המפצח: סיפור החוקר שפענח את רצח תאיר

מאז שהוטל עליו לפענח את הרצח לפני 4 שנים, רפ"ק שי פלג לא נח ואתמול הסתיימה עבודתו בהרשעת זדורוב. "זה יילמד בבי"ס לחקירות"

אלי לוי | 15/9/2010 11:15 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
קצין המשטרה שי פלג עמד בדיוק לסיים עוד יום עבודה ארוך ומתיש. הוא נעמד, התמתח, מצמצץ קלות בעיניו העייפות, וחלף על פניו של רומן זדורוב. פלג, ראש צוות החקירה, הסתכל על הנאשם, מיקד את מבטו בעיניו של זדורוב, ויצא מחדר החקירות. הוא הרים טלפון למפקדו רפ"ק יורם אזולאי ואמר: "זה הרוצח. הלילה הוא יודה בכך".

- רומן זדורוב הורשע ברצח הנערה תאיר ראדה
- הותר לפרסום: תמונות של זדורוב משחזור הרצח

רפ
רפ"ק שי פלג צילום: מקס ילינסון
אזולאי ענה "הלוואי ואתה צודק", ומיהר להתקשר למפקד היחידה המרכזית במרחב הגליל, סנ"צ שמואל בוקר. "שי אומר שרומן הוא הרוצח, ושתיכף תהיה איזו התפתחות", אמר אזולאי. "ואם שי מרגיש שקורה משהו, בטוח שהולך לקרות משהו".

כמה שעות לאחר מכן קיבל אזולאי טלפון מאחד מחוקרי הפרשה: "רומן התוודה בפני המדובב ואפילו הדגים איך רצח את תאיר". בשש בבוקר למחרת התאספו קציני וחוקרי המשטרה שהופקדו על פענוח פרשת ראדה והחלו לדון בהמשך התנהלות החקירה, בעקבות ההתפתחות הדרמטית שחלה בלילה. כולם ניגשו לפלג ושיחת היום הייתה כיצד הוא בכלל ידע שזדורוב הולך להודות, אבל גם לו לא הייתה תשובה חד-משמעית לשאלה.

אתמול בבוקר, זמן קצר לפני הכרעת הדין, שלח פלג שתי הודעות טקסט לפרקליטות שמלוות את הפרשה מטעם פרקליטות מחוז נצרת, ואיחל להן הצלחה בדיון. לאחר שבכל אתרי האינטרנט ותחנות הרדיו דיווחו כי זדורוב הורשע ברצח ונדון למאסר עולם, הטלפון של פלג לא הפסיק לצלצל. הוא קיבל עשרות הודעות מפרגנות ועשרות טלפונים מבני משפחה וחברים, שביקשו לברכו על ההישג.
לא עוד רצח

שי פלג, בן 40, נחשב לאחד הקצינים המוערכים במחוז הצפוני, ומפקדיו צופים לו עתיד מזהיר בתחום. רק בערב ראש השנה הוא קיבל דרגת רפ"ק וזכה בתפקיד ראש מחלק התשאול ביחידה המרכזית של מרחב הגליל.

רב פקד יורם אזולאי
רב פקד יורם אזולאי  צילום: אלכס רוזקובסקי

השעות הרבות שבילה בחקירת רוצחים, אנסים ועבריינים הביאו את פלג למיומנות רבה בתחום חקירת הנאשמים. את אחד מהישגיו הגדולים ביותר רשם פלג לפני כשמונה שנים, עם חשיפת פרשת "כנפיים שבורות", במסגרתה נחשף כי האסיר דוד אטיאס אחראי לרציחתם של כמה עבריינים בכירים, וניסה לרצוח אחרים בכל פעם שיצא לחופשות מהכלא.

ימים ארוכים ישב אטיאס המנוסה בחדר החקירות והתיש את חוקריו, שלא הצליחו להוציא ממנו מילה אחת הקושרת אותו לחשדות. פלג היה זה שהצליח לרכוש את אמונו בסופו של דבר, ולהביא את אטיאס להודות במיוחס לו ולשמש כעד מדינה נגד עבריינים בכירים רבים, באחת הפרשות הגדולות שנחשפו בשנים האחרונות.

ב-6 בדצמבר 2006 נמצאה גופתה של תאיר ראדה בת ה-13 בתא שירותים בבית הספר בו למדה בקצרין,
ועליה סימני אלימות רבים. המקרה המזעזע גרם לסערת רוחות בקרב הציבור והדרישה למצוא את האשם במהירות האפשרית הביאה את המשטרה להטיל את כל כובד משקלה על החקירה. רומן זדורוב, שיפוצניק בן 29, היה רק אחד החשודים שנעצרו בפרשה.

