רבנים: "לשמור על יחס נאות לתרנגולי הכפרות"
"למה צריכים בערב היום הקדוש להתאכזר על בעלי החיים, ללא כל צורך, ולטבוח בהם ללא רחמים", שואל הרב שלמה אבינר. "יש להעדיף לעשות כפרות על ידי כסף ולקיים מצווה גדולה לפרנס עניים"
הפניות נעשו לרב הראשי לישראל יונה מצגר, לראשון לציון, הרב שלמה עמר, ולרב שלמה אבינר, ראש ישיבת עטרת ירושלים ורב היישוב בית אל. אבינר היה היחיד שנענה באופן מלא לבקשת האגודה ובכך עשה צעד נוסף בדרך לשינוי המסורת.
"רבי יוסף קארו הסתייג ממנהג כפרות מחשש דרכי האמורי, אבל הרמ"א קיבל את המנהג וכך נהגו בכל עם ישראל", השיב להם אבינר, "אבל בספר חיי אדם כתב שבגלל הדוחק בשעת שחיטת העופות, וחשש שמא ישחטו שלא כראוי, עדיף להשתמש בכסף לפי המנהג לתת את הכפרות לעניים או תמורתן. גם הגאון הרב חיים דויד הלוי כתב: 'ולמה צריכים אנו דווקא בערב היום הקדוש להתאכזר על בעלי החיים, ללא כל צורך, ולטבוח בהם
ללא רחמים, בשעה שאנו עומדים לבקש חיים על עצמנו מאת אלוקים חיים?'" הרב אבינר גייס גם את הרב כדורי ז"ל לטובת התרנגולים, בהזכירו כי זה אמר לפני תשע שנים כי "יש להעדיף תרומה לעניים עקב צער בעלי חיים שהוא איסור מן התורה ובעיית כשרות".
"כיוון שלא מדובר בחובה גמורה אלא במנהג, ולאור בעיות כשרות וצער בעלי חיים", סיכם הרב אבינר, "יש להעדיף לעשות כפרות על ידי כסף ולקיים מצווה גדולה לפרנס עניים".
הרב הראשי יונה מצגר נענה אף הוא לקריאת אגודת צער בעלי חיים, אך הסתפק בפנייה לכל הרבנויות הראשיות בארץ בבקשה "לשמור על יחס נאות לעופותיהם אלו המיועדים לכפרות".
"מדובר באקט אכזרי ביותר, שממש לא תואם את ימינו ומתאים יותר לתקופת ימי הביניים", סיכמה רות רובינשטיין, דוברת אגודת צער בעלי חיים בישראל. "יום כיפור הוא יום שבו על האדם לעשות חשבון נפש ולגלות חמלה ורחמים כלפי בעלי החיים ולא לגרום להם כאב וצער. עזרה וסיוע לחלשים ולנזקקים באמצעות מתן צדקה הן מעשים ראויים יותר ליום זה".