מפני טילים. בשלב הנוכחי ישראל לא נחשפה לשום מידע בנושא, ואין מדובר במערכת מבצעית שיכולה להתחיל לפעול מחר".
הכותב היה אורח של חברת בואינג בארצות הברית במסגרת ביקור בטייסת ה-ABL