רצח תאיר ראדה תפס את רפ"ק פלג בדיוק כשהגיע לביתו בתום יום עבודה, בניסיון לפענח רצח של עבריין מהגליל, שגופתו נמצאה באזור בית ג'אן. "נרצחה ילדה בקצרין. זה בבית ספר. צא לדרך", הורה לו מפקדו אזולאי. עוד בדרך ידע פלג שהוא עומד בשבועות הקרובים להיות ממוקד אך ורק בפרשה הזו, וכי הפעם לא מדובר בעוד רצח של עבריין מהצפון, אלא בעניין רגיש הרבה יותר. הרצח הזה, ידע פלג, מעורר פחדים בקרב הורים רבים והלחץ עליו ועל החוקרים מצד ראשי המשטרה יהיה גדול מהרגיל.

תאיר ראדה
כעס וזלזול על הביקורת

התמונה הראשונה שנגלתה לעיניו כשהגיע לבית הספר הייתה מהומה גדולה. אחד מאחיה של תאיר רצה להיכנס לשטח בית הספר לאחר הרצח, למרות התנגדות השוטרים שעמדו מסביב למתחם, ואף התעמת איתם. כתוצאה מכך נחבל אחד השוטרים בידו. זמן קצר לאחר המהומה במקום קיבל פלג בין יתר תפקידיו בפרשה את תפקיד איש הקשר בין המשטרה למשפחת ראדה.

הוא ניגש לשמואל, אביה של תאיר, לקח אותו לחדר צדדי בבית הספר, ניחם אותו במשך דקות ארוכות והסביר לו שמעתה הוא יעדכן אותו על כל התפתחות בחקירה. מאז הקשר בין פלג למשפחת ראדה היה בתדירות של כל כמה שעות.

פלג, אדם רגיש מאוד, היה עם משפחת ראדה ברגעיה הקשים ביותר ומלבד עבודתו בצד החקירתי הוא היה עבורם כתף חמה ואוזן קשבת ברגעים לא מעטים. שבוע לאחר הרצח הוא הגיע לביתם של שמואל ואילנה בקצרין וביקש מאילנה להיכנס לחדר של תאיר. היא הובילה אותו לשם ועזבה אותו בחדר למשך שעה ארוכה.

פלג עבר על כל חפציה, ספריה וניירותיה של תאיר בצורה יסודית ביותר, וכשהגיע לעבודת השורשים שעשתה תאיר כמה חודשים לפני הרצח, נכנסה לחדר לפתע אילנה, ישבה על המיטה ובמשך דקות ארוכות סיפרה לפלג על תאיר. היא בכתה והייתה נסערת וקיוותה ליום שהפרשה הזאת תגיע לסופה.

פלג עזב את הבית טעון רגשית, אבל באותם רגעים הוא לא ידע שהמפגש מרגש יחזור אליו שלוש שנים מאוחר יותר. זה היה כאשר הוא היה עם אשתו ושני ילדיו בדרכו לביקור משפחתי בתל אביב. הוא עצר בתחנת דלק בדרך וקיבל לידיו בתחנה עיתון של שבת. תוך כדי עלעול בעיתון הוא נתקל בכתבה שבה התראיינה אילנה ראדה, ובה סיפרה בצורה די מזלזלת על אותו ביקור שלו בחדרה של תאיר, וקרא שם ביקורת שלה על עבודת המשטרה. חבריו של פלג מספרים כי באותן דקות הוא היה נסער. הוא טילפן למספר קציני משטרה ולא הסתיר את אכזבתו מהדברים שקרא ואת כעסו על הזלזול והביקורת שהטיחה אילנה במשטרה.

ניצחון לצוות החקירה

"מי שמכיר את שי יודע שבאותם רגעים שהוא היה עם אילנה בחדר של תאיר הוא לא היה שם כקצין משטרה, אלא כאבא לשני ילדים", סיפר אתמול גורם בכיר במשטרה, אשר מקורב לפלג. "הוא היה שם כשי הרגיש, העניו, האיש שלוקח ללב כל דבר, מהקטן ועד הגדול, ולכן הוא כל כך כעס. הוא הרים טלפון כבר מהדרך לשמואל ראדה וניסה לברר איתו מדוע אשתו הייתה צריכה להגיד את הדברים. שמואל נתן לשי לדבר עם אילנה, והיא שוב הטיחה בו דברים קשים. שי נפגע מאוד".

