החוקר של איראן וסוריה בסבא"א החליט לפרוש

אולי היינונן, הבכיר בסוכנות האו"ם שאחראי על הבדיקות שתוכניות גרעין אינן בעלות אופי צבאי, הודיע כי הוא מתפטר בשל סיבות אישיות

סוכנויות הידיעות | 1/7/2010 11:55 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בכיר בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), אשר אחראי על חקירות הגרעין של איראן ושל סוריה, הודיע היום (ה') על פרישתו מסוכנות אחרי קרוב ל-30 בשל סיבות אישיות.
 
אולי היינונן (משמאל) עם השגריר האיראני בסבא''א.
אולי היינונן (משמאל) עם השגריר האיראני בסבא''א. צילום: אי-פי
 
אולי היינונן, בן 63, שימש בתפקיד ראש מחלקת אמצעי הבטיחות של סבא"א מאז 2005, והיה אחראי על הבדיקות שנועדו לוודא כי תוכניות גרעיניות של מדינות לא משמשות לצרכים צבאיים אלא עומדות בתקנות של האמנה הבינלאומית לאי הפצה.

"אנחנו מאשרים כי מר היינונן עדכן את המנכ"ל על כוונתו להתפטר בסוף אוגוסט בשל סיבות אישיות", אמרה דוברת הסוכנות, גיל טיודור. לא נמסר עדיין מי יחליף את היינונן בתפקיד החשוב.

היינונן כבר נפרד מעמיתיו בהודעת דואר אלקטרוני. "עם עזיבתי, אני יודע שאני משאיר מאחוריי צוות מצוין של עמיתים במחלקה, אשר ימשיכו לספק תמיכה משמעותית למר אמאנו (המנכ"ל), כמו גם ליורש שלי", כתב.

היינונן, מומחה לכימיה וחומרים רדיואקטיביים מפינלנד, הצטרף לסוכנות ב-1983. מאז התגלתה תוכנית הגרעין של איראן, קוריאה הצפונית עזבה את האמנה הבינלאומית וערכה שני ניסויים וישראל הפציצה אתר גרעיני חשוד בסוריה.

בפברואר 2008 עורר היינונן כאשר העביר לדיפלומטים מצגת פאואר-פוינט, שהראתה כי ישנם קשרים באיראן בין פרויקטים של עיבוד אורניום, בדיקת חומרי חבלה והתאמה של חרוטי טילים כדי שיותאמו לשאת ראש קרב גרעיני.
דוחות מדאיגים על שתי המדינות

לפני חודש פרסמה סבא"א דוח חדש על תוכנית הגרעין האיראנית, ולפיו טהרן מתקדמת בתוכנית העשרת האורניום ויש בידיה מאגרים של אורניום מועשר ברמה נמוכה שמספיקים - אם יועשרו לרמה של 90 אחוז - לייצר שתי פצצות גרעיניות.

עוד נאמר בדוח, כי ציוד להעשרת אורניום שתועד בדוחות

קודמים - על בסיס סיורים של פקחים באתרי הגרעין האיראניים -  נעלם. הדבר, לדברי הדוח, עשוי להעיד על כך שהציוד הועבר למתקנים חשאיים שנועדו לייצור נשק גרעיני.

איראן הכחישה בתוקף את הטענות ושבה על עמדתה כי תוכניתה נועדה לצרכי שלום. כמו כן הודיעה טהרן כי החליטה להכריז על שני פקחים של הסוכנות אישיות בלתי רצויה, מאחר שלטענתה חשפו את פרטי הדוח לפני שנערך דיון בסבא"א.

לנוכח התקדמות תוכנית הגרעין של איראן, החריפה הקהילה הבינלאומית את הצעדים נגד טהרן. מועצת הביטחון קיבלה ברוב של 12 מול שתי מתנגדות את החלטה 1929, אשר מטילה שורה של סנקציות על טהרן, כולל איסור על מכירת כלי נשק, הגבלות נסיעה והקפאת נכסים על בכירים בחברות הקשורות לתוכנית הטילים והגרעין והגברת הפיקוח על העברת מטענים לאיראן. כמו כן הטילו ארה"ב ומדינות אירופה סנקציות משלהן על טהרן.

גם תוכנית הגרעין הסורית עדיין מעוררת דאגה בסוכנות האו"ם. המזכ"ל אמאנו ציין בחודש שעבר כי המשטר בדמשק לא שיתף פעולה עם הסוכנות בנוגע לחשדות סביב האתר בדיר א-זור, שלפי מקורות זרים הותקף על ידי ישראל, וסביב אתרים נוספים במדינה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים