פרשת ברנס: היסטוריה של מאבק בעינוי דין

הכל החל בחוקר שהתעקש למצוא נאשם ברצח בכל מחיר. כך העביר עמוס ברנס 36 שנים מחייו במלחמה סיזיפית וקשה על שמו הטוב

דני זאק | 5/8/2010 19:48 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
סיפורו של עמוס ברנס יכול לשמש תסריט לכל דרמת בית משפט שמכבדת את עצמה. 36 שנים עברו על האיש בן ה-66, מהרגע שבו עצרה אותו המשטרה בחשד שרצח את החיילת רחל הלר ועד לרגע שבו קבע בית המשפט כי המדינה תפצה אותו בסכום של חמישה מיליון שקל. "אני לא הייתי אזרח בשנים האלו, אלא הייתי שבוי מלחמה", אמר היום (ה') ברנס ל-nrg מעריב, לאחר שעבר את כל המכשולים האפשריים בדרך להוכחת חפותו.

עמוס ברנס בעת זיכויו ה'אילם' בשנת 2002
עמוס ברנס בעת זיכויו ה'אילם' בשנת 2002 צילום ארכיון: אנצ'ו גוש
הפרשה החלה ב-24 אוקטובר 1974, בצדי הכביש שבדרך לחוף קיט ושיט שליד קיסריה. מוחמד ג'ורבאן, תושב ג'סר א-זרקא, ששימש שומר מטעם החברה לפיתוח קיסריה, מצא בסמוך לשעה 9:00 גופה של צעירה עירומה, כשרק סנדל אחד לרגלה.

הצעירה הייתה רחל הלר, חיילת בת 19 מבת ים, שרק יום קודם לכן נפרדה מחברה, יורם ביכונסקי, בטרמפיאדה ברחוב ארלוזורוב בתל אביב, בדרך לבסיסה בצפון, וקבעה להיפגש עמו למחרת.

בתחילה היה החשד בחבר ביכונסקי, שכן הוא היה פעיל שמאל קיצוני, ובמשטרה חשדו שאולי הוא החליט לרצוח את הלר על רקע פוליטי.

אבל אחרי שעות רבות בהן חקרה את ביכונסקי, הגיעו החוקרים למסקנה כי נתוניו האישיים, בהן היותו נכה צה"ל ממלחמת יום הכיפורים, לא אפשרו לו לבצע את הרצח בהתאם לממצאים שמצאו השוטרים בזירה.
רצח רחל הלר - מתוך מעריב, 25 באוקטובר 1974
"שכנוע" אלים הביא את ברנס להודות ברצח שלא ביצע

בשלב הזה נכנס לתמונה עמוס ברנס, רווק בן 31 מעכו. ברנס הכיר את הלר היכרות שטחית ביותר מבית רוטנברג בחיפה, שם שניהם השתתפו בקורסים. המשטרה עצרה את ברנס לחקירה, כמו אנשים אחרים, ושחררה אותו לאחר שמסר אליבי, לפיו נסע בערב הרצח באוטובוס עם מכרו, מקס בוחבוט.

לאחר ששני צוותי חקירה מיוחדים (צח"מים) של המשטרה, האחד בפיקודו של סגן ניצב חנא חדד והשני בפיקודו של רב פקד אריה צמרת, כשלו בפענוח הפרשה שהסעירה את המדינה, מינתה המשטרה את סגן ניצב שאול מרקוס לבדוק את פעילות הצוותים הקודמים.

בעקבות הדוח החמור שפרסם מרקוס, הקימה המשטרה צח"ם שלישי, בראשותו של מרקוס עצמו. חברי הצח"ם קיבלו הבטחה לסוף שבוע עם נשותיהם במלון

דן קיסריה אם יצליחו לפענח את פרטי החקירה. הדבר גרם לצח"ם לחתור להשגת חשוד ולהגשת כתב אישום מהיר וזריז.

ב-14 באפריל 1975 עצר הצח"ם את ברנס, ועל מנת שלא לחשוף את מטרת המעצר, העיד אחד החוקרים, פקד יהודה אלבז, עדות שקר, לפיה ברנס חשוד בביצוע מעשים מגונים בשתי בחורות ובנער באיזור השרון. כך, לאחר שהיה עצור ללא עילה אמיתית, החלו השוטרים לדרוש ממנו להודות ברצח החיילת הלר, תוך שהם מטלטלים אותו ומכים אותו.