רומן זדורוב בבית המשפט
רומן זדורוב בבית המשפט מורן מעיין

המתיחות בין משפחת ראדה למשטרה גרמה לפלג לתחושות קשות. בבוקר שלאחר ההודאה הראשונית של זדורוב הוא התבקש על ידי מפקד המרחב דאז, תנ"צ ניר מריאש, לצאת מתחנת המשטרה בקצרין לביתה של משפחת ראדה, להביאם לתחנה ולהודיע להם באופן אישי על ההתפתחות בחקירה.

פלג עשה זאת מיד וכשהודיע לשמואל ואילנה על ההתפתחות, שניהם פרצו בבכי מהתרגשות. שמואל אף חיבק אותו והודה לו ולשוטרים על העבודה הקשה. שי החזיר את שמואל ואילנה לביתם, ותוך כדי שהוא נכנס איתם הביתה הוא ספג הטחות וביקורת מצד אילנה על עבודה המשטרה. פלג, כמו יתר חבריו, המשיך לספוג ביקורת מצד התקשורת ומצד משפחת ראדה, גם לאחר שהוגש כבר כתב אישום נגד זדורוב.

במשך ארבע השנים שחלפו, עד ההרשעה אתמול, עבר פלג לא מעט ימים קשים, בהם היה מתעורר בבוקר ורואה כותרות בעיתונים ובאתרי האינטרנט שמלגלגים על יכולת המשטרה למצוא את האשם ברצח. הוא המשיך לשתוק והאמין שבית המשפט יקבל את הטענה והמסקנה שלו ושל חבריו כי זדורוב הוא הרוצח.

המחמאות שהרעיפו אתמול השופטים על ההתנהלות המשטרתית והמקצועיות הרבה בה התנהלה החקירה לדברי השופטים, מהווים ניצחון לצוות החקירה של הפרשה, בראשם פלג. "שי פלג, כמו הקצינים והשוטרים האחרים, עשו בפרשה הזו עבודה שצריכה להילמד בביתה ספר לחקירות במשטרה", אמר מפקד המחוז הצפוני באותם ימים, ניצב בדימוס דני רונן. "כשהייתה ביקורת לא מוצדקת אמרתי להם תמשיכו הלאה וגיביתי אותם. ידעתי שאנשים כמו שי והקצינים האחרים בחקירה יביאו לבסוף את הפענוח המיוחד".

"אסור לשפוט הורה שעבר אסון"

את זדורוב פגש פלג בפעם הראשונה זמן קצר לאחר שנעצר בקצרין. זדורוב הובל על ידי החוקרים לניידת של פלג, שהסיעה אותו לחקירה מקצרין לתחנת ירדן בראש פינה. בדרך הייתה שתיקה רועמת. השאלה היחידה שפלג שאל את זדורוב הייתה מתי עלה לארץ. כל הדרך ניסה פלג לבחון את זדורוב במבטים, אך החשוד שידר ביטחון עצמי והיה משוכנע שהוא מובל לחקירה קצרה וחוזר לביתו.

מה שהוביל את פלג להיות משוכנע במאה אחוזים שזדורוב הוא הרוצח היו כמה דברים, מלבד הודאתו. בין היתר, היה זה פרופיל שבנה פלג לחשוד פוטנציאלי ברצח האכזרי, לאחר שהוא וצוותו חקרו עשרות תלמידים, עשרות בעלי תפקידים בבית הספר, ומאות מתושבי קצרין והגולן.

זדורוב זכה מפלג לכינוי "השיפוצניק". זה היה זמן קצר לאחר שהוא נעצר. פלג גם היה זה שגילה שיום לפני הרצח זדורוב גלש באתרי אינטרנט שבהן יש סקירה על מעשי רצח בעזרת סכין, וגילה גם כי הוא מחזיק ברשותו אוסף סכינים. כל הדברים האלה התחברו לפסיפס של רמזים נוספים שהוביל למסקנה לפיה זדורוב הוא הרוצח.

עורך הדין אושרי שלוש, פרקליטה של משפחת ראדה, מסר את תגובת המשפחה: "בית המשפט אמר את דברו גם בעניין ההתנהלות המקצועית של משטרת ישראל. אל לאיש, גם מאנשי המשטרה, לשפוט הורה שעבר אסון כפי שעברו הוריה של תאיר, וכפי שהם עוברים אותו יום יום".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/in_country/ -->