"הענקת פרס נובל לליו נובעת מדעה קדומה"

העיתונים הסיניים הצטרפו לביקורת על הענקת הפרס היוקרתי למתנגד המשטר. "מדובר בפחד של המערב לנוכח צמיחתה של סין"

סוכנויות הידיעות | 11/10/2010 9:48 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
התקשורת הסינית תקפה היום (ב') את הענקת פרס נובל לשלום לפעיל זכויות האדם הכלוא, ליו שיאבו, וטענה כי זו הוכחה לכך שהמערב אינו מוכן לקבל את הפיכתה של המדינה האסייתית למעצמה. במקביל התברר כי הרשויות הסיניות הכניסו את רעייתו של לו למעצר בית.
 
הפגנה למען זוכה פרס נובל לשלום, ליו שיאבו.
הפגנה למען זוכה פרס נובל לשלום, ליו שיאבו. צילום: אי-פי
 
ביום שישי הכריזה ועדת פרס נובל לשלום בנורבגיה כי הפרס היוקרתי לשנת 2010 יוענק לליו, שבדצמבר האחרון נידון ל-11 שנות מאסר אחרי שהורשע ב"חתירה תחת סמכות המדינה". הוועדה ציינה כי ליו יקבל את הפרס על "מאבק הארוך והלא אלים למען זכויות אדם בסיסיות בסין".

אחרי שהרשויות הסיניות תקפו את ההחלטה וטענו כי ליו הוא פושע, הצטרפו הבוקר גם חלק מהעיתונים לביקורת החריפה של בייג'ינג.

"הענקת פרס נובל לשלום ל'מתנגד' ליו שיאבו אינה אלא עוד ביטוי לדעה הקדומה, ומאחוריה נמצא פחד יוצא מהכלל לנוכח עלייתם של סין ושל המודל הסיני", נאמר במאמר מערכת בצהובון הפופולרי גלובל טיימס.

העיתון הוסיף כי אם קריאתו של ליו לדמוקרטיה רב מפלגתית בסין אכן תתגשם, הרי "שגורלה של סין אולי לא יהיה טוב יותר מאשר של ברית המועצות לשעבר או של יוגוסלביה, והמדינה ככל הנראה תתרסק במהירות".

עיתון סיני נוסף, הטה קונג פאו שיוצא לאור בהונג קונג, כתב כי הענקת הפרס היא "הומור שחור" שמראה כי מדובר בפרס לא רציני. "פרס נובל כזה הוא לא טוב יותר מאשר פיסת נייר", נכתב במאמר המערכת.

המנהיג הרוחני הגולה של טיבט, הדלאי למה, מתח הבוקר ביקורת על ממשלת סין בשל תגובתה על הפרס. בשיחה עם עיתונאים בטוקיו בדרכו לארצות הברית, אמר חתן פרס נובל לשנת 1989 כי הממשלה בבייג'ינג "לא מכבדת דעות שונות", והוסיף כי בניית חברה פתוחה ושקופה "היא הדרך היחידה להציל את כל תושבי סין".


הקדיש את הפרס ל"נשמות מטיאננמן"

ארגון זכויות אדם מסר אמש כי הרשויות הסיניות הכניסו את רעייתו של ליו, ליו שיה, למעצר בית בדירתה. בת' שוונקה, עורכת דין מהארגון האמריקאי "חופש כעת", סיפרה כי אף אחד לא יכול להיפגש עם ליו וכי הטלפון שלה "נהרס". גם עורך דינו של ליו שיאבו אישר כי נותק הקשר עם הרעייה.

באתר המסרים טוויטר הופיעו כמה ציוצים, שככל הנראה נשלחו על ידי ליו. "אחים, חזרתי. אני במעצר בית

מאז ה-8 בחודש ואני לא יודעת מתי אוכל לראות את כולם שוב. הם שברו את הטלפון הנייד שלי ואני כבר לא יכולה לקבל שיחות", כתבה.

קודם לכן אפשרו הרשויות לליו לפגוש את בעלה בבית כלא שמרוחק מאות קילומטרים מבייג'ינג. ליו סיפרה כי היא עדכנה את בעלה על זכייתו בפרס נובל לשלום, וכי הוא אמר שהפרס "מוקדש לנשמות האבודות של ה-4 ביוני (האירועים בכיכר טיאננמן)" ואז פרץ בבכי.

"הפך לסמל הבולט ביותר של המאבק למען זכויות אדם"

ליו שיאבו זכה לפרסום בתור אחד ממנהיגי שביתת הרעב במהלך הפגנות הסטודנטים בכיכר טיאננמן בבייג'ינג ב-1989. לאחר מכן הוא נכלא ל-20 חודשים, ריצה שלוש שנים ב"מחנה לימוד מחדש" ושהה חודשים ארוכים במעצר בית.

ב-2008 נעצר ליו לאחר שהיה המחבר הראשי של אמנת 08, מנשר של אינטלקטואלים סינים שקראו לחופש דיבור ולבחירות רב מפלגתיות. בדצמבר האחרון הוא נידון ל-11 שנות מאסר אחרי שהורשע בחתירה תחת סמכות המדינה. גם רבים מהחותמים האחרים על האמנה נאסרו, הושמו תחת מעצר בית או הוטרדו על ידי הרשויות.

בוועדת פרס נובל ציינו את ההתפתחות הכלכלית חסרת התקדים של סין בעשורים האחרונים, אולם מיהרו להבהיר כי בייג'ינג עדיין ממשיכה להפר הסכמים בינלאומיים ולהצר את הזכויות הפוליטיות של אזרחיה.

"המאבק לביסוס זכויות אדם אוניברסליות בסין מבוצע גם על ידי סינים רבים, בתוך המדינה ובחו"ל", נאמר בהודעת ועדת הפרס. "על אף העונשים הכבדים שהוטלו עליו, ליו הפך לסמל הבולט ביותר של המאבק הנרחב הזה למען זכויות אדם בסין".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/around_world/ -->