צ'ילה: נבדק חשד כי המכרה פעל שלא כחוק
גורמים בצ'ילה טענו כי שוחד ושחיתות גרמו לכך שהמכרה, שבו לכודים 33 עובדים קרוב לחודש, נפתח שוב על אף שורה של תאונות קטלניות
33 הכורים הצ'יליאנים, ששרדו במפולת שאירעה במכרה זהב בצפון-מרכז המדינה ב-5 באוגוסט, כלואים בחלל דחוס ששטחו כ-55 מ"ר בעומק של 700 מטר מתחת לאדמה. ביום ראשון שעבר התגלה במפתיע כי כל הכורים עדיין בחיים, והם שלחו מסר כי מצבם טוב.
לפי הדיווח בטיימס, המכרה כלל לא עבר את בדיקות הבטיחות אחרי שחברת סן אסטבן פרימרה איבדה את הרישיון ב-2007 בשל שורת תאונות שהביאו למותם של 16 בני אדם. שנה לאחר מכן, פקיד זוטר בסרנגאומין, הרשות שמפקחת על המכרות, ניקה את החברה ואפשר את הפעילות.
אלחנדרו ויו, לשעבר ראש סרנגאומין, סיפר לוועדה הפרלמנטרית שחוקרת את התמוטטות התעלה, כי העבודה במכרה החלה בלי שבוצעו בדיקות בטיחות ובניגוד לכל הנהלים.
ראש העיר קלדרה, ברונילדה גונזלס, טענה כי הרשות האחראית לא ביצעה את המוטל עליה בשל שחיתות. "היה פה שוחד", אמרה. "הייתה רשלנות פושעת מצד המדינה והפקידים הציבוריים".
פועלים שעבדו במכרה סן חוזה סיפרו לעיתון כי הבעלים ידעו שהמתקן אינו בטוח. "זה אחד המכרות האיומים באזור. הוא תמיד היה מסוכן", אמר פליפה סנצ'ז, שעבד במכרה בין 1987 ל-1999 ואחיינו נמצא בין הלכודים. "היו תאונות כל הזמן וכאשר נפגעת, אסור היה לך להתלונן או שהיו מפטרים אותך. הייתה תרבות של השתקה".
שיחה מרגשת עם קרובי המשפחה
הלילה התפרסם סרטון וידיאו חדש של 33 הכורים, שבו הם נראים שולחים ברכות לבני המשפחות ומספרים כיצד מצבם השתפר אחרי שקיבלו מזון. הגברים נראים בלי חולצות בשל החום ועוטים מסכות ובגדים מיוחדים כדי לשמור עליהם יבשים.
כאשר הגיע זמנם של הלכודים לשוחח עם נשותיהם ועם ילדיהם, רבים מהם פרצו בבכי. "אני שולח את ברכותיי לאנג'ליקה. אני אוהב אותך, יקירתי", קרא אוסמן ארייה בן ה-30, כשקולו נשבר. "תאמרי לאמי, אני אוהב אתכם כל כך. לא אעזוב אתכם לעולם, אני אלחם עד הסוף כדי להיות אתכם".
עובד נוסף הסביר לבני משפחתו של הכורה אריאל טיקונה כי הוא לא רצה להופיע בסרטון, אבל הוא שולח להם את אהבתו וכי הוא
"סופר מאושר והוא במצב סופר, סופר סופר טוב!".
בשלב מסוים, המצלמה פנתה לקבוצת אנשים, וקולות של צחוק נשמעו בהקלטה. אדם אחד בלתי מזוהה, שהאור סנוור את פניו, אמר כי הוא מודה "על כל המאמצים שלכם שם בחוץ". כורה אחר אמר כי הוא מרגיש טוב יותר בזכות האוכל והמים.
היום תחל קדיחת חור הצלה שאמור להגיע עד הכורים. הצעד הראשון יהיה קידוח של "חור ראשוני", שזהה בגודלו לשלושת החורים הקיימים שדרכם מועבר הציוד כיום, ולאחר מכן יוכנסו מכשירים כבדים כדי לרסק את הסלעים. בסופו של דבר, הכורים יצטרכו לפנות 3,000 עד 4,000 טונות של סלעים כדי שמבצע החילוץ יוכל להתקדם ולהסתיים בתוך שלושה עד ארבעה חודשים.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