אחרי ארבעה ימים ללא שינה, במהלכן הוכה, הסכים ברנס להודות ברצח שלא ביצע ואף "לשחזר" אותו. במהלך השחזור, ברנס ביקש להפסיק, אך סטירה מצלצלת מידו של ראש הצח"ם מרקוס, שכנעה אותו לחזור ולשחזר את הרצח שלא ביצע.

השופט כהן פעל ללא לאות לתיקון פסק הדין השגוי שלו

בבית המשפט המחוזי בחיפה טען ברנס כי הודה ברצח רק מפני שחוקריו היכו אותו. את הטענות בדקו גורמים שונים, שרק שנים מאוחר יותר הודו ששיקרו. בינתיים הרשיע בית המשפט את ברנס ברצח רחל הלר, וגזר עליו מאסר עולם. מרכוס ערער לבית המשפט העליון, שדחה את ערעורו, למרות פגמים שמצא בחקירתו של ברנס. השופטים חיים כהן, יהודה כהן ואליהו מני החליטו להשאיר את עונש מאסר העולם על כנו.

השופט חיים כהן
השופט חיים כהן צילום ארכיון: פלאש 90
אחרי שתי בקשות למשפט חוזר שנדחו, נכנס לתמונה עזרא גולדברג, ניצב משנה בדימוס, שהחל לנבור בפרשה והגיע למסקנה שלא ברנס רצח את רחל הלר, אלא אנס סדרתי שפעל באיזור שפלת החוף.

גולדברג הציג את הממצאים בפני השופט חיים כהן, שהגיע למסקנה שטעה בפסק הדין שלו. השופט פנה לברנס, והציע לו לבקש חנינה מנשיא המדינה, אולם ברנס סירב וטען כי בקשת חנינה תהווה הודאה באשמה.

השופט כהן פנה בעצמו לנשיא המדינה, חיים הרצוג, ושכנע אותו לקצוב את עונשו של ברנס ל-12 שנות מאסר. לאחר ניכוי שליש מעונשו, שוחרר ברנס מהכלא אחרי שמונה שנות מאסר וחצי.

ברנס לא הפסיק להילחם על חפותו, ובפעם הרביעית בה ביקש משפט חוזר, פסקה השופטת דליה דורנר לטובתו. כארבעה שבועות לאחר מכן נפטר השופט כהן. שיחת הטלפון האחרונה שביצע בחייו הייתה לשופטת דורנר. "תודה לך שתיקנת את העוול שאני עשיתי", אמר. ברנס, שהעריך מאוד את מאמציו של כהן למענו, לאחר שהבין שפסק פסיקה מוטעית, היה בין נושאי ארונו של כהן בהלוויתו.

השופטת דליה דורנר מחליטה על משפט חוזר - מתוך מעריב, 15 במרץ 2002
"כל אדם שרואה עצמו זכאי צריך להילחם עד יומו האחרון"

הפרקליטות החליטה שאינה רוצה להתעמת עם ברנס בבית המשפט, וחזרה בה מכתב האישום נגדו. לפיכך, ב-11 בדצמבר 2002 החליטו השופטים נסים ממן, חיים גלפז ויהודה אברמוביץ' לזכות את ברנס בזיכוי "אילם" - זיכוי ללא התבססות על ראיות ואינו קובע אם ברנס ביצע את הרצח או לא.

ברנס, שחש שעדיין לא נעשה עמו צדק, החליט לתבוע מהמדינה פיצויים על שנות הסבל ועינוי הדין שעבר במשך שלושה עשורים וחצי.

היום זכה ברנס להכרה המשפטית לה ייחל - השופט מגן אלטוביה מבית המשפט המחוזי בתל אביב קבע כי המדינה גרמה לו סבל וכאב, התרשלה בחקירתו והביאה להרשעתו על לא עוול בכפו.

"היום קיבלתי 'זכאי לחלוטין'", אמר ברנס לאחר משפטו בראיון לגלי צה"ל. "כל אדם שרואה עצמו זכאי צריך להילחם עד יומו האחרון, לא להרים ידיים. כי הבושה של האשמה גרועה ממוות. לא לחמתי בשביל כסף, אלא בשביל העיקרון של ערך האמת. לא מגיע לי לחיות תחת אשמה של רצח".

ברנס הוסיף: "אני לא מאחל לכם את מה שעברתי בחיי. אין חיה כזאת כמו עמוס ברנס וגם לא תיוולד. לחמתי נגד מפעל מגויס ומשוריין, בזכות האמת והרוח. אדם פחות חזק ממני היה מתאבד. קיבלתי את השליחות מאלוהים ונשארתי אותו עמוס, הצלחתי להישאר שפוי. רדף אותי עיוות ועינוי הצדק".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/in_country/ -->