הרצוג: טעיתי כשלא תמכתי בהשארת הזרים
במסיבת עיתונאים שכינס ניסה שר הרווחה להדוף את הביקורת על בחירתו להימנע מהצבעה בנושא הענקת אזרחות לעובדים הזרים

השר הרצוג בכנסת. "מספר הילדים שיגורשו יהיה קטן בהרבה מהמאות שמוזכרים בכלי התקשורת". צילום ארכיון: פלאש 90
"נמנעתי כי היו לי השגות על ההחלטה, שבמרכזה מניעת גירוש של קבוצת ילדים נוספת, אלה שמתחת לגיל חמש. בדיעבד היה נכון לוותר על ההשגות שלי בסוגיה זו ולתמוך במה שהובא. בשיחות שקיימתי עם הגורמים המטפלים בנושא, הערכה היא שמספר הילדים יהיה קטן בהרבה מהמאות שמוזכרים בכלי התקשורת".
בנושא התנהלות רשויות הרווחה בפרשת רצח ילדי משפחת בן דרור אמר השר הרצוג: "אני מודע לכך שהרצח הזה הוא סוג של קו פרשת מים בכל הקשור לאלימות ולאכזריות בלתי נתפסת כלפי הילדים בחברה הישראלית. אני לא מתכוון להתכחש להרגשה שקיימת בקרב רבים על כך ששירותי הרווחה לא תמיד מתפקדים כמו שצריך ולא בכל המקרים נותנים את המענה המיטבי הנדרש לצרכים ההולכים ומתגברים".
פקידי הסעד הונחו לערער על החלטות בתי המשפט
הרצוג ציין מספר לקחים ראשוניים שהופקו במשרד הרווחה בעקבות הרצח המשולש, שבביצועו חשוד אביהם של הילדים. אחד הלקחים הוא החלטה שלא לאפשר הסדרי ראייה עצמאיים בין הורים לילדיהם במקרים שבהם יש חשש לפגיעה כלשהי לגבי מי מבני המשפחה. הסדרי הראייה במקרים אלו יוכלו להתקיים רק במרכזי הקשר. הנחיה זאת, ציין השר, תהיה בתוקף עד לקבלת ממצאי ועדת החקירה ברשות השופט פיזם לבדיקת התנהלות הרשויות בפרשת רצח שלושת הילדים.
בנוסף הורה השר כי פקידי הסעד המטפלים בהסדרי הראייה ידרשו להגיש ערעור על כל פסיקה של בתי המשפט שתינתן בניגוד לדעתם המקצועית, ולא לקבל את החלטות בתי המשפט כהחלטה
חלוטה. "למרות שבהחלטתי זאת אני יוצר עומס נוסף על המערכת, אני גורס כי זה מחויב המציאות בכדי שתהיה לנו מסמנת נוספת".
לאור הצטברות מקרי האלימות הקשים בתקופה האחרונה הורה הרצוג כי כל מנהלי מחוזות משרד הרווחה יחויבו להעביר לו ולמנכ"ל המשרד עדכון מיידי על כל מקרה שבו נדלקות נורות אדומות, המאותתות על גורמי סיכון שעשויים לגרום להתפרצות לא מבוקרת של אלימות. כמו כן התייחס הרצוג להעדר שיתוף פעולה ותיאום בין הרשויות – מצב שלדבריו מוביל לכשלים בתפקוד המערכת וביכולת שלה לתת פתרונות, והודיע כי חוק שיתוף המידה שמשרד הרווחה מוביל נכנס למהלך מואץ.
כזכור, ב-nrg מעריבפורסם לפני כשבוע כי המלצות הוועדה הבין-משרדית לאיתור וטיפול בילדים בסיכון, הכוללות שינוי בחוק שיתוף המידע בין הרשויות, אינן מיושמות אף שעברה יותר מחצי שנה מאז סיימה הוועדה את עבודתה